Mensen met beperking is prioriteit voor bedrijfsleven

Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is niet ingenomen met de uitspraak van Frederik van Russel, die afgelopen zaterdag zei dat het bedrijfsleven weinig doet voor mensen met een beperking en eerder kiest voor activiteiten zoals shows en beauty contesten. Het tegendeel is waar, zegt Mac Andrew en stelt dat de VSB in samenwerking met een andere instantie, zich speciaal inzet voor deze doelgroep, namelijk de Alliantie voor Decent Work welke op 27 februari 2018 is opgericht.
“De constatering van Van Russel klopt dus niet. De doelgroep past wel binnen het beleid van het bedrijfsleven.”
De alliantie is al volop aan de slag ge-weest, waardoor deze doelgroep aan een baan kan komen of ze te begeleiden zelf ondernemers te worden. Afgelopen dinsdag is de alliantie volgens Mac Andrew nog in het veld geweest om deze groep goed in kaart te brengen en haar de mogelijkheden aan te bieden. Verder heeft de alliantie ook kennismakingsbezoeken gebracht aan de desbetreffende ministeries welke positief zijn bevonden, namelijk Arbeid, Sociale Zaken en HI&T, maar ook aan een Neder-landse organisatie en de Braziliaanse ambassade. “We zijn op diverse fronten bezig op te komen voor deze doelgroep, zodat deze mensen ook zelfstandig kunnen werken als werknemer of ondernemer.” Verder krijgen ze de nodige begeleiding tijdens het hele traject.
Mac Andrew zegt dat bedrijven vaak worden geconfronteerd met aanvragen van or-ganisaties en stichtingen, en er wordt dan gekeken naar de nood en op welke manier zij hulp kunnen bieden. Bedrijven gaan er ook vanuit dat de middelen anders besteed kunnen worden. Vandaar dat de alliantie zich focust op werkgelegenheid voor deze speciale groep. De middelen worden eerder be-schikbaar gesteld voor onder andere de aanschaf van gereedschappen, waar de belanghebbenden langdurig gebruik van kunnen maken. Terwijl door pakketten te verstrekken het geheel een andere uitwerking heeft. De maand daarop zitten ze dan weer zonder middelen. Van Russel is oprichter van de Stichting Frederik Van Russel, die zich ook inzet voor mensen met een beperking. De uitspraak werd ge-daan in Coronie, waar de stichting ruim 70 mensen uit de voormelde doelgroep heeft voorzien van een goed gevuld voedselpakket.

door Kimberley Fräser

More
articles