August 4, 2018


TODO PRASORO


August 4, 2018

In de maand mei van het jaar 2020 zullen er als zich geen ondemocratische handelingen in dit land voordoen, vrije, algemene en geheime verkiezingen voor volks vertegenwoordigende lichamen worden gehouden. Verschillende politieke entiteiten zullen dan in de politieke arena ten strijde trekken en proberen de macht te behouden of veroveren. Tot op heden zijn er politieke partijen die al decennialang meedoen aan de verkiezingen en hun kandidaten in De Nationale Assemblee gepositioneerd hebben gekregen. Ook bij de verkiezingen van 2020, zullen deze oude en bekende politieke partijen meedoen en hun kandidaten op de kiezerslijsten etaleren. Maar zoals bij elke volksraadpleging, komen er gelukzoekers bij die ervan uitgaan dat ze veel kiezers achter zich hebben en dat ze zeker gekozen zullen worden in De Nationale Assemblee. Deze krant is er al heel lang bij om ruim van tevoren te kunnen stellen wie zeker een kans maakt op een zetel in De Nationale Assemblee en wie niet eens een kiesdeler op naam zal krijgen. De Surinaamse kiezer heeft namelijk een voorspelbaar kiesgedrag en dat is in de afgelopen ruim 60 jaar maar nauwelijks veranderd. We verwachten dan ook geen opmerkelijke veranderingen in dit gedrag. Ook bij de verkiezingen van 2015, hebben we te maken gehad met todo prasoro politieke entiteiten die zomaar hun tijd en geld hebben zitten te verdoen. Zero zetels waren na de verkiezingen het resultaat. Op de voorgrond treden bij een politieke manifestatie biedt zeker niet de garantie op politiek succes bij een volksraadpleging, mits je natuurlijk aansluiting zoekt en vindt bij een grote oudere politieke partij of combinatie die jou interessant genoeg vindt en op een verkiesbare plaats op de kiezerslijst plaatst. Ben je echter koppig en kies je tegen beter weten in voor het todo prasoro concept, dan moet je niet teleurgesteld geraken als eenmaal de resultaten na de verkiezingen naar binnen rollen. Keerpunt is en blijft er wegens de opgedane ervaring bij, dat todo prasoro partijen geen toekomst binnen de politiek hebben, ze werken alleen maar versnippering in de hand.