Bouterse bij beëdiging Van Dijk-Silos:

‘OKB niet weg te denken factor bij verkiezingen’

President Desiré Bouterse gaf gisteren bij de beëdiging van Jennifer van Dijk-Silos tot voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) aan, dat dit instituut niet meer weg te denken is bij de verkiezingen, ook zei hij, dat Van Dijk-Silos de juiste persoon is voor deze functie. Van Dijk-Silos is voor de vierde keer gekozen tot voorzitter van het OKB. “Ze wordt zowel nationaal als internationaal beschouwd als een van de top ‘election officiers’ van de regio”, stelde Bouterse. In verband met de komende verkiezingen, is het volgens de president heel belangrijk om het OKB op tijd te voorzien van een voorzitter. Van Dijk-Silos heeft jarenlang verkiezingen in de regio en in Zuid-Amerika bijgewoond. Bij de OAS, Unasur en Caricom, staat ze hoog aangeschreven voor haar bijdrage in de ontwikkeling van de standaarden voor de verkiezingen. Het verkiezingssysteem van Suriname voldoet volgens de OAS aan internationale standaarden.

Volgens Bouterse heeft Van Dijk-Silos sinds haar aantreden in 2014, een goede job gedaan.

Sinds haar aantreden in 2004 zijn verkiezingsrapporten altijd nauwgezet uitgevoerd bij de daaropvolgende stembusgang, ook was voor haar het bindend verklaren van de verkiezingsuitslag geen routinematigheid, dit gebeurde pas na een grondig analyse uit te voeren van alle onderdelen van het verkiezingsproces.

De president gaf ook aan dat het OKB sterk betrouwbaarder is geworden door de steeds verbeterde organisatie van de verkiezingen in ons land. “De regering gaat voor transparantie en eerlijke verkiezingen, omdat de democratie daarmee gediend is.

Een sterke en volwassen democratie is essentieel voor de nationale ontwikkeling van ons land”, aldus de president. De nieuwbakken voorzitter van het OKB, zegt rechtvaardig, transparant en eerlijk, haar werk uit te voeren. Sinds de aankondiging door de president, zegt Van Dijk-Silos heel wat negatieve reacties uit verschillende hoeken te hebben gehoord. Echter verzekert zij de politieke partijen dat ze zich veilig kunnen voelen bij haar.

Aan de districtscommissarissen zal ze zo gauw als mogelijk een bezoek brengen om te inventariseren waaraan gewerkt moet worden.

Ze gaf thans aan dat ze prettig gewerkt heeft met de groep bij de vorige verkiezingen en ziet ook een goede tijd tegemoet bij de komende verkiezingen. Van Dijk-Silos is er trots op om weer voorzitter te zijn en dankbaar dat ze voor Suriname iets kan betekenen.

door Kimberley Fräser