Ondernemers willen basisgoederen en medicamenten invoerrechtvrij

foto: Johan de randamie

Verschillende ondernemersorganisaties hebben de regering gevraagd om alle basisgoederen en medicamenten invoerrechtvrij te houden. De gesprekken zijn niet zolang terug gevoerd met een delegatie bestaande uit adviseurs van de president en de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Dit zegt Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) aan De West. De regering heeft dit jaar 60 basisgoederen invoerrechtvrij gelaten, maar de ondernemersorganisaties willen dat alle levensmiddelen beschouwd worden als basisgoederen, zodat die ook invoerrechtvrij zijn. Hasnoe geeft twee reden aan waarom zij dit hebben voorgesteld aan de regering, de eerste is om te voorkomen dat geen enkele ondernemer bevoordeeld wordt en ten tweede dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen ondernemers. De ondernemersorganisaties hebben thans voorgesteld, dat alle producten die al in Suriname geproduceerd worden, niet op de basisgoederenlijst komen te staan. Enkele voorbeelden van deze producten zijn pindakaas, ketchup en bruine bonen. Op deze manier kunnen de Surinaamse producenten volgens Hasnoe beschermd blijven en gemakkelijk concurreren met die uit het buitenland. Hasnoe zegt verder dat de voorzitter van de commissie Basisgoederen, Lothar Boksteen, ingenomen is met het  voorstel. De ondernemersorganisaties zullen uitgenodigd worden voor een vervolggesprek, waarbij deze zaken verder besproken worden.

Door de Islamic Development Bank zou er $ 400 miljoen beschikbaar worden gesteld voor de import van levensmiddelen en medicamenten, maar de gelden zijn nog steeds niet overgemaakt. Met deze gelden kunnen goederen volgens de VSW-vertegenwoordiger tegen een lage koers geïmporteerd worden waardoor de prijzen in de winkels weer dalen.

Op dit moment is er een lichte koersdaling en veel mensen vragen zich af waarom de prijzen in de winkels niet omlaag gaan. Hasnoe zegt dat de VSW regelmatig op het veld is en er zijn afspraken met de winkeliers. Hij geeft aan dat de prijzen inderdaad afhankelijk zijn van de koers, maar de producten kunnen niet meteen afgeprijsd worden, omdat die tegen de hoge koers zijn ingekocht.

door Kimberley Fräser

 

More
articles