Rechtssysteem wordt steeds verbeterd

Waarnemend hof-president Iwan Rasoelbaks, gaf gisteren aan bij de beëdiging van zeven advocaten aan, dat het Surinaamse rechtssysteem steeds wordt verbeterd. “Niet de wetten en regels, want dat wordt door het parlement gemaakt en de rechter past toe.” Rasoelbaks sprak over de verbetering van de dienstverlening en de bedrijfsorganisatie. Goede communicatie en transparantie zijn volgens hem de ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat er uiteindelijk een succesvol systeem is.
Als je goede deskundigheid wilt hebben, moet het rechtssysteem gecombineerd worden met de werkelijke praktijk en moet er een goede belangenafweging zijn. Ook voor de advocaten geldt dit. Met het rechtssysteem bedoelt Rasoelbaks de rechtspraak en alle instituten van de rechtspleging, zoals de orde van advocaten, verenigingen van notarissen, vereniging van deurwaarders, het Openbaar ministerie en de werkarmen. “Verbeteren betekent in menskracht investeren. De mensen die geballoteerd zijn en binnenkomen om dienstbaar te zijn binnen een instituut of organisatie”, aldus Rasoelbaks. Hij sprak verder over de efficiëntie van de werkprocessen. Wanneer een verzoekschrift binnenkomt van de rechtspraak of een cliënt binnenstapt bij het hof, is het werkproces en het resultaat niet altijd direct beschikbaar. De goed werkende rechterlijke organisatie gaat vanaf de indiening tot en met de afgifte van het vonnis, na hoe de processen in elkaar zitten en hoe die verbeterd kunnen worden. De rechterlijke organisatie is nog in ontwikkeling en er zijn nog kinderziektes die door de samenwerking met de instituten, verholpen moet worden.
In januari 2019 vindt de aanvang plaats met de sectorale aansturing van de rechterlijke organisatie. Het hof en de organisatie die geleid wordt door de hoofdgriffiers, hebben geconstateerd dat er een verbetering moet komen, waarbij alle werkprocessen goed beheerd, aangestuurd en gecoördineerd moeten worden. Het hof heeft geen goed overzicht van de ruim 150 mensen die daar werkzaam zijn en de verschillende processen. Als er een brief of klacht binnenkomt, kan het hof soms moeilijk nagegaan wie de betrokkenen zijn die de brief of klacht behandelen. Onvolledigheid in de brieven zorgt ook voor een vertraging van de processen. Daarom zullen coördinatoren worden geplaatst op zeven units die geïdentificeerd zijn en aansturing nodig hebben.

door Kimberley Fräser

More
articles