President gaat brandjes blussen tijdens jaarrede

VHP-parlementariër Mahinder Jogi, verwacht niet veel van de jaarrede die president Desiré Bouterse eind september in het parlement zal houden. “Bouterse gaat brandjes blussen.” De begroting van 2017 heeft een tekort van SRD 4 miljard, maar is toch goedgekeurd. Dat is een tekort van circa 50 procent. De jaarrede zal parallel moeten zijn met wat de regering in staat is te kunnen doen voor wat betreft de ontwikkeling van het land, voornamelijk op financieel-economisch gebied. Jogi verwacht dat Bouterse projecten, zoals het Dalian-project, het woningbouwproject dat gefinancierd wordt door China en de leningen die minister Hoefdraad van Financiën steeds in het buitenland zoekt, zal aanhalen tijdens de jaarrede. “Ik denk niet dat de regering veel ademruimte heeft.

Als de president geloofwaardig wil overkomen, zal hij realistisch moeten blijven.” Jogi verwacht ook niet dat de president positieve zaken, zoals economische groei en het terugbrengen van de criminaliteit zal aanhalen, iets waaraan het volk volgens hem meer heeft.

De parlementariër gelooft niet dat de begrotingen van 2017 en de begrotingen van 2018 veel van elkaar zullen verschillen. In de begrotingen van 2018 zal de regering niet veel meer kunnen bezuinigen. “De overheid neemt steeds mensen in dienst, ook worden er nog heel wat dienstauto’s gekocht en aan dienstreizen wordt nog veel uitgegeven.” Hij merkt ook op dat tegenwoordig elke minister klaagt, omdat er een tekort is aan middelen waardoor er geen projecten uitgevoerd kunnen worden. Voorts ontbreekt er een gedegen plan over welke inkomstenverhogende maatregelen de regering zal treffen om meer uit de productie te halen. Er is ook geen goed overzicht van wat er precies gedaan wordt met de gelden die steeds geleend worden.

Directeur Rabin Parmessar van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft onlangs aangegeven dat de president tijdens zijn jaarrede een plan zal presenteren waarin nieuwe verhoogde stroomtarieven zijn opgenomen. Jogi vraagt zich af wat de regering nog uit het volk wil halen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles