Sharman: ‘Er is geen integraal toerismebeleid’

“Er is geen integraal toerismebeleid”, dit zei VHP-parlementariër Dew Sharman, tijdens zijn betoog in het parlement tijdens de behandeling van de begrotingsbehandeling. Hij zei dat er wel een plan is gepresenteerd, maar dit plan moet gedragen worden door de hele sector, door alle ministeries en de samenleving. “Langzaam beseffen wij dat toerisme een exportproduct is en indien goed aangepakt, zal leiden tot deviezen generering, meer belastinginkomsten en zeker ook werkgelegenheid”, aldus Sharman. Er zijn volgens hem wel een aantal problemen en drempels die overwonnen moeten worden voordat dit een feit kan zijn, namelijk een toerismewet en een toerismeautoriteiten, een groter budget voor de Stichting Toerisme Suriname (STS), een directoraat van Toerisme. Sharman merkte op dat een belangrijk instituut als STS, momenteel geen directeur heeft en niet genoeg budget heeft om het toerisme te promoten.

Als derde grootste inkomstenbron voor Suriname, ziet de parlementariër graag dat er een directoraat Toerisme komt.

Het beeld dat de toerist van Suriname heeft, is volgens Sharman gebaseerd op de volgende feiten: verkrachting van de democratische rechtsstaat door de regering, relatief veel gruwelijke roofovervallen, gebrek aan een goed veiligheidsplan, drugs, milieuvervuiling etc. Ondanks deze negatieve zaken, heeft ons land volgens Sharman de toerist ook wel mooi te bieden. Suriname heeft volgens hem dan ook de potentie om veel toeristen aan trekken, door de combinatie van natuur en cultuur en culinaire diversiteit

De volksvertegenwoordiger presenteerde enkele feiten tijdens zijn betoog:

– Ongeveer 240.000 personen bezochten Suriname in 2016, goed voor 1.4 miljard SRD of 187 miljoen US-dollar.

– 10.000 mensen vinden direct emplooi in de toerismesector

– De meeste Caraibische landen hebben een groei van 3 – 10 %, Aruba 14 %, Suriname kent al vijf jaar geen groei, het aantal toeristen blijft gelijk.

Sharman somde ook enkele drempels op binnen de toerismesector:

– Geen duidelijke richtlijnen ten aanzien van gele koortsvaccinatie, wat leidt tot lastige situatie op de luchthaven.

– Afhandeling van de verkoop van de toeristenkaart is erg gebrekkig, wat leidt tot lastige situaties voor toeristen.

– Hout/goudhandel richt schade aan het milieu aan en vormt daardoor een bedreiging voor het ecotoerisme.

Sharman gaf de regering enkele aanbevelingen over hoe de toeristensector aan te pakken. Hij zei dat een holistische kijk op toerisme met centrale aansturing nodig is, spoedige aanname van de toerismewet en toerismeautoriteit, meer kapitaal voor promotie, het instellen van een toerisme attache op elke buitenlandse post, benoemen van honoraire consuls, investeren in goed toerisme onderwijs, afschaffen van voorkeurslandingsrechten, de mogelijkheid scheppen om duty- free te kopen in Paramaribo. “Het is belangrijk dat wij zeer planmatig, gefaseerd en synchroon het toerisme verder ontwikkelen (zie toerismeboom)”, aldus Sharman. Hij sloot zijn betoog af met de quote van Nelson Mandela: ‘It seems impossible until it is done’.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles