Aantal dialysepatiënten blijft toenemen

Het aantal dialysepatiënten in Suriname blijft toenemen. Kiran Sewgobind, manager van het Dialysecentrum Diapura, zegt in het kader van Wereld Nieren Dag op 9 maart, dat het aantal dialysepatiënten in het centrum binnen vier jaar van 8 naar 100 is toegenomen. Landelijk is het aantal 600 patiënten. Voor zo een kleine bevolking is dat volgens de manager veel te hoog. In verband met Wereld Nieren Dag heeft Diapura een open dag georganiseerd bij het Diapura Diakonessenhuis in samenwerking met de zusterbedrijven Medisch Diagnostisch Centrum (MDC), Pharmport, Diabetre, Intermed Caribe en MyLab. De World Health Organization (WHO) voorspelt dat de komende tien jaar het aantal mensen met chronische nieraandoeningen zal stijgen met 17 procent. Sewgobind zegt desgevraagd dat in Suriname het aantal dialysepatiënten al met 10 procent per jaar toeneemt. Als Surinamers doorgaan met dezelfde levensstijl en zich niet bewuster worden van de gevolgen, zal het volgens haar inderdaad met 17 procent toenemen.

Om dit aantal terug te dringen, moet de bevolking anders gaan leven. Het begint volgens de manager bij de ouders, zij moeten een gezonde leefstijl hanteren en die doorgeven aan hun kinderen. Zij vertelt dat er in Suriname vele patiënten door hun hoge bloeddruk en bloedsuiker nierpatiënt worden. Op basis van de toenemende cijfers concludeert zij dat veel Surinamers zich niet bewust zijn van de twee gevaren van deze ziektes, waardoor ze ook vaak genoeg onderschat worden. “Ze houden van lekker eten, veel zout en bewegen weinig.” Als een nierziekte wordt ontdekt, moet die goed gemonitord worden, dat betekent dat zo een persoon op tijd naar de dokter moet en op tijd medicatie moet innemen. “Anders krijg je meer schade aan je nieren waardoor ze kapot gaan. Op een gegeven moment zul je gedialyseerd moeten worden”, aldus Sewgobind. Haar advies aan de samenleving is om aan een gezondere levensstijl te beginnen. Ze vindt dat zelfmanagement meer gepromoot moet worden, waarbij je thuis zelf je bloeddruk kan meten. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe gemakkelijker die is om aan te pakken. Op de open dag wordt ook aandacht aan kinderen met nierziekten besteed. Er was ook een scholenprogramma, waarbij scholen op GLO-, en VOS-niveau de open dag mochten bezoeken. Er werd een filmpje afgedraaid over kinderdialyse waar er uitgebreid informatie werd verschaft over de nieren, voeding en het testen. Sewgobind vindt ook dat er op scholen meer aandacht besteed moet worden aan de gevolgen van ongezond eten. “Er wordt tijdens het vak biologie de schijf van vijf aan de pupillen geleerd, zodat ze weten wat gezonde voeding is. Er wordt ook verteld wat overgewicht is , maar er wordt niet verteld wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Er moet veel meer aan voorlichting gedaan worden.”

door Kimberley Fräser