TE ZOT VOOR WOORDEN

Als je door vastgelopen beleid oftewel wanbeleid, de kluts kwijt bent en niet meer weet hoe je met oplossingen moet komen, dan trek je de kast uit de jaren tachtig open en haalt het stokpaardje buitenlandse aanvallen, gericht op destabilisatie van het ‘proces’ tevoorschijn. Het buitenland zou thans de boosdoener zijn achter de straatacties die de afgelopen weken zijn gevoerd. Valies met zijn Bond van Leraren en de ALS, zouden door het buitenland zijn aangezet om onrust in het land te veroorzaken met als ultieme doel de regering af te zetten. Een verraderlijke buitenlandse aanval zou zijn ingezet volgens de huidige president en voorzitter van de grootste regeringspartij, de NDP, Desi Bouterse. We zijn na de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname nu ruim 41 jaren verder en na de coup van Bouterse in 1980, 37 jaar gepasseerd en nog steeds komt Bouterse met de stokoude tenlastelegging dat het buitenland achter de onrust in ons land zit. Welk land en welke personen of organisaties zouden de onrust aanwakkeren? Aan een specifieke vingerwijzing kwam de NDP-voorzitter en president niet toe. Dat zou misschien te vijandig zijn tegenover een regering waarmede we misschien vriendschappelijke betrekkingen onderhouden en die hier diplomatieke vestigingen heeft. Ach, we kennen deze afleidingsmanoeuvres van de NDP-leider maar al te goed. Kort na zijn coup uit 1980 werden er verschillende coups geënsceneerd. We kennen nog de coup waarbij verschillende politici werden opgepakt en zwaar mishandeld. We noemen daarbij de namen van Rufus Nooitmeer en Otmar Rodgers, die zwaar letsel opliepen in de Memre Buku kazerne. Van een tegencoup bleek niets waar te zijn. Vervolgens kwam de linkse coup waarbij Playfair, Joeman , Sital, Mijnals en Cumberbatch werden opgepakt en ingesloten. Er volgden ook meer arrestaties om het verhaal meer body te geven. Naderhand moesten ook deze mensen weer op vrije voeten gesteld worden, want er bleek geen sprake te zijn van een contra-coup. De spanning moest in de zogenaamde revolutie gehouden worden die niets anders was dan een ordinaire staatsgreep, uitgevoerd in samenwerking en met ondersteuning van kolonel Hans Valk, die als militair attaché op de Nederlandse ambassade in onze hoofdstad was aangesteld. Altijd maar spoken bij dag zien en of een draaiboek uitwerken om de bevolking een verkeerde voorstelling van zaken voor te schotelen. Over de huidige verpaupering en het lijden van de Surinaamse bevolking door de zwaar aangetaste koopkracht en het alsmaar stijgen van prijzen voor goederen en diensten, wenst het staatshoofd het niet te hebben ten overstaande van zijn toehoorders in OCER. Een koersdaling van 10 cent was wel het aanhalen waard en dan ook nog vragen om een applaus van de aanwezigen. De regering Bouterse die een groot gebrek heeft aan capabel kader en goede bestuurders, heeft gefaald en dit land wederom ( voor de vierde keer) in grote financiële problemen gebracht. De regering Bouterse heeft een bij haar aantreden in 2010 aangetroffen monetaire reserve van ruim 800 miljoen dollar die de dekking van de SRD voor 100 procent garandeerde , zo aangetast, dat de dekking van de SRD thans minder dan 40 procent bedraagt. Ze heeft voorts de jaarinflatie voor de zoveelste keer tweecijferig gemaakt en het volk weer zwaar verarmd. De onrust die thans is ontstaan, heeft niets met buitenlandse stokerij te maken, maar met het enorme ongenoegen bij de gemeenschap over de sociale en financiële achteruitgang en de zeer slechte vooruitzichten inzake verbetering in de kwaliteit van het bestaan in dit land. Elk mens wenst namelijk vooruitgang in zijn of haar leven en zeker geen stilstand of achteruitgang. En dat is nou precies wat we in dit land meemaken. De straatacties vinden dan ook spontaan plaats en hebben niets van doen met een verraderlijke buitenlandse aanval.