Regiocommandant Paramaribo: ‘Periode van verruwing criminaliteit is al voorbij’

De periode van verruwing van de criminaliteit is al lang voorbij. Dit zei de regiocommandant van Paramaribo, Inder Jangbahadoer, vandaag tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS) op de Politie Academie aan de Commewijnestraat met betrekking tot de re-sultaten van aanhoudingen. Behalve Janbahadoer waren onder anderen ook Roberto Prade, hoofd afdeling Kapitale Delicten en onderinspecteur Pulhun Otman van regio Midden aanwezig.

Jangbahadoer zei verder dat de politie tijden van verruwing heeft meegemaakt waarbij mensen in ijskasten werden opgesloten. Hij merkte op dat de tijden van verruwing van criminaliteit al achter de rug liggen. Hij erkende wel niet tevreden te zijn met de criminele daden die plaatsvinden in onze samenleving, maar volgens hem zijn is het niet schrikbarend.

De regiocommandant gaf aan dat er geen enkel land ter wereld is dat bespaard is gebleven van criminaliteit. Hij zei dat het KPS op de goede weg is, maar vindt dat de gemeenschap ook een rol moet bij het tegengaan van criminaliteit. Hij ziet graag dat er vanuit de samenleving meer informatie wordt doorgespeeld naar de politie. Hij zei dat het door de informatie van de gemeenschap is, dat zaken opgelost worden en bedankte namens het KPS de samenleving voor haar bijdrage. Hij is van mening dat het tegengaan van criminaliteit niet alleen door het KPS kan geschieden, maar door een goede samenwerking met de gemeenschap.

Tijdens de persconferentie zijn de drie bovengenoemde leden ingegaan op recente gevallen. Zo gaf Jangbahadoer een uitgebreide uiteenzetting van de periode januari 2017 tot en met 19 februari 2017 over de drie ressorten die onder hem vallen. In deze periode zijn er 279 mensen aangehouden en 2.068 aanrijdingen zijn gerapporteerd. Ook belichtte hij de aanhoudingen van het Regio Bijstand Team (RBT) die in 2016, 216 “zware boys” hebben aangehouden en in 2017 al 65 personen hebben aangehouden. Prade is ingegaan op enkele moordgevallen die zich hebben voorgedaan. Enkele van deze zaken: een van deze gevallen was de moord van een 77-jarige seniorenburger. Uit onderzoek is gebleken dat de seniorenburger een relatie had met een heer van rond de 30-35 jaar en dat de heer op zijn beurt een andere relatie had met een dame van rond de 30 jaar. De dame kwam achter de relatie van de heer met de seniorenburger, waarna zij zich begaf naar de woning van de seniorenburger via het dak, daar aangekomen bracht zij de oude vrouw enkele slagen toe aan haar hoofd met een koevoet, waarna de vrouw overleed. Een ander geval was dat van de zogenaamde studente van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, die volgens haar vriend ontvoerd zou zijn geworden, nadat zij de campus had verlaten. Uit onderzoek is gebleken dat de studente een jongen wilde ontmoeten om daarna niet meer huiswaarts te keren. In deze zaak zijn er drie verdachten aangehouden. Wat het motief is, wenste Prade nog niet door te geven, aangezien het om een gevoelige zaak gaat.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles