SWM zorgt voor schoon drinkwater in Boskamp

Een lang gekoesterde wens van de bewoners van Boskamp, gelegen in het district Saramacca, is na veertig jaar, gisteren in vervulling gegaan: de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft met ondersteuning van Staatsolie N.V., het dorp aangesloten op het waternetwerk. De SWM heeft hiervoor vanaf Tijgerkreek 30,4 km aan buizen gebruikt.
Het project heeft meer dan SRD 10 miljoen gekost. President Desiré Bouterse is speciaal vertrokken naar het vissersdorp om de felicitaties over te brengen. Een kraan op het erf van de oudste bewoner van het dorp werd symbolisch opengedraaid door enkele jongeren van het dorp en een bewoner die jarig was. De mensen straalden van blijdschap toen het water uit de kraan stroomde.
SWM-directeur Marlon Oosterling, gaf aan dat ondanks de schaarse middelen, de SWM probeert om op een innovatieve manier gebieden die nog niet zijn aangesloten op het waternet, hierop aan te sluiten. Hij zei dat hij op 6 februari met een delegatie Boskamp heeft bezocht en dat de mensen dachten dat het slechts bij een bezoek zou blijven. Oosterling benadrukte dat de SWM elk bezoek dat zij maakt, serieus neemt en ook werk daarvan maakt. Hij voegde eraan toe dat de SWM zich zoveel mogelijk inzet om water naar de mensen te brengen. Alle mensen hebben volgens hem recht op schoon drinkwater.
“Ik ben nu een tevreden mens”, zei de burgervader van Saramacca, Lakshminarain Doebay. Hij gaf aan dat hij als vader van het district niet heeft kunnen slapen, omdat zijn kinderen meerdere keren bij hem hebben aangeklopt met de vraag om schoon drinkwater. Doebay bedankte de SWM- directeur voor zijn medewerking. Hij vertelde dat de SWM jaren geleden een soort van gesloten structuur had waardoor contact maken niet gemakkelijk ging. Nu Oosterling directeur is, verloopt de communicatie soepel. Volgens Doebay is Oosterling altijd bereikbaar en bereid om zaken te bespreken.
NDP- parlementariër Naomi Samidin, zei dat tijdens de verkiezingen van 2015, de NDP beloofd had dat zij bij het wederom verkrijgen van regeringsmacht, er werk van zou maken dat Boskamp aangesloten zou worden op het waternet. Zij gaf aan dat het een tijd heeft geduurd, maar dat gisteren eindelijk het moment was. President Bouterse merkte op dat het zorgen voor van schoon drinkwater helemaal past binnen het sociaal contract dat is afgesloten met het volk. Samidin gaf aan dat aan de bewoners is verteld, dat de SWM-aansluiting SRD 8.000 tot SRD 10.000 zal bedragen. Ze benadrukte dat het maximale bedrag voor een aansluiting SRD 2500 is. De volksvertegenwoordiger is ervan overtuigd, dat samen met de SWM gekeken kan worden naar een mogelijkheid om voor degenen die niet in staat zijn het bedrag in één keer te betalen, dat in termijnen te laten geschieden. Het ligt nu aan de bewoners van Boskamp om met de vereiste documenten zich aan te melden bij de SWM om de aansluiting naar hun huis door te trekken. Samidin beloofde de mensen hierin te begeleiden.
De president alsook de overige sprekers hebben een beroep gedaan op de bewoners om zuinig om te gaan met het water. Doebay deed een beroep op zijn ‘kinderen’ om geen carwash te openen en daarvoor SWM- water te gebruiken, maar hiervoor de bestaande duro tanken en regenwatersystemen in te zetten. Onder de aanwezigen waren de minister van Defensie, Robbi Benschop, raadadviseurs Errol Alibux en Jules Wijdensbosch en de president-commissaris van de SWM, Vijay Chotkhan.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles