Bouterse moet bewijs tonen inzake drugsbestrijdingsorganisatie

President Desiré Bouterse zei gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), dat met betrekking tot het bestrijden van drugs, hij al drie jaar wacht op ondersteuning van een buitenlandse drugsbestrijdingsorganisatie. Abop-parlementariër en voormalig minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, vindt dat president Bouterse met bewijzen moet komen.
“Laat hij een brief tonen, waaruit blijkt dat hij deze organisatie heeft gevraagd voor ondersteuning”, zei Bel-fort. Hij noemt het een leugen, net zoals de belofte over een verlaging van de koers en de woningenprojecten die de president het volk beloofde. Hoewel Bouterse de organisatie niet bij naam noemde, gaat het volgens de krant om de Drug Enforcement Admi-nistration (DEA), die eerder in Surina-me opereerde, maar nu in Guyana gevestigd is. Deze Amerikaanse overheidsorganisatie is om onbekende re-denen vertrokken uit ons land.
Belfort zei desgevraagd dat hij tijdens zijn ministerschap nooit de opdracht heeft gehad van de president om de relatie met de DEA te verbreken. Hij weet ook niet over welke organisatie de president sprak.
“Bouterse beschuldigt deze organisatie en weet precies waarmee hij bezig is.” Belfort is daarom teleurgesteld in DNA-voorzitter Jennifer Geerling-Simons, omdat zijn fractie in DNA heeft gevraagd om te reageren op de uitspraken van de president, maar volgens Belfort is de opdracht door Bouterse gegeven om hem de gelegenheid niet te geven.
Bouterse sprak over noodzakelijkheid van de bovengenoemde organisatie. Ook is hij trots op zijn veiligheidsdiensten en haar ondersteunende diensten, die met de beschikbare middelen erin zijn geslaagd om na nauwkeurig onderzoek, analyse en opsporing, een dergelijke omvangrijke drugsvangst te doen.
Maar volgens Belfort wordt bewust niet gekozen voor de drugsbestrijdingsorganisatie. Dit is volgens hem af te leiden uit de werkwijze van de Kustwacht, de grenzen van ons land, en ook de grote recentelijke drugsvangst op de Dr. Jules Sedney Nieuwe Haven. Hij zegt dat drugsbestrijdingsorganisaties vanwege deze drugszaken, juist bemoedigd worden om onderzoek te doen in Suriname. Wat de president zegt, klopt dus volgens hem niet.

door Kimberley Fräser

More
articles