Historische binnenstad wordt nieuw leven ingeblazen

De historische binnenstad wordt binnen vijf jaar nieuw leven ingeblazen. Suriname en de Inter-American Development Bank (IDB) hebben een leningsovereenkomst van US-dollar 20 miljoen getekend voor de financiering van het Paramaribo Urbam Rehabilitation program (PURP). PURP heeft tot doel om een bijdrage te leveren aan de sociaal-economische revitalisering van de historische binnenstad van Paramaribo. In dit kader is er hedenochtend een meeting gehouden in het Waaggebouw waar er informatie is verschaft over het Environmental and Social Impact Assessment (ESIA)- project van de IDB, zodat geïnteresseerde partijen op de hoogte worden gehouden.
Twee grote assessments van de PURP zijn: reconstruction of the parliament building and the rehabilitation and rehabilitation of historical buildings in the inner city of Paramaribo. Shareen Koenjbiharie, teamleider/en-vironmental engineer van IIaco, gaf een presentatie over het project. Het project bestaat uit de volgende componenten: (1)stedelijke interventies: herinrichting van open ruimtes en renovatie van belangrijke erfgoedgebouwen en verbetering van de stedelijke mobiliteit; (2) bevordering van economische en residentiële activiteiten en (3) versterking van het institutionele kader voor het beheer van de ontwikkeling van het gebied. Doelstelling is de componenten binnen vijf jaar te implementeren. De PURP heeft ingenieursbureau Ilaco aangetrokken om het ESIA-project uit te voeren.
Bij component 1 zijn alleen overheidsgebouwen geselecteerd.
Bij component 11 komen ook particuliere gebouwen aan de beurt. Niet van alle gebouwen is de functie vastgesteld. Echter hebben pandeneigenaren de vrijheid zelf te bepalen voor welke doel de panden gebruikt zullen worden. Twee grote sociale problemen die nader bekeken worden, zijn de zwervers en de veiligheid in de binnenstad. De nadruk wordt gelegd op het onderhoud van de monumentenpanden, omdat dit een groot probleem is in Suriname.
Een ander onderdeel van component 1 is de rehabilitatie van een aantal historische gebouwen in de binnenstad, deze zijn: Waterkant 32 van Sociale Zaken; Mirandastraat 10 van Justitie en Politie; Henck Aaronstraat 1 van Justitie en Politie; Grote Combeweg 3 van Justitie en Politie en nog Cultuur bij Fort Zeelandia en nog twee gebouwen van Financiën. Als onderdeel van component 1 zal het voormalige parlementsgebouw van Suriname aan de Henck Arronstraat 2-4 worden geconstrueerd samen met het aangrenzende gebouw van het voormalige ministerie van Algemene Zaken aan de Henck Arronstraat 6. Beide unieke historische gebouwen werden op 1 augustus 1996 volledig verwoest door brand.
PURP wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur via het Program Implementation United (PIU), dat ondergebracht is bij de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname. Een ander doel is het aantrekken van nieuwe bewoners en commerciële activiteiten; herstel van de waarde van het cultureel erfgoed; vermindering van de verkeerscongestie en de versterking van het institutionele kader voor het beheer van duurzame ontwikkeling.

 

door Kimberley Fräser

More
articles