SAN E GO PSA NANGA MONI?

Bouterse heeft de eerste tranche van 1.041.667 Iamgold-aandelen ontvangen. De aandelen zijn van de staat Suriname, maar het nieuws is zo flatterend overgebracht, dat de indruk zou kunnen ontstaan dat de aandelen voor hem persoonlijk zijn. Keerpunt is benieuwd of de minister van Financiën of die van NH, aanwezig was bij deze belangrijke overhandiging. Wat wij ons afvragen, is op welk moment de regering dit bericht zelf heeft vrijgegeven. Als men het bericht goed leest, dan blijkt dat de regering de aandelen in drie tranches zal krijgen en dit is de eerste; dus volk van Suriname, deze aandelen zijn eigendom van de staat Suriname en er moet op z’n minst goed worden gecommuniceerd over wat er gebeurt met deze aandelen en een ander bedrag van US-dollar 5 miljoen dat betaald is aan de joint venture partner NV. In december 2018 zal de tweede tranche van 1.041.667 Iamgold-aandelen worden overgedragen en de laatste tranche van 1.041.667 aandelen wordt in december 2019 afgegeven. Deze ontwikkeling roept zeker enige vraagtekens op. Het assembleelid Asiskumar Gajadien sprak zijn verontwaardiging uit in een interview met Starnieuws en zei dat hij heel verbaasd was toen dit nieuws onlangs werd bekendgemaakt door CEO Steve Letwin op een receptie van Iamgold. Keerpunt is ook verbaasd over de overdracht van aandelen, want die overdracht aan Bouterse gebeurde in een buitenverblijf aan de Raleighvallen. Dan vraag je je weer af, waar blijft de beloofde transparantie van de regering? Wat gebeurt er nu met deze aandelen?

De Saramacca concessie, beter bekend als Area of Interest, ligt momenteel ongeveer 25 kilometer verwijderd van de huidige Rosebel mijn. Deze toekomstige goudontginning in het Saramacca areaal zal tot na 2030 plaatsvinden. De goudmijn te Saramacca is de grootste goudader voor Rosebel tot nog toe en ze heeft potentie voor meer. Volgens Gajadien, heeft de oppositie nooit kennis genomen van een document waarin vermeld staat, dat Iamgold aandelen zou overdragen aan de staat. Maar dat is niet correct! Verschillende mediahuizen hebben artikelen gepubliceerd over de intentieverklaring die Iamgold heeft getekend met de Surinaamse overheid. Er werd daarom ook duidelijk aangegeven, dat er een bedrag van US-dollar 10 miljoen cash is betaald en er was eveneens overeengekomen om 3.125.000 gewone Iamgold aandelen in drie gelijke jaarlijkse termijnen te betalen aan de Surinaamse regering. Keerpunt publiceerde in november 2017 ook een artikel over deze nieuwe aanwinst voor de Surinaamse staatskas. Wij stelden toen ook al vragen zoals: Zou de regering transparant beleid voeren ten aanzien van de betalingen die jaarlijks verricht worden door de multinational? In welk potje wordt die US-dollar 10 miljoen gestopt? De goudwinning in Suriname vormt al geruime tijd een bron van inkomsten. Goud behoort samen met aardolieproducten tot de belangrijkste exportproducten van Suriname. Tot nog toe is er een ruime schatting gemaakt van 1,5 miljoen ounces goud in Saramacca, die hoeveelheid kan alleen maar toenemen. In de afgelopen dertien jaar heeft de Rosebel mijn meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar cash uitbetaald aan de Surinaamse overheid. PE A MONI DATI GO? Met bauxiet, de huidige goudwinning en Staatsolie inkomsten, is het volk er niet echt beter van geworden.