President geeft te rooskleurig beeld van economie

President Desiré Bouterse heeft gisteren in het parlement tijdens de voortzetting van de algemene politieke beschouwingen, uit doeken ge-daan hoe het staat met de economie van ons land. Volgens de president gaat Suriname in economisch opzicht vooruit en kan het alleen maar beter worden. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat hij de indruk heeft dat de president de broze stabiliteit waarmee ons land momenteel te maken heeft, wil brengen als een prestatie en verdienste van zijn regering. “De realiteit ziet er minder fraai uit”, zegt de econoom. Volgens hem is de stabiliteit waarover de president vol lof sprak, een kunstmatige die door leningen is gerealiseerd. De regering is volgens hem bezig om op kosten van anderen te teren, die later door onze kinderen moeten worden terugbetaald. Ramautarsing geeft aan dat alles als een kaartenhuis in elkaar zal storten op het moment dat er niet meer ge-leend kan worden. De regering heeft in het afgelopen jaar US-dollar 144 miljoen geleend, voor een groot deel zijn de gelden gebruikt voor in-frastructuur en sociale projecten.
De president noemde in dit kader de aanleg van de nieuwe Highway, de brug over het Saramaccakanaal, woningbouw en het studentencomplex bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Ramautarsing merkt op dat het wel om mooie projecten gaat, maar wij zullen er niets aan terugverdienen, omdat geen van deze projecten genoeg geld zal opleveren om de rente te betalen, laat staan de lening(en) af te lossen.
Tijdens de APB in de assemblee, gaf de president aan PL-parlementariër William Waidoe, uitleg over het bruto binnenlands product (bbp). In zijn uitleg schoot de president tekort. Ramautarsing toont begrip dat de president geen economische opleiding heeft genoten en neemt het hem daarom ook niet kwalijk dat hij het verschil tussen het bbp en nationaal inkomen niet kent. Het verschil tussen het bbp en nationaal inkomen betreft niet de afschrijvingen, maar slechts de transfers in en uit ons land. Ramautarsing zegt het jammer te vinden dat de economen van de president, de president niet behoed hebben voor een dergelijke uitglijder.
De VES heeft meerdere malen aangegeven, dat er te weinig economische kennis en ervaring is voor wat betreft de economische besluitvorming en heeft daarom op diverse momenten haar hulp aangeboden. De regering heeft hiervan geen gebruik gemaakt, maar Ramautarsing benadrukt dat de VES nog altijd bereid is de regering een helpende hand te bieden.

door Johannes Damodar Patak

More
articles