Terroristische aanslag op Trinidad verijdeld

Amerikaanse militairen betrokken bij actie

Amerikaanse militairen zijn afgelopen donderdag betrokken geweest bij een veiligheidsoperatie op Trinidad en Tobago, die erop gericht was personen aan te houden die ervan verdacht worden een terroristische aanslag te beramen tijdens het carnaval. Tijdens deze operatie werden vier zogeheten ‘high value targets’ aangehouden en in verzekering gesteld. Militairen, aangesloten bij het zogenaamde US Southern Command dat belast is met militaire operaties in onder andere het Caraïbisch gebied, hebben de Trinidadiaanse veiligheidstroepen geadviseerd en geholpen bij de arrestatie van de vier extremisten. Het viertal wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische organisatie die zich bezighoudt met het beramen van aanslagen. Volgens berichten, waren de militairen niet direct betrokken bij de aanhouding van de verdachten. Volgens een verklaring van de politie op het eiland, werd tijdig een plan ontdekt om de activiteiten, verbonden aan het carnaval, te “verstoren’’. Volgens een politiewoordvoerder op het eiland, is het raadzaam dat deelnemers aan het carnaval op Trinidad en Tobago uiterst voorzichtig zijn.

De politiefunctionaris deed over de ernst van de zaak geen mededelingen. De Amerikaanse ambassade op het eiland, deed donderdag een bericht uitgaan waarin werd vermeld dat een terroristische aanslag was verijdeld en dat Noord-Amerikanen die op het eiland vertoeven, extra op hun hoede dienen te zijn tijdens de festiviteiten in verband met carnaval. Ook het ministerie van buitenlandse zaken in Londen, kwam met een boodschap bestemd voor Britse onderdanen. Zij kregen het advies erg voorzichtig te zijn, omdat een aanval op onschuldige burgers nog wel mogelijk is. Trinidad en het daarbij horende Tobago, worden al enige tijd nauwkeurig gevolgd door de inlichtingendiensten en militaire functionarissen uit de Verenigde Staten van Amerika (VS), omdat men in de VS weet dat er veel sympathisanten van ISIS aldaar vertoeven, ook als het allang geen geheim meer, dat Trinidadiaanse moslims naar Syrië en Irak zijn gereisd om zich bij extemistische groepen aan te sluiten.

In april 2017 verklaarde de Amerikaanse admiraal Kurt Tidd, commandant van Southern Command, dat de VS over filmmateriaal beschikt waarop staatsburgers van Trinidad en Tobago duidelijk te zien zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en ook betrokken waren bij moorden.

In oktober van het vorige jaar, meldde de zogeheten Soufan Groep, een veiligheidsbureau dat de gangen van buitenlandse terroristen nagaat, dat zeker 130 Trinidadianen naar Irak en Syrië waren afgereisd om er de wapens op te nemen.

More
articles