‘Besteding US- dollar 377,5 miljoen bespreken in DNA’

Staatsolie heeft afgelopen vrijdag haar schuld van 261,5 US-dollar vervroegd afgelost. Gelijktijdig heeft de oliemaatschappij 76 miljoen US-dollar gestort om het staatsaandeel in de Merian-goudoperatie over te nemen. Econoom Wadi Sowma, gevraagd naar een reactie over hoe de overheid de US- dollar 377,5 miljoen in het voordeel van ons land kan besteden, zegt dat door middel van een discussie in De Nationale Assemblee (DNA), besloten moet worden waaraan het geld wordt besteed. Indien het besluit later goed of fout blijkt te zijn, dan zal de verantwoordelijkheid met zijn allen worden gedragen. Een mogelijkheid is volgens Sowma om te investeren in de toekomst, wij moeten immers niet vergeten dat het geld terugbetaald moet worden, aangezien de schuld die Staatsolie betaald heeft, een afgeleide is van de obligatielening van 625 miljoen US-dollar die de regering op de internationale kapitaalmarkt heeft afgesloten.
Sowma stelt voor dat het geld voor een deel wordt gebruikt om te investeren in de landbouwsector. Hij is van mening dat investeren in de mijnbouwsector geen zin heeft, omdat ons land al sterk afhankelijk is van deze sector. Daarom is het volgens hem belangrijk dat er een nieuwe sector wordt aangeboord. Sowma zegt dat hiervoor een plan en beleid ontwikkeld moet worden. Ook is hij er een voorstander van dat er middelen gaan naar het onderwijs en de gezondheidssector, aangezien deze twee sectoren de basis vormen voor de ontwikkeling en de gezondheid van het volk.
De regering staat erom bekend financiële middelen aan te wenden voor consumptieve doeleinden, zoals voedselpakketten. Over twee jaar zijn er verkiezingen, volgens Sowma zal daarom een deel van het geld aan populistische en consumptieve doeleinden besteed worden. De regering heeft in een persbericht laten weten dat zij het geld zal besteden aan het aflossen van leningen, het inlopen van achterstallige betalingen, neutraliseren van de geldinflux, en opkrikken van de internationale reserves. De econoom zegt dat het aflossen van binnenlandse en buitenlandse leningen een optie is, wanneer de regering er niet zeker van is als zij in de toekomst over de middelen beschikt om deze leningen af te lossen. Dit zal volgens hem wat ademruimte creëren. Belangrijk is volgens hem dat er wel gekeken wordt welke schulden men kiest om af te lossen.

 

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles