‘Opbrengst aandelenverkoop investeren in productiesector’

Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, moet de overheid het bedrag verkregen uit de verkoop van haar aandelen bij diverse ondernemingen, in de productiesector investeren. Elke andere investering zal volgens hem regelrecht leiden naar faillissement. De regering is van plan met het verkopen van haar aandelenpakket in een aantal bedrijven, geld te genereren om het begrotingstekort te financieren. Bij ondernemingen zoals de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Self Reliance en Newmont, zal de overheid haar aandelen afbouwen. Voor 2018 is het te ontvangen bedrag geraamd op SRD 740.250.000.

Jogi legt uit, dat het begrotingstekort bijna de helft is van de totale begroting en dat de overheid met het verkopen van aandelen en leningen, het tekort wil financieren. Volgens Jogi, moeten de gelden afkomstig uit het verkopen van aandelen, niet in de consumptieve sfeer gebruikt worden. “Het geld moet wijs besteed worden. We zitten in een situatie waar we voortdurend geld nodig zullen hebben en we moeten daarom geld investeren om geld te verdienen”, zegt Jogi.

Volgens de parlementariër moet met het verkregen bedrag, de verdiencapaciteit vergoot worden. “Nu verkoopt de staat wat aandelen. Overheidsgebouwen zullen misschien ook verkocht worden, maar vanwaar zullen we geld halen als daarna nog geld nodig is voor het financieren van projecten? Welke aandelen zullen we verkopen?”, vraagt hij retorisch. Hij vindt het jammer dat de regering en vooral de coalitie, nonchalant omgaat met de wijze waarop de middelen gebruikt zullen worden. “We moeten deze zaak niet onderschatten. We moeten investeren om geld te verdienen, anders zal het regelrecht leiden naar faillissement”, stelt Jogi.

Ten aanzien van het verhogen van de grondhuurtarieven voor terreinen uitgegeven voor agrarische doeleinden, zegt Jogi dat het geen wijs besluit is. De titelhouders moeten volgens hem beloond en niet afgestraft worden voor het werk dat zij verrichten, omdat de overheid geld nodig heeft. Volgens Jogi moet de overheid goede incentives geven aan landbouwers om het ondernemerschap te stimuleren. Hij geeft aan dat er modellen zijn, waardoor de staat de aandelen en eigendommen van de staat niet hoeft te verkopen en de grondhuurtarieven ook niet verhoogd hoeven te worden.

Volgens Jogi kan de regering binnen korte tijd door grondconversie veel meer geld binnenhalen. Het omzetten van grondtitels naar eigendom zorgt bovendien voor meer zekerheid, terwijl burgers bespaard worden van de rompslomp bij RGB. Volgens hem moet alleen de wettelijke regeling in orde gemaakt worden, zodat vastgesteld wordt welke grondtitels omgezet kunnen worden.

door Priscilla Kia

 

More
articles