‘ABN- AMRO en ICS handelen onethisch’

Personen die in het bezit zijn van een creditcard van de Nederlandse creditcard uitgever International Card Services (ICS), kunnen die nog tot oktober gebruiken. Het gaat om de bekende Vias- en Mastercard.
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Akmos), noemt het besluit van ICS ‘’een onethische handeling’’. Hij vermoedt dat ICS geen zaken met Suriname wil doen, omdat de ABN-AMRO haar dienstverlening in ons land beëindigt. ICS is een werk-arm van de bank, daarom hebben veel mensen die een rekening hebben bij ABN-AMRO, een creditcard van ICS aangeschaft. Binda benadrukt dat banken zowel in Suriname als in het buitenland, niet moeten vergeten dat zij vallen en opstaan door cliënten.
Hij merkt op dat banken steeds onvriendelijker worden en vreest dat hierdoor de informele sector zal groeien.
Ook zullen veel mensen volgens Binda er-voor kiezen om hun geld thuis te houden in plaats van op hun bankrekening te storten, omdat er tegenwoordig betaald moet worden om geld over te maken. Geldschieters zullen de overhand nemen. Binda geeft aan dat indien het kapitaalbeheer in handen komt van de informele markt, het heel moeilijk zal zijn deze te ordenen. Middels een schrijven, heeft ABN-AMRO, haar cliënten erover geïnformeerd dat de dienstverlening wordt stopgezet. “Als gevolg van striktere wet- en regelgeving, heeft ICS besloten in sommige landen haar diensten niet meer aan te bieden. Dit betekent dat wij uw creditcard en eventuele extra cards gaan beëindigen”, aldus een passsage uit de brief. De bank stopt de dienstverlening in 110 landen, waar ongeveer 15.000 klanten gebruikmaken van een ABN-AMRO rekening.
De Akmos- voorzitter stelt dat het vertrek van de bank en ICS uit ons land te maken heeft met de verkoelde politieke relatie met Nederland en het bestempelen van ons land als narcostaat en de vermeende witwaspraktijken. Hij benadrukt dat met deze maatregel ons land weer een stap dichter bij een isolement is. Binda begrijpt dat banken en bedrijven zich willen afschermen van banden met een narcostaat, maar kan zich niet erin terugvinden dat de bank haar diensten zo abrupt beëindigd. Over de verkoelde politieke relatie, zegt de ondernemer dat die niet afgewenteld dient te worden op het volk van Suriname, omdat er heel wat mensen zijn die het beleid van de regering niet ondersteunen.
Ondernemers en vooral Nederlanders maken gebruik van een creditcard. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft aangegeven dat het laatste woord in deze kwestie nog niet is gezegd.

door Johannes Damodar Patak

More
articles