Weinig stemmen uitgebracht in Suriname

De Nederlandse stemgerechtigden die in Suriname verblijven, hadden gisteren de mogelijkheid hun stem uit te brengen bij de Nederlandse ambassade alhier. De ambassade in Paramaribo fungeerde gisteren als stembureau. Gebleken is dat slechts 152 Nederlandse stemgerechtigden gisteren hun stem hebben uitgebracht voor de Tweede Kamerver-kiezingen in Nederland.  De Nederlandse stemgerechtigden konden zich laten registreren tot 1 februari om hun stem uit te kunnen brengen. Gisteren hadden zij de mogelijkheid om tot 15:00 uur hun stem uit te brengen.

De registratie om als Nederlander te stemmen bij de Nederlandse ambassade te Paramaribo geschiedde online, echter is het niet bekend hoeveel stemgerechtigden zich hebben laten registreren. De stemgerechtigden konden in Paramaribo stemmen of iemand in Nederland machtigen om hun stem uit te brengen of zelf het formulier naar Nederland terugsturen voor 1 maart.

Op de twee laatstgenoemde opties heeft de ambassade echter geen zicht.

De Nederlandse regering zorgt ervoor dat Nederlanders die in het buitenland wonen of gedurende de verkiezingsperiode zich in het buitenland bevinden, ook hun stem kunnen uitbrengen. De woordvoerder van de ambassade, Maurice Pourchez, zegt dat dit geen nieuw systeem is en dat het goed aansluit bij het beginsel van democratie. Dit jaar hebben ruim 77.500 Nederlandse kiezers in het buitenland zich aangemeld om hun stem uit te brengen. Pourches liet weten dat het aantal voorheen niet zo groot was. Vanaf het begin van deze eeuw loopt het aantal stemmers in het buitenland voortdurend op.

Gisteren hebben de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook in Nederland plaatsgevonden. De officiële uitslag van de verkiezingen zal pas op dinsdag 21 maart 2017 bekendgemaakt worden in een openbare zitting van de kiesraad. Op donderdag 23 maart zal de installatie van de nieuwe Kamerleden plaatsvinden.