Prostaatkanker hoeft niet dodelijk te zijn

Prostaatkanker hoeft volgens de Nederlandse uroloog Evert Barten niet te leiden tot de dood. Dit zei hij gisteren tijdens een lezing in het Sint Vintcentius Ziekenhuis (SVZ). Alhoewel de opkomst klein was, was de avond heel informatief. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 300 patiënten die prostaatkanker heeft, overlijdt aan prostaatkanker en dat 1 op de 11 mannen  prostaatkanker krijgt. Barten gaf aan dat naarmate de leeftijd van de man vordert, de kans op prostaatkanker ook groter wordt. Dat elke man blootgesteld is aan prostaatkanker, is volgens Barten niet helemaal juist. Hij voerde aan dat in families waar prostaatkanker veel voorkomt, de nakomelingen vaker deze ziekte krijgen in vergelijking tot mannen in wiens familie geen prostaatkanker voorkomt.

De uroloog adviseert mannen die de leeftijd van vijftig jaar bereikt hebben, zich te laten testen. Barten benadrukte dat prostaatkanker wordt verdeeld in verschillende stadia, van Categorie 6 (milde vorm) tot en met 10 (slecht).

Categorie 10 betekent dat de prostaatkanker in een vergevorderd stadium is en dat die uitgezaaid naar de lymfeklieren en de botten. In dit stadium is de kans op overleving twee jaar en is er geen genezing mogelijk, maar slechts afremming. Hij legde uit dat de symptomen van prostaatkanker in de meeste gevallen pas heel laat aan het licht komen. Door middel van een Prostate Calculator is het volgens de uroloog nu mogelijk om te berekenen hoe groot de kans op uitzaaiing is. Deze calculator is samengesteld op basis van alle onderzoeken die tot op heden zijn uitgevoerd over prostaatkanker.

Om te kunnen weten als iemand prostaatkanker heeft, wordt de Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) waarde bepaald. PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt en alleen door de prostaat wordt gemaakt. Barten gaf aan dat en verhoogde PSA-waarde niet altijd prostaatkanker hoeft te betekenen, het kan ook een goedaardige prostaatvergroting of prostaatontsteking zijn. Ook zei hij dat als iemand plasproblemen heeft, dat niet wil zeggen dat iemand prostaatkanker heeft. Prostaatkanker kan op verschillende manieren worden behandeld, dat hangt ook af van het stadium van de ziekte en de leeftijd van de persoon. Zo vertelde de specialist dat voor mannen boven de 70 gekozen wordt voor bestraling vanwege de hoge leeftijd en voor mannen beneden de 70 voor een operatie, maar bij een operatie kan er sprake zijn van erectieverlies. Een bestraling heeft volgens Barten ook niet altijd het gewenste resultaat, het hangt er vanaf hoe het lichaam reageert op de bestraling. Bij prostaatkanker zonder uitzaaiing kan de behandeling bestaan uit bijvoorbeeld inwendige bestraling, uitwendige bestraling, en gehele verwijdering van de prostaat. Barten zei dat er aan nieuwe methoden wordt gewerkt voor de behandeling van prostaatkanker.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles