In 2020 gaat er verandering komen in Suriname

Er zal volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, pas in 2020 een verandering komen in Suriname wanneer een nieuwe regering aan de macht komt en niet tijdens de reshuffling van ministers. Dit zegt het assembleelid naar aanleiding van de geplande regeringsvergadering aanstaande donderdag, waarbij onder andere nieuwe ministers gepresenteerd zullen worden. “Vervanging moet verbetering brengen, maar kijken we naar de situatie in het land, het volk, de economie en de koers, dan moet liever de NDP gereshuffled worden”, aldus Jogi. Sinds de jaren tachtig is het volgens Jogi duidelijk dat het een stijl is van Bouterse om ministers te vervangen. De nieuwe ministers zullen in de eerste week van april beëdigd worden.

Opmerkelijk is dat veel personen die door de president benaderd worden voor een ministerpost, weigeren. Volgens Jogi zal iemand met een goede reputatie eerst goed nadenken voordat hij met de boot van Bouterse zal meevaren, puur omdat hij een goede naam wil behouden. “Mensen die de eer aan zichzelf houden, zullen eerst alles goed overwegen.”

Er is veel kritiek over de reshuffling. Jogi zegt hierover dat mensen nog zoveel kritiek kunnen hebben, maar uiteindelijk heeft Bouterse de bevoegdheid om ministers te benoemen in het land. “Hij heeft een dictatoriale uitstraling en zal altijd alleen zijn besluit nemen, daar gaat het mis.” Verder zegt Jogi dat er nu zelfs NDP’ers zijn die het niet eens zijn met bepaalde handelingen van de president, maar zij krijgen de ruimte niet om hun mening te geven.

Voorts is Jogi van mening dat de nieuwe regering ook niet in staat zal zijn om verandering te brengen. Reshuffling heeft volgens hem nooit geleid tot verbetering van de situatie in het land. Van de vele ministers die inmiddels zijn vervangen, is  geen enkele in staat geweest  zijn beleid uit te kunnen voeren, omdat alles vanuit het Kabinet van de President wordt beheerd.

door Kimberley Fräser

More
articles