EBS start project verbetering infrastructuur

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) maakt binnenkort een aanvang met het Suriname Power Project, welke behelst het verbeteren van het elektriciteitsnetwerk van ons land. Het nutsbedrijf staat sinds jaar en dag voor grote uitdagingen, onder andere vanwege verouderde infra-structuur die dringend aan vervanging en uitbreiding toe is. Met behulp van een lening van USD 65 miljoen, die de Surinaamse overheid is aangegaan met de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) waar zij een maximale eigen bijdrage heeft van USD 32 miljoen, zal er een aanvang worden gemaakt met de realisatie van een deel van de plannen om het netwerk te upgraden.

De ‘Aide Memoire’ werd op 22 juli dit jaar getekend op het hoofdkantoor van de EBS.

Het project heeft de naam ‘Suriname Power Project’ meegekregen en bestaat uit de volgende belangrijke uitbreidingen en upgrades: 1.Verbetering betrouwbaarheid energievoorziening EPAR – West;

2.Nieuw onderstation Ringweg; 3.Aanleg transmissienetwerk 69kV niveau; 4.Nieuw onderstation AZ; 5.E-Nick; 6.Solar powerplant voor Nickerie en Coronie en 7.Stabiliteitsstudies.

Verbetering betrouwbaarheid energievoorziening EPAR – West

De bouw van twee nieuwe onderstations (OS) en wel te Leiding en 5e Rijweg. De upgrade van het onderstation te Kwatta (OS D). De aanleg van een transmissieverbinding van 69kV die zal lopen vanuit OS D naar het nieuw op te zetten OS 5e Rijweg.

Nieuw onderstation Ringweg

Analyses hebben aangetoond dat in regio Noord van het EPAR-systeem, de bestaande voedingslijnen in de afgelopen jaren hun maximale capaciteit hebben bereikt. Aan de Ringweg zal daarom een nieuw onderstation worden neergezet. Dit onderstation zal in verbinding staan met onderstation J, gelegen achter het regeringsgebouw aan de Dr. Sophie Redmondstraat.

Aanleg transmissienetwerk 69kV niveau

Een bijzonderheid wordt de aanleg van een 69kV transmissienetwerk. Dit spanningsniveau is nieuw voor Suriname. Studies hebben uitgewezen dat een verdere expansie van het huidig 33kV netwerk, op korte termijn geen oplossing zal bieden.

Nieuw onderstation AZ

In de omgeving van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is in de afgelopen jaren een significante groei van industriële en commerciële activiteiten waar te nemen. Om die groei op te vangen en te faciliteren, zal een nieuw onderstation worden opgezet.

E-Nick

Het E-NICK verzorgingsgebied te Nickerie wordt door de powerplant gelegen in de Clarapolder middels vijf 12kV lijnen gevoed, waarvan vier reeds hun maximale capaciteit naderen. Om de capaciteit in dit verzorgingsgebied te vergroten, heeft EBS gemeend om de onderstations Clarapolder en Soekram-singh te upgraden waarna de aanleg van start zal gaan van een tweede transmissieverbinding tussen de eerdergenoemde onderstations.

Solar powerplant voor Nickerie en Coronie

In de districten Nickerie en Coronie zullen er opwekgeneratoren komen op basis van zonne-energie. In Nickerie komen er twee solar-parken van elk 1MWp (megawatt piek) en in Coronie 1 x 300 kWp. Deze vorm van energieopwekking wordt wereldwijd steeds aantrekkelijker en wordt voornamelijk geïnstalleerd om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Stabiliteitsstudies

Tenslotte zullen er twee studies worden uitgevoerd met als doel het vaststellen van een optimaal langetermijnnetwerk-expansieplan voor Suriname. De plannen om deze belangrijke upgrades en uitbreidingen te doen liggen er al langer, maar werden door een gebrek aan kapitaal uitgesteld of provisorisch uitgevoerd. Met behulp van de lening van USD 65 miljoen van de Caribische Ontwikkelingsbank zal er eindelijk een aanvang worden gemaakt met de realisatie van een deel van deze plannen. Hierdoor zal de EBS beter in staat gesteld worden de steeds stijgende vraag naar elektriciteit te accommoderen en zullen storingen als gevolg van achterstallige investeringen afnemen.

 

More
articles