Danny van Ommeren getipt als nieuwe SLM-directeur

Danny van Ommeren is getipt als de nieuwe directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) die de huidige SLM- directeur, Robby Lachmising, per 3 april zal vervangen.

Van Ommeren is stationmanager van de SLM in Nederland. Op de werkvloer van de SLM wordt zijn komst reikhalzend tegemoet gezien, omdat hij nooit negatief in het nieuws geweest is. Behalve dat Lachmising wordt vervangen, wordt ook de Raad van Commissarissen (RvC) vervangen bij het luchtvaartbedrijf. President-commissaris Ranu Mathura wordt opgevolgd door Jerry Rosheuvel. Ook Mahinder Gopi zal deel gaan uitmaken van de RvC. Gopi is onderminister en secretaris van de president geweest. Hij heeft in 2012 zijn portefeuille ter beschikking gesteld van president Desiré Bouterse nadat in het parlement onthuld werd dat hij ruim 90.000 hectare grond had gekregen dat toebehoorde aan het oude concessiegebied van Bruynzeel.

Lachmising is ontslag aangezegd nadat er een rapport in de media is uitgelekt waaruit blijkt dat de belading van vliegtuigen niet volgens de juiste standaarden wordt gedaan. Hierdoor zou de vliegveiligheid in gevaar kunnen komen. Behalve RvC-lid Sergio Akiemboto, die tevens ook directeur is van Grassalco N.V. worden alle andere leden van de RvC bedankt. Echter heeft Akiemboto zelf bedankt, aangezien hij het niet eens is met de wijze waarop Lachmising is bedankt en met de komst van sommige nieuwe leden binnen de RvC. Intussen is er een politioneel onderzoek gestart naar het uitlekken van het rapport in de media. De samenwerking met het beladingsbedrijf Procons is nu per onmiddellijk opgezegd. De directeur van Procons is tevens de ex-levenspartner van Lachmising. Ook luchthavenmeester Steven Vrieze is bedankt. Lachmising heeft publiekelijk aangegeven dat zijn ontheffing een politiek spel is. Volgens hem maakt de SLM juist nu vorderingen om de vloot te vernieuwen en zal naar zijn mening de SLM ook uit de rode cijfers komen dit jaar. Zelf had hij tot 2020 aan willen blijven als directeur.