‘Geen bijzondere reden voor uitstel zitting 8 Decemberstrafproces’

Het 8 Decemberstrafproces dat op dinsdag 27 maart zou worden voortgezet, is vier dagen daarvoor uitgesteld. Volgens een bekendmaking van de Krijgsraad gisteren, gaat de geplande zitting vanwege “bijzondere omstandigheden” niet door. Hoewel de bekendmaking volgens de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, vragen oproept, is er volgens hem niets bijzonders aan de hand.

Essed die ook niet bekend is met de precieze reden voor uitstel, zegt desgevraagd aan De West, dat hij niet de indruk heeft dat er een speciale reden is. Volgens hem heeft het te maken met het schema van de rechters dat nu in de war is, nadat het 8 Decemberstrafproces werd uitgesteld op 29 januari. Dit gebeurde op verzoek van Irwin Kanhai, de advocaat van hoofdverdachte Desiré Bouterse en enkele andere verdachten in de zaak.

Kanhai had behoefte aan uitstel, omdat hij het pleidooi voor zijn cliënten Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel, nog niet af had.

Essed zegt dat iedereen uitstel kan vragen, maar dat het dan extra werk betekent voor de rechters en voor de Krijgsraad die een nieuwe dag moet plannen voor dezelfde zaak. Essed toont begrip en zegt dat de rechters harde werkers zijn, voor wie het werk soms wel heel veel kan worden. In de bekendmaking van de Krijgsraad is vermeld dat de zitting tot nader order is uitgesteld en dat de samenleving geïnformeerd zal worden zodra een nieuwe datum bekend is.

In de zaak van de 8 decembermoorden komt de advocaat van de nabestaanden niet meer aan het woord. Volgens Essed is geprobeerd op basis van artikel 8 van het OAS-verdrag toegang te krijgen tot het proces. Echter is hiervoor gen toestemming gegeven door de Krijgsraad. Nadat de advocaten van de verdachten aan het woord zijn gekomen, komt de auditeur-militair, Roy Elgin, weer aan het woord. Vervolgens weer de advocaten van de verdachten, waarna de verdachten in de gelegenheid gesteld worden het laatste woord te voeren. Tenslotte zal de rechten dan een uitspraak doen in deze zaak.

-door Priscilla Kia-

More
articles