Tjin A Tsoi: ‘Regering stapt van armoedebestrijding over naar armoedebegeleiding’

Waar regering Bouterse 1 startte met armoedebestrijding, daar start Bouterse 2 met armoedebegeleiding. Dit komt, omdat de regering haar uitgaven nooit heeft kunnen afstemmen op haar inkomsten en steeds meer heeft uitgegeven. Dat zegt NPS-topper en ex-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi in gesprek met De West. “De regering is ondanks de economische chaos nog steeds niet in staat haar uitgaven af te stemmen op de inkomsten en gaat op dezelfde voet verder als wordt gekeken naar de begrotingen”, aldus de NPS-topper.

“De overheid heeft haar financiële huishouding nog steeds niet op orde. Om te beginnen, moet je maar eens kijken als de begroting van het Kabinet van de President minder is geworden. Dat is totaal niet het geval. Het is juist van SRD 400 miljoen naar SRD 436 miljoen gestegen. In principe gaat de president uitgaven doen en wij moeten dat lekker betalen voor hem”, aldus Tjin A Tsoi.

Volgens de regering komt de economische chaos door de internationale prijzen van goud en olie, maar als wordt gekeken naar de productiesector in Suriname, dan zie je dat op Suralco na deze niet veel achteruit is gegaan. “Het enige wat gebeurt, is dat je minder geld voor je goud en olie gaat krijgen en dat betekent dus dat je je begroting moet aanpassen. Dat gebeurt dus totaal niet. Integendeel worden de uitgaven steeds groter. Kijk maar naar de staatsuitgaven, de lonen en het sociaal pakket. Dat is nu de grote onevenwichtigheid die nu op de gemeenschap drukt”, aldus de NPS-topper. Had de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, reeds onder Bouterse 1 op de rem getrapt, dan was de tweede devaluatie Suriname bespaard gebleven. Volgens Tjin A Tsoi is niemand anders dan de governor de hoofdschuldige, omdat deze steeds subjectief de regering in bescherming heeft genomen, terwijl hij objectief de staatsuitgaven moest controleren. “Nu is deze zelfde governor minister van Financiën, maar ook als minister doet hij niets anders dan meer uitgeven dan de inkomsten het toelaten. Voor SRD 80.000 per maand heeft Hoefdraad Suriname in een crisis gebrach.” Volgens informatie van Tjin A Tsoi, hebben de banken al opdracht van de Centrale Bank van Suriname gekregen om alle buitenlandse reserves naar Suriname te brengen. “Dit is nog een groter bewijs dat de regering nog steeds niet weet hoe ze haar staatsuitgaven moet temperen”, aldus Tjin A Tsoi. Hij verwacht niet dat de fluctuerende koers op de markt zal zakken. Integendeel zal deze blijven stijgen, omdat er grif wordt betaald voor de USD die buiten voor SRD 4.70 te verkrijgen is. In 2016 zal deze stijging ook niet tegengehouden kunnen worden met als gevolg dat de economie verder verslechtert. “Armoede was de grootste vijand van Bouterse, maar nu is Bouterse de grootste vijand van het volk geworden.”

door Seshma Bissesar

More
articles