50 miljoen voor Alcoa afbouw

De Aluminum Company of America, Alcoa, het moederbedrijf van de Suralco LLC uit Pittsburgh in de VS, zal maar liefst 50 miljoen dollar uitgeven voor werkzaamheden die moeten leiden tot de ontmanteling van de raffinaderij te Paranam , het rehabiliteren van de bauxiet mijngebieden , en het op een veilige manier afsluiten van de zogeheten mud lakes waar door de jaren heen gevaarlijk chemisch afval op een veilige wijze in reusachtige bassins was opgeslagen. Hoe de Alcoa deze mud lakes op een veilige manier wil afsluiten of leeghalen, blijft een open vraag waar de maatschappij uitleg over zal moeten geven. Zoals in een eerder editie vermeld, bracht een delegatie van de Alcoa de afgelopen week een bezoek aan ons land.
Naar verluidt heeft het overleg nog niet tot een volledige overeenkomst tussen de Surinaamse regering en de Alcoa-delegatie geleid. Suriname wil bijvoorbeeld een bruikbaar deel van de Paranam plant behouden. Vanuit dat emplacement zou dan in de naaste toekomst een grootschaliger industriegebied kunnen ontstaan. De Alcoa loopt niet warm voor een dergelijk plan van de Surinaamse regering en het zou nog een punt van discussie worden bij het volgende overleg. Dat de Alcoa 50 miljoen wenst vrij te maken om tot opruimingswerkzaamheden over te gaan, is wel duidelijk.

Ze wenst voor deze werkzaamheden dan ook de zogehten ‘tender’ te hanteren. Naar wij vernemen, is het daarbij niet uitgesloten dat Surinaamse aannemers niet in aanmerking zullen komen voor deze grootschalige werkzaamheden.Volgens onze bron wordt nu reeds de naam genoemd van een buitenlandse ondernemer die in het verleden werkzaamheden heeft verricht voor de Suralco LLC te Moengo.

More
articles