‘Radicale beelden buiten Suriname houden’

(foto: Louis Alfaisie)

Zowel christelijke, hindoestaanse als islamitische geloofsgemeenschappen, verkondigen via de media hun boodschap. Hoewel het een ieder vrij staat zijn geloof te verkondigen, heeft een lokaal dagblad in een redactioneel stuk zijn zorgen geuit over radicale imams (islamitische geestelijke) die op televisie een preek houden.
Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie (SMA), zegt desgevraagd aan De West, dat hij zelf niet op de hoogte is dat er dergelijke preken worden uitgezonden. Desondanks benadrukt hij dat radicale programma’s buiten Suriname gehouden dienen te worden.
Hij geeft aan dat de uitspraken die gedaan worden in zo een programma, op basis van de omstandigheden worden gedaan die zich voordoen in een bepaalde regio. Soebhan wijst het af dat zulke beelden worden vertoond in ons land. Ons land heeft volgens hem niets te maken met de situaties die zich in andere landen voordoen. Hij vreest dat mensen geneigd zullen zijn om zaken die gezegd worden in zulke programma’s, over te nemen.
De SMA-voorzitter geeft aan dat wij ervoor moeten waken dat er geen misbruik wordt gemaakt van het recht op godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting. “Er moet geen deuk in deze rechten worden aangebracht.” De SMA heeft ook haar eigen televisiekanaal. Soebhan vindt dat het de verantwoordelijkheid van de zenders is om na te gaan wat wel en niet uitgezonden wordt voor het volk. Hij is er geen voorstander van dat derden bepalen wat er wel of niet uitgezonden moet worden.
De SMA blikt tevreden terug op het jaar 2018, dat over enkele dagen voorbij is. Soebhan geeft aan dat ondanks de precaire situatie in ons land, wij de Almachtige dankbaar moeten zijn dat er geen toestanden zijn zoals in Bangladesh, India en Afrika, waar mensen honger lijden. De SMA-voorzitter is van mening dat de problemen in het land niet opgelost worden door constant kritiek te leveren, maar door de gezamenlijk, schouder aan schouder, de lasten van het land te dragen. “Als politieke partijen elkaar blijven breken, dan blijven wij maar aan de gang”, zegt Soebhan. Hij verwacht in 2019 zonneschijn voor de totale bevolking.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles