Jongeren laten hun stem horen in DNA

Niet de parlementariërs, maar jongeren die het woord voeren in De Nationale Assemblee (DNA) in het bijzijn van de regering en assembleeleden.
Kinderen en jongeren hebben gisteren in het kader van de World Children’s Day Dialogue, verschillende problemen waarmee zo-wel het land als de jongeren te kampen hebben, gepresenteerd in het parlement. Zij hebben ook di-verse oplossingen aangedragen. Het thema was: Let’s kids ‘take over’ the National Assembly and ‘Go Blue’ to show them support. De onderwerpen varieerden van onderwijs en plasticvervuiling tot jeugdcriminaliteit en pesten. Vooral het laatste kreeg veel aandacht van de regering en het parlement.
Elfriede TjongTjin Joe (15) bracht het onderwerp pesten ter sprake. De personen die betrokken zijn bij het pesten, verdeelde zij in drie partijen: de pester, het slachtoffer en de meelopers. In Suriname hebben we volgens haar een groot pestprobleem dat niet goed aangepakt wordt. Pesten kan leiden tot depressiviteit, slechte schoolresultaten, de persoon kan zelf ook anderen gaan pesten. In het ergste geval leidt pesten tot zelfmoord.
Tjong Tjin Joe wil dat erop scholen maatschappelijke werkers zijn die gevallen van pesten herkennen en die weten te handelen. De vicevoorzitter van DNA, Melvin Bouva, zegt dat de participatie van jongeren in bewustwordingscampagnes over pesten belangrijk is om het pesten te voorkomen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zegt dat alleen de mensen in de scholen het pesten op school kunnen stoppen. Volgens haar pesten de meeste mensen niet, maar blijven zij passief en laten de pesters hun gang gaan. Zij stelde voor dat scholen het initiatief nemen om gezamenlijk pesten tegen te gaan. Ook de minister van Onderwijs, Lilian Ferrier, boog zich over dit probleem en vroeg scholieren zich niet te laten misleiden en om de slachtoffers beschermen. Zo zal het pesten volgens haar vanzelf over gaan. Serafija Nijda (19) sprak over de rechten van het kind, waaronder onderwijs en ontspanning.
Nijda kaartte aan dat volgens de wet elk kind recht heeft op kwaliteitsonderwijs, maar dat de inschrijfgelden vooral voor jongeren in de achtergestelde buurten een probleem vormen. Nijda stelde daarom voor dat de assembleeleden en de regering meer financiële mogelijkheden en studiefondsen creëren zodat ieder kind naar school kan. Daarnaast vroeg zij de volksvertegenwoordigers om in alle buurten sportaccommodaties te plaatsen, zodat kinderen en jongeren zich kunnen ontspannen. Pravish Ramroep (18) sprak over de plasticvervuiling die momenteel een grote bedreiging vormt voor de mensheid.
Onder andere het opleggen van hoge boetes aan personen en instanties die hun afval dumpen, hoge belastingheffing voor plastic, het introduceren van een nieuw afvalsysteem en het recyclen van piepschuim tot carbon om er vervolgens vervuild water mee te zuiveren, moeten volgens hem plasticvervuiling tegen gaan. Andere sprekers zien graag de aanpak van jeugdcriminaliteit en een beter onderhoud van de binnenstad ter bevordering van het toerisme voor ons land. Het is de eerste keer dat jongeren aan het woord zijn gelaten om hun mening te laten horen aan volksvertegenwoordigers en de regering. Ruim zeventig jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar zijn gedurende een maand getraind door Junior Chamber International in debat- en presentatietechnieken, waarvan elf jeugdigen na-mens de jongeren in het parlement hebben gesproken. Volgens Geerlings-Simons is de assemblee al geruime tijd bezig om het hoogste orgaan van staat tot een open parlement te maken, waardoor de gewone burger het parlementaire werk beter kan begrijpen.
Dat kinderen de gelegenheid krijgen om in dialoog te treden met het college, is volgens haar een voorlopig hoogtepunt in het werk waarmee DNA al bezig is.
De discussiedag is afgesloten met de ondertekening van een belofte om het heden en de toekomst van de jeugd en voor elk kind veilig te stellen.
Naast Geerlings-Simons hebben vicevoorzitter Mel-vin Bouva, de Unicef vertegenwoordiger Silvie Fouet en de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Sport- en Jeugdzaken en Justitie en Politie, hun handtekening geplaatst.

 

door Priscilla Kia

More
articles