‘Regering moet met duidelijk woningbeleid komen’

Steeds meer mensen slagen er nauwelijks in om geld voor een huurwoning op te brengen. Vanaf de koers richting SRD 5 ging, bleek de huisvesting volgens NPS-parlementariër Patricia Etnel, al een groot probleem te worden. “Vanaf dat moment zou de woningnood nader belicht en beter onderzocht moeten worden, echter is dat uitgebleven”, aldus Etnel. Ook had de president naar zeggen van het oppositielid aangegeven, dat hij de koers omlaag zou brengen en een oplossing zou brengen voor mensen die afhankelijk waren van een huurhuis. Nu we twee jaar verder zijn, merkt de parlementariër op dat heel veel jonge gezinnen die destijds zelfstandig waren gaan wonen, moesten afzien van hun droom en genoodzaakt waren om weer bij hun ouders in te trekken. Ze zegt dat deze ontwikkeling duidelijk aangeeft dat het met de welvaart en het welzijn van het volk bergafwaarts gaat. Als de regering daadwerkelijk mensen wil accommoderen die in woningnood zijn, moet er volgens Etnel onderzoek gedaan worden hoeveel mensen daadwerkelijk een woning nodig hebben. “Anders weet niemand voor wie de regering huizen bouwt”, zegt ze.

Voor veel woningen moet de huur in US-dollar of euro betaald worden. De regering had aangegeven, dat dit tot het verleden zou gaan behoren. Echter is er nooit een beleid hiervoor uitgestippeld. Etnel vindt dat de huurbazen niets kwalijk genomen kan worden, omdat de overheid geen beleid en structuur heeft. “Wanneer er beleid komt, kan je alles van mensen afdwingen”, zegt Etnel. Maar nu is er volgens haar geen controle en geen naleving.

Verder is ze ook van mening dat de SRD door de huidige regering waardeloos is geworden, waardoor het moeilijk is om ondernemers te verplichten om zaken te doen in SRD. “Mensen willen zekerheid, vooral de ondernemers”, haalt Etnel aan. Volgens haar moet de president zijn huiswerk gaan maken en met een duidelijk woningbeleid komen, want tot nog toe ontbreekt dat. Daarnaast wijst Etnel erop dat de president in 2015 had beloofd dat een Chinees bedrijf huizen zou bouwen in Suriname, echter merkt ze op dat de staat nu een lening bij China genomen heeft om huizen te bouwen. Ze is van mening dat de regering populistisch bezig is en ondoordachte besluiten neemt. Ook heeft de regering toen laten weten dat er een huurhuizenbeleid zou komen via het ministerie van Financiën, maar Etnel zegt dat er nooit stappen daartoe zijn gezet. “Hieruit blijkt duidelijk dat de president niet geïnteresseerd is in de toekomst van de natie”, haalt het assembleelid aan. Tot nog toe vindt ze het huizenbeleid onoverzichtelijk. Etnel haalt aan dat het parlement niet weet wat er gebeurt, sinds volkshuisvesting weggehaald is bij het ministerie van Sociale Zaken en ondergebracht is bij het Kabinet van de President onder ‘Housing Autorities’. Ze is van mening dat jongeren in de komende tien jaar niet kunnen gaan bouwen, niet omdat de overheid de mogelijkheid daartoe niet biedt, maar omdat zij gezorgd heeft dat alle bouwmaterialen in prijs omhoog zijn gegaan.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles