PG moet zich niet laten intimideren door regering

“De procureur-generaal moet zich niet laten intimideren door de regering. Laat hij zijn werk rustig verder doen”, aldus Sunil Oemrawsing, voorzitter van Stichting 8 December naar aanleiding van de uitspraken door president Bouterse gedaan over de procureur-generaal (PG), Roy Baidjnath Panday. Volgens Oemrawsing is het niet alleen een  intimidatie richting de PG, maar naar de hele rechterlijke macht. “De rechterlijke macht is een onafhankelijke instantie en dient juist beschermd te worden. Zij zal zich daarom moeten bundelen om de rechtstaat te beschermen”, aldus de voorzitter.

Volgens Oemrawsing ligt dit in de aard van de president en had hij dit zien aankomen. “Dit doet hij als men niet naar zijn pijpen wil dansen. Bouterse doet dit puur uit eigenbelang en niet in het belang van de samenleving.” Hij merkt op dat er vanaf het begin getracht is om alles wat met de decembermoorden te maken heeft, te verstoren. Men begon volgens hem met de Amnestiewet, probeerde op logistieke wijze ook de zaak te belemmeren, maar ook de tijd toen er op Boxel geen voeding geleverd werd. De voorzitter vindt dat er ook heel wat mensen zijn die de president bijstaan om de rechtsstaat te ondermijnen. Hij noemt in deze ex-minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, die eens de uitspraak deed dat de PG geen andere keus heeft dan te dansen naar de pijpen van de president. Ook aan de samenleving heeft hij voorgehouden dat de president het laatste woord heeft. “De ex-minister schaamt zich niet en heeft openlijk lak aan de trias politica.” Hij vindt het jammer dat ook delen van politieke partijen die in het parlement zitten, hebben meegewerkt aan de benoeming, terwijl ze wisten waarvan Bouterse allemaal beschuldigd werd. Hij is verheugd dat bisschop Carl Choennie er een voorstander van is om het 8 Decemberstraf-proces te continueren

Door Kimberley Fräser