Neus voorstander van alleen de verkiezingen ingaan

Maisha Neus, voorzitter van de politieke partij Strei!, is er een voorstander van dat politieke partijen alleen de verkiezingen ingaan, maar technisch gezien is het volgens haar niet correct om nu het kiesstelsel te wijzigen. Deze wijziging zou volgens haar op een later tijdstip moeten geschieden en niet tijdens deze regeerperiode.
De presidentiële commissie evaluatie kiesstelsel, heeft in het eindrapport dat overhandigd is aan president Desiré Bouterse, aanbevolen pre-electorale combinaties vóór de verkiezingen niet langer toe te staan. De politieke partijen die in het parlement zitten, verschillen hierover van mening. Neus heeft daar geen moeite mee, volgens haar is alleen de verkiezingen ingaan een manier om de eigen kracht te weerspiegelen in de samenleving.
Op de vraag of Strei! er goed voor staat zonder samenwerking met een andere partij, zegt Neus dat Strei! officieel nog geen politieke partij is. De kracht van de partij zal volgens Neus geheel afhangen van de inzet van de partij. Over de voorbereidingen naar de verkiezingen toe, wilde Neus geen uitspraken doen, de partij wacht eerst het officiële proces af.
Bij de registratie van een politieke partij bij het Onafhankelijke Kiesbureau (OKB), is het een vereiste dat minstens 1 procent van het electoraat achter de partij moet staan. De partij is inmiddels bezig met het verzamelen van 3500 handtekeningen, dat is nog niet rond. De buurten Pontbuiten, Geyersvlijt, Latour en Centrum, zijn reeds aan de beurt geweest. Neus geeft aan dat eerst Paramaribo wordt aangedaan en daarna de andere districten.
Neus liet weten dat de target van 3500 hoger is gesteld. Er wordt naar gestreefd om 5000 handtekeningen te verzamelen. Volgens Neus is dat beter voor de stabiliteit van de partij. “Hoe meer mensen, hoe beter”, stelt de partijvoorzitter.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles