Santhoki en Mahawatkhan kijken terug op leven Badrisein Sital

Gisteren is Badrisein Sital, ex-militair en politicus, in het ziekenhuis komen te overlijden. Hij was ook lid van de Nationale Militaire Raad (NMR) en minister van Volksgezondheid. In een interview met De West vertellen Chan Santokhi, voorzitter van de VHP en Liakat Mahawatkhan, ex-militair en politicus, over het leven van Sital.

“Sital was bikkel en heeft de strijd nooit opgegeven”, zegt Santokhi. In 1982 heeft Sital aan de basis gestaan van het leger om te komen tot vakbondsrechten. Dit gaf aanleiding tot de militaire coup, waarbij hij een zeer opvallende strijd heeft gevoerd door de strijd voort te zetten voor verdere hervormingen binnen het leger. Hij is vaker opgesloten en beschuldigd van linkse coups binnen het leger, maar desondanks bleef hij strijden. “Sital was een sociaal bewogen mens. Hij was altijd bereid mensen aan te horen en ondanks zijn militaire werk in de NMR, kon hij in verschillende sociale, maatschappelijke en bestuurlijke conflicten bemiddelen”, zegt Santokhi. Verder zegt hij dat Sital een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de rijstsector door zijn expertise op het gebeid van de rijstbouw. Hij gaf namelijk advies voor de grootschalige productie van rijst op de moderne wijze. Sital die als gevolg van de decembermoorden veel antipathie vanuit de samenleving ondervond, verkreeg als politicus de empathie van de bevolking opnieuw door zijn aanhoudende strijd voor democratie, beter beleid, beter leiderschap en participatie binnen de Nationale Democratische Partij (NDP). Santokhi geeft aan dat Sital als gevolg van de decembermoorden veel antipathie ondervond vanuit de samenleving, maar de empathie keerde terug door zijn aanhoudende strijd voor de NDP.

“Sital was een echte Surinamer met het hart op de juiste plek. Hij zocht niet naar amnestie om het Decemberstrafproces te ontwijken. Hij wilde juist berecht worden. Hij wilde dat de juiste informatie naar bovenkwam. Sital is een dynamisch bewijs van een Surinamer met de juiste houding, durf en moed’, aldus Santokhi.

“Het is een verlies voor Suriname”, zegt van Mahawatkhan over het heengaan van Sital. Hij geeft aan dat Sital een bijzondere man was die altijd wist waarmee hij bezig was. Hij was vooruitstrevend en zette dwars door alles heen door. Mahawatkhan geeft aan dat Sital een man was met een hart voor de rijstsector en de landbouw. Dat zijn deskundigheid in de rijstbouw gaf hij een aanzet  tot de verhoging van de rijstproductie in Suriname.  “Hij was een werkelijke nationalist”, aldus Mahawatkhan.

More
articles