STEEDS MEER ‘COKE’

De hoeveelheden onderschepte cocaïne die vanuit ons land komen, zijn in de afgelopen paar jaar verviervoudigd. Terwijl onze economie op instorten staat, blijkt de handel in cocaïne te floreren, want er wordt meer coke dan ooit onderschept. De omvang van de smokkel van cocaïne vanuit Suriname naar Europa, is explosief gestegen. In februari van dit jaar werd een partij van bijna 1000 kilo onderschept in de Dr. Jules Sedney haven. Dit was de grootste vondst dit jaar in Suriname. Hierna volgde dit jaar nog een aantal grote drugsvangsten. Het is geen geheim, dat er grote hoeveelheden cocaïne dit land worden binnengesmokkeld en vervolgens worden gereedgemaakt voor verder transport, met als voornaamste eindbestemming West-Europa. Via verschillende landen worden de drugs naar hun bestemmingen gebracht. Wie denkt dat Keerpunt het heeft over de bolletjesslikkers, die via onze JAP-luchthaven naar Nederland vertrekken, vergist zich lelijk, want de grootste hoeveelheden gaan over het water. We praten nu niet meer over bolletjes en enkele kilo’s cocaïne, die met koeriers naar Schiphol gaan, we hebben het nu over honderden en duizenden kilo’s cocaïne die in vrachtcontainers de markt van West-Europese moeten bereiken. Het verderfelijke spul wordt allang niet meer in de haven verstopt in containers, maar al geruime tijd worden schepen op zee met de drugs beladen. Vele honderden kilo’s cocaïne zijn ook tussen houtblokken, in dubbele bodems van containers, tussen groente en in rijstzakken, in Europa gevonden. Suriname wordt hierdoor steeds meer als een narcostaat aangeduid. Toch zien we dat de drugshandel vanuit Suriname vrijwel voortdurend gericht is op Nederland. De Amerikaanse markt wordt vanuit Suriname nauwelijks bestreken. De illegale activiteiten zijn echter de afgelopen tijd zodanig toegenomen, dat internationale drugsbestrijdingsorganisaties ons al geruime tijd nauwlettend in de gaten houden. Maar wat kun je doen als gemeenschap, wanneer de overheid op de hoogte is dat er grote hoeveelheden drugs worden gesmokkeld, maar er weinig aan doet? Suriname heeft overduidelijk een groot gebrek aan vreemde valuta, opvallend is daarom de hoge frequentie van de drugstransporten. Misschien vullen de drugsbaronnen wel goeddeels de tekorten nu aan?