‘Opknappen monumenten geen liefdadigheidsproject’

Het opknappen van monumenten moet volgens PL- parlementariër William Waidoe, geen liefdadigheidsproject worden. Hij geeft aan dat de regering huurcontracten moet afsluiten met ondernemers waarbij ondernemers niet alleen een monument gaan onderhouden, maar dat zij er ook geld mee moeten kunnen verdienen.
“Regeringen gaan en komen, maar zien geen heil in het onderhoud van ons erfgoed”, aldus de parlementariër. Waidoe zegt dat een beroep doen op de ondernemers, daarom geen slecht idee is, maar hij vindt dat de ondernemers dan ook ervan moeten kunnen profiteren. Het reno-veren van monumenten stimuleert de toerismesector, vooral als de omgeving ook opgeknapt wordt en er kraampjes opgezet worden waar bijvoorbeeld versnaperingen te koop zijn. Toeristen zullen niet alleen de kraampjes aandoen, maar ook de winkels in de omgeving. Waidoe gelooft er sterk in dat er heel veel potentie is in het toerisme. Een andere optie is volgens hem om de monumentale gebouwen met behoud van hun monumentale structuur te transformeren tot hotels, dit vangt volgens Waidoe ook het tekort aan accommodaties voor toeristen op indien er meerdere vliegtuigen per dag zouden landen op onze luchthaven.
Hij voert aan dat het een win-winsituatie is voor zowel de overheid als de ondernemer.
Waidoe, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, zegt zich ervan bewust te zijn, dat met name ondernemers die in de productie zitten, het financieel erg moeilijk hebben. Maar dit geldt volgens hem niet voor de ondernemers in de importhandel, voor deze groep zou het geen probleem moeten zijn. Waidoe geeft aan, dat de overheid geen andere keus heeft dan bij ondernemers aan te kloppen als zij geen middelen heeft om onze monumenten te onderhouden.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles