INTERNATIONAAL BEDELTEAM

De regering Bouterse zoekt overal geld! Daarom wil de minister van BuZa het bedrijfsleven warm maken om zijn steentje bij te dragen aan het te vergaren investeringskapitaal van de staat. Dit wil de regering doen door de private sector te interesseren voor de economische diplomatie, zodat zij mogelijkheden helpen creëren om invulling te geven aan relevante functies op de buitenposten. We weten thans dat Suriname verschillende soorten ondernemers heeft: witwassers, erfgenamen, hosselaars en zakenlui. Wie uit deze selectie denkt u, zal worden gestuurd door de regering Bouterse op kapitaaljacht? Dit is een andere manier om ‘bepaalde ondernemers’ te begunstigen, maar ondernemers zijn geen investeringsdeskundigen. De uitzendkrachten zullen gewoon een internationaal bedelteam vormen. Kun je als regering niet beter werken aan een solide investeringsklimaat met goede garanties. Kapitaal trek je niet aan door ondernemers in de voorhoede te plaatsen. Je moet als land goed beleid maken om investeerders aan te trekken. Maar wat we thans ontdekken, is dat niets deze regering kan redden, de enige redding is ‘regime change’! Daar zit de gemiddelde investeerder op te wachten, want ook zij zien het met deze regering niet zitten.

Het buitenlands beleid van de minister van BuZa is al door verschillende professionals afgekraakt. Vanaf haar aantreden maakt zij de ene na de andere blunder. Met dit besluit wil zij bepaalde ondernemers tot internationale bedelaars maken. Een ondernemer is nog lang geen diplomaat of omgekeerd. Om diplomaat te zijn, moet je anders worden opgeleid. Je moet vooraf gericht zijn op buitenlandse aangelegenheden, alvorens je gesprekken kan voeren met diplomaten. Dit lijkt weer op snoepreisjes organiseren voor een stel loyalisten. De regering Bouterse bewijst steeds weer dat ze niet weet wat goed bestuur inhoudt.

De ‘ondernemers’ die aan de zogenaamde projecten ‘werkten’, zoals: de Naschoolse Opvang, de cassavefabriek, fly-overs, voedselschuur, ziekenhuis Wanica, treinstation en 18.000 volkswoningen, zijn degenen die staan te trappelen om deel uit te maken van het internationaal bedelteam. Zij willen namelijk zolang mogelijk blijven profiteren. Waar is de trots van Suriname gebleven, hoe lang gaat men hiermee door, is dit het nieuwe Suriname waar men zo trots op wenst te zijn? Zullen we: ‘Wi sa feti gi Sranang’, veranderen in, ‘Wi sa begi gi Sranan’? Wat een schande! En de paarse volgelingen weten dat dit nooit goed kan zijn, maar ze kijken stilzwijgend toe, zij tonen geen mening te hebben en keuren alles goed. Waar is hun grens vragen wij ons af, waar is hun zelfrespect, of hebben de paarsen dat niet meer? Waar is al het geld naartoe, dat er tot nu toe is geleend? Heeft de minister van Financiën dit ooit verantwoord in DNA? Waar is al het reeds geleende geld aan besteed? Zijn daar ooit concrete vragen over gesteld? We zitten nu met miljarden schulden die zijn afgesloten door Hoefdraad. Wat zal deze regering nog additioneel bedenken om aan nog meer geld te komen?