Uitgebreid testen nodig om COVID-19 onder controle te krijgen

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zei gisteren in het programma To the Point, dat er een totale chaos in het land zou heersen met betrekking tot de COVID-19 besmettingen als de regering er niet toe over was gegaan om meer mensen te testen. Uitgebreid testen is volgens hem nodig om corona onder controle te krijgen. De minister gaf aan dat er nu meer dan 3000 mensen positief zijn getest, maar dat een groot deel van deze groep niet geïdentificeerd en geïsoleerd zou worden als er niet meer testen waren afgenomen. ‘’Dit zou betekenen dat veel meer mensen besmet zouden worden, veel meer mensen dood zouden gaan en de situatie niet meer onder controle zou zijn’’, zei de minister. Hij gaf aan dat het COVID-19 virus in december 2019 zijn intrede heeft gedaan in de wereld en vanaf januari 2020, de wereld in zijn greep heeft.

De minister zei dat de toenmalige regering van Suriname een goed besluit heeft genomen om het luchtruim meteen te sluiten. Ramadhin nam de coronamaatregelen door die de vorige regering heeft genomen en zei dat de versoepeling van 9 mei, misschien niet had moeten komen. De activiteiten rond de verkiezingen hebben gezorgd voor een tweede golf van besmettingen. Hoewel het aantal besmettingen bleef toenemen, is de regering toch overgegaan tot een versoepeling van de maatregelen op 20 juni en op 6 juli, een paar dagen voor de inauguratie, ging ze over tot een complete versoepeling waarna er een grote toename was in het aantal besmettingen. Ramadhin verduidelijkte, dat hij de verantwoordelijkheid van deze regering niet in de schoenen van de vorige regering wil schuiven, maar dat het wel belangrijk is om aan te geven hoe de stijging is ontstaan.

De minister gaf aan dat hij geen idee heeft waarom er een versoepeling is gekomen, terwijl er een aantal gevallen waren, maar dat de nieuwe regering in elk geval de strategie met betrekking tot het testen, heeft veranderd.

“Er was een toename van gevallen en er waren hotspots en clustercases. We hebben toen besloten om het open te gooien en iedereen die tenminste een van de symptomen vertoont, te testen”, zei de minister. In de afgelopen vier weken zijn er 12.000 testen gedaan. Ramadhin zei dat er getest wordt, omdat elke positief geteste persoon die uit de samenleving gehaald kan worden, een stap in de goede richting is. Volgens hem zou de situatie oncontroleerbaar zijn als er niet zoveel getest was.

‘’Door te testen staan we nu boven 3000 gevallen, maar als deze mensen niet geïdentificeerd en in isolatie geplaatst waren, zouden meer mensen overlijden’’, zei de minister. De verantwoordelijkheid ligt bij de regering om deze mensen adequate zorg te bieden. Het Wanica Ziekenhuis is uitgebreid met meer isolatiefaciliteiten en in de andere ziekenhuizen zijn er speciale vleugels voor coronapatiënten gemaakt. Ramadhin zei dat van het aantal positieve gevallen, 85 procent geen ziekenhuiszorg behoeft, maar ze worden uit de gemeenschap gehaald en geplaatst in een faciliteit waar ze gemonitord kunnen worden. Residence Inn en het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken dienen als isolatieplekken, maar er wordt nog gekeken naar andere mogelijkheden om mensen onder te brengen. De regering gaat door met maatregelen om de COVID-19 besmettingen onder controle te krijgen.

De minister gaf aan dat het mortuarium voor personen die aan corona overleden zijn, vol is. Dit komt door verschillende oorzaken. ‘’Soms maakt de familie geen contact of wordt er gewacht op familie uit het buitenland’’, aldus de minister. Het plan is om covid-doden zo snel mogelijk te begraven of te cremeren. Voor dit laatste zal er met de procureur-generaal afgestemd worden.   

More
articles