Innovaties nodig voor instandhouding zelfstandigheid banken’

“Als we binnen het bankwezen op korte termijn geen grote innovaties doorvoeren zodat we internationaal mee kunnen, zullen we over tien jaar geen zelfstandige banken hebben, omdat die allemaal overgenomen zullen zijn door buitenlandse banken die wel aan de compliance standaarden en de kosten die daarmee samenhangen, voldoen.” Dit zei Jim Bousaid, voorzitter van de Bankiersvereniging, gisteren tijdens het seminar armoedemeting in sociaal-economisch perspectief in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR).
Bousaid gebruikte de gelegenheid voor het houden van een toespraak om een genuanceerd beeld te geven over de recente activiteiten die banken hebben moeten nemen om ervoor te zorgen dat het binnenlandse betalingsverkeer efficiënter en transparanter verloopt dan nu het geval is. Hoewel Bousaid zei de kern van de kritische reacties te begrijpen, gaf hij de verzekering dat er gewerkt wordt aan de verdere verbetering en het overleg. Zo hebben de commerciële banken aanstaande dinsdag een groot overleg met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om te praten over de tarieven die de banken in rekening brengen.
Het chartaal betalingsverkeer is volgens Bousaid erg inefficiënt, niet veilig en kostenverhogend, terwijl wij internationaal ook vastlopen, omdat we volgens hem niet meer weg kunnen komen met het argument ‘we zijn een cash country en moeten daardoor veel cash handelingen plegen’. “Het werkt niet meer in deze moderne tijd en het bankwezen is tegenwoordig internationaal geïntegreerd. Een specifiek karakter van het bankbedrijf brengt met zich mee dat wij voortdurend verandering moeten doorvoeren in ons bankbeleid”, zei Bousaid. Dit is volgens hem noodzakelijk om in te spelen op het wisselende omgevingsklimaat, met name de compliance regels zijn erg toegenomen.
Volgens Bousaid is er op dit moment sprake van onduidelijkheid, omdat enerzijds banken kosten in rekening brengen vanwege de hogere verzendkosten in de eurosfeer. Aan de andere kant brengt de CBvS sinds kort kosten in rekening voor het Suriname National Payment Systeem (SNAPS) en op de derde plaats proberen de banken door middel van fees hun teruglopende rendement aan te passen. Echter zal in de komende tijd geprobeerd worden om meer lijn te brengen in de aanpassing van tarieven. De doelstelling blijft wel om het giraal betalingsverkeer te stimuleren.
De compliance regels worden voortdurend aangepast en verder ontwikkeld, dit is de reden dat banken steeds moeten bijsturen en aanpassingen moeten brengen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Het is volgens Bousaid begrijpelijk dat de veranderingen niet door een ieder worden verwelkomd, omdat banken soms financiële incentives moeten gebruiken om het gewenste gedrag te krijgen. “Ik kan u echter verzekeren dat we bij het doorvoeren van veranderingen, ons laten leiden door kernwaarden die in brede kring geaccepteerd en bekend zijn. Uitgangspunt is dat de cliënt centraal staat. Mede om deze redenen wordt voortdurend gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en aan het waarborgen van een integere en transparante bedrijfsvoering. De nodige investeringen worden gepleegd om te voldoen aan de wensen en behoeften van de cliënt, rekening houdend met het belang van de stakeholders, terwijl de bank ook winst moet maken om de continuïteit veilig te stellen”, aldus Bousaid.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles