December 23, 2015


Justitia Pietas Fides MMCMXLVI


December 23, 2015

– Vlag en wimpel. Met vlag en wimpel werden zij uitgeleide gedaan. Biervliet, Dompig, Franklin. Erin kwamen Benschop en Lalmohamed. Wie de CIVD persoonlijk zal gaan leiden…, laat zich raden. Who’s next? – Explosie. Een echtpaar werd zwaar gewond toen zich in de nabije omgeving zich een ontploffing voordeed. – Kort geding. Een spoedeisend geding zal voor de rechter dienen. De Paranam Werknemers Bond (PWB) heeft een proces aangespannen tegen de Suralco, nadat men niet ten overstaan van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname, rond kwam met afspraken ter uitvoering van respectieve eisen en/of verplichtingen. De afwikkeling van wat werknemers eigenlijk toekomt, is alles behalve goed gegaan. Pensioenen, lumpsum en salarisuitkeringsniveau, spelen daarbij een vaste en ook progressieve rol. – “13”. Zowat dertien miljoen Euro moet jaarlijks aan kosten worden betaald, om de buitenlandse consulaire en diplomatieke posten van Suriname draaiende te houden. Maar wat is de ‘return of investment’ en hoeveel wordt er bijvoorbeeld aan visumgelden opgestreken en in SU afgestort. Hoe hoog is de gemiddelde opleiding van ‘par exemple’ de kanselier e.a. en hoe steekt de controle van politieke en niet politiek benoemde eenheden in elkaar. Antecedenten onderzoek…? Hoe kan het dan, dat bepaalde figuren er wel doorheen kwamen, op post werden geplekt en die ‘zonder strafblad’ of criminele contacten, hoegenaamd niet? Oh ja! Vragen stellen aan “Nir” uit ‘Noord’ die niet gesteld werden en dus ook niet beantwoord. Antwoord? In SU wordt ook moorddadig recidive beloond, de fietsendief opgesloten en de gestudeerde ‘homebodies’, gedesavoueerd. Zou ook zo kunnen zijn bij de benoeming, dat de zogenoemde Balkenende norm van toepassing kan worden. Maar dan moet men wel gestudeerd zijn en geen omgevallen boekenkast vertegenwoordigen (…), om in de terminologie van Peneux te blijven steken. De baas moet minstens even hoog zijn opgeleid, als dat de subalterne reeds zijn. Moeilijk! – Fee. Een beschikking leest, dat de drie telecommunicatieconcessionarissen, elk US$650.000,– moeten ophoesten om de Telecommunicatie Autoriteit (TAS) staande te blijven houden. Uit de ‘puti’ dus van met name Telesur en dan Digicel/Uniqa. – Devaluatie. ‘Nicht ihm frage…’. Dat stelt Hoefdraad vandaag de dag, nadat al tweemaal van zijn hand(…), er een formele devaluatie –sinds 2010– van de nationale SRD munteenheid plaatshad. Maar de onvoorspelbare koersontwikkeling maakt de handel die spullen moet kopen en inslaan…, ongewild bloednerveus. En daarbij ook nog, dat een ieder een eigen verhaal heeft te verkopen. http://www.loopsuriname.com/node/43838 – Amateurs. Het voortijdige vertrek van de Ecuadoriaan Correa, tijdens het inauguratie defilé van Bouterse 2015, had en heeft slechts met twee zaken te maken. De internationaal bekende ‘korte lont’ van het latino-staatshoofd, genoeglijk uit den vreemde in Suriname aangeland en vanzelfsprekend de traditionele wijze van protocollaire armoe die Suriname consequent teistert door ook het latent communicatiegebrek. Hierbij te denken aan ene Obiang met B-737 ‘pech’ en dan weer ‘zonder pech’, opgehaald te Zanderij door La Fuenta. Vervolgens Correa met de korte lont. Ook eens een tussenlanding van het Zuid Afrikaanse staatshoofd Thabo Mbeki, vanuit New York op weg naar huis en de afwezigheid van…? Men raadt het al. Een brigade honden uit ‘Wit Santi’ die aan de voet van de presidentiële B747-trap de erewacht kwamen houden en ook letterlijk hielden. En dan een militaire B-747 van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, welk ook al stuk viel en gedwongen verblijf te Zanderij tevens een stuk aangenamer kon worden gemaakt…, indien er geen lichtgewichten en wat al niet meer zij…, met de zware diplo-taak waren belast. – Paracetamol. Personeel in supermarkten en ander ‘outlets’, wat de werking en gevolgen van het Paracetamol-gebruik niet beheersen (…), hebben dit medicament en ook gecertificeerde pijnstiller niet te beheren, laat staan ten verkoop aan te bieden. Duidelijk! Hoe staat het met de bescherming van Opticiens en dergelijke optische-/paramedische beroepen die de laatste tijd door allerhande beunhazen worden belaagd en uitgehold? – AMS-PBM. In Nederland wordt de Vereniging van Reizigers weer in het ongelijk gesteld…, als het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, ten gevolge van ACM-conclusies aangeeft en poneert, dat de SLM en KLM geen machtsmisbruik ter zake tariefsbepalingen uitoefenen, op de route Amsterdam Paramaribo v.v. (?). Dan heeft de ‘beroepsinstantie’ bepaald niet gekeken, naar de discrepanties in tarieven die ter zake bedoeld traject nochtans worden aangeboden, voor 31 December 2015 en reeds de volgende dagen daarna…, in de eerste week van Januari 2016. Hikes! Ook heeft men geen vergelijking getrokken met de tarieven die men op het traject Amsterdam – Curacao / Bonaire v.v. hanteert? Bestemmingen die vanuit AMS ietsjes verder liggen dan Zanderij cq. Paramaribo (PBM). Alles is en blijft ongegrond, als men voor een weinig te interesseren ‘dombo’ en ‘super ignorante’, wil blijven doorgaan. Check de websites voor een vlucht Paramaribo Amsterdam v.v. of in omgekeerde richting. Misschien dat het nog effekes wil dagen. ‘A no kisi yu wani kisi, na a variatie dem man e meki…’. De A340-300 en dus vervangingstoestel van de SLM komt eraan, wordt op de radio verteld. Nuttig! Want nu blijft de vracht en vaker ook de bagage, in Amsterdam (Schiphol) of op Zanderij staan. De behoefte blijft voor een viermotorige luchtreus en niets anders! – Watra! Inderdaad werd gisteren indirect aangegeven, dat er zaken gebeuren en plaatshadden, waar de absolute eindverantwoordelijke van Bouterse I – II, vaker niet eens goed weet, wat men heeft bekokstoofd. Zo ook de situatie met ‘een iets geval’, dat Amazone Resources –gevestigd in Zwitserland– mag of mocht heten/voorstellen. Uitkijken, dat men daar in CH niet eens de telefoon aanneemt(…), laat staan ook nog de status van een brievenbuscompagnie heeft. Een Staats- ofwel Presidentieel Besluit, wel degelijk vervat in een S.B. over ‘waterexporten’, op ticket van een aantal Nederlanders en medeavonturiers wordt volgens Dodson hoogstwaarschijnlijk en meest verstandelijker ingetrokken. Kijken wat Paluistisch voorman Hok, in deze ook nog te verantwoorden of verhapstukken heeft. – Surzwam. Een ten tijde, dat er zwaar grondverzetmateriaal uit een bepaald land arriveerde en er een Naamloze Vennootschap vanuit LVV werd opgericht, veroorzaakt nu zoveel vragen, dat zelf de CLAD diepgaand graafwerk en onderzoek zal moeten gaan verrichten. – A no mi – Contrapunt. ‘Op 8 december zou Desi Bouterse met zijn ‘getuigenis’ zijn zoveelste mediapoging starten, om zijn leugenachtige lezing over de folteringen en moorden van 8 december 1982 – “ik was niet in het Fort, ik heb de trekker niet overgehaald” – als waarheid aan de bevolking te verkopen’. Lees meer: THEO PARA: Rechtszaal versus kampvuur – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2015/12/06/theo-para-rechtszaal-versus-kampvuur/#ixzz3vA5bpAEq – Euro prijs. Paus Franciscus krijgt de Karelsprijs 2016. Dit is woensdag in de stad van deze Europese vredesprijs, Aken, bekendgemaakt. De paus is volgens de verleners van de prijs ”een persoonlijkheid die in de huidige moeilijke tijden in de Europese en in de wereldpolitiek een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken”, meldt de Aachener Zeitung. De prijs wordt bij wijze van uitzondering volgend jaar niet in Aken maar in Rome uitgereikt. De Karelsprijs is genoemd naar de Europese keizer en koning Karel de Grote, die in 814 in Aken overleed. De prijs wordt sinds 1950 verleend voor bijzondere verdiensten voor de Europese eenwording. Onder de ‘groten van Europa’ die de prijs eerder kregen zijn Winston Churchill (1956), Helmut Kohl en François Mitterrand (1988), koningin Beatrix (1996), de euro (2002), paus Johannes Paulus II (2004) en Angela Merkel (2008). – DA en V&D. Drogisterij DA Retailgroep kan zijn rekeningen niet meer betalen. Het bedrijf moest daarom vandaag ‘uitstel van betaling’ aanvragen bij de rechtbank in Amsterdam. Het is het tweede geval van uitstel van betaling in de Nederlandse winkelstraat…, binnen een dag. Ook warenhuisketen Vroom & Dreesman (V&D) zit in zwaar weer. – Goudhaantje. Louis van Gaal heeft woensdag boos de persconferentie van Manchester United verlaten. De Nederlandse manager, die zwaar onder vuur ligt vanwege de teleurstellende resultaten van zijn elftal, besloot al binnen 5 minuten op te stappen. Van Gaal was geïrriteerd over verhalen in Engelse media over zijn toekomst. Na zes wedstrijden op rij zonder overwinning staat de positie van de oud-bondscoach van Oranje zwaar onder druk. Volgens Engelse media heeft Van Gaal nog twee wedstrijden de tijd gekregen van het bestuur van Manchester United. Als het op Tweede Kerstdag (Boxing Day) tegen Stoke City en twee dagen later tegen Chelsea weer misgaat, zou hij moeten vertrekken. Na nog geen vijf minuten waarin hij slechts drie vragen beantwoordde, schoof Van Gaal zijn stoel naar achteren en verliet hij de perszaal. Er gaan al geruime tijd hardnekkige geruchten op dat Manchester United manager Louis van Gaal op straat zou gaan zetten. De Nederlander krijgt voortdurend flinke kritiek, onder meer van verschillende oud-spelers van The Red Devils. Arsène Wenger begrijpt daar allemaal niets van. ‘Hij verdient meer tijd’. De Engelse dagbladen schrijven er pagina’s over vol: Van Gaal zou na anderhalf seizoen al klaar zijn op Old Trafford. De voormalige bondscoach van Oranje zou moeten boeten voor de huidige vijfde plaats op de ranglijst en het ‘saaie voetbal’ dat hij zijn ploeg laat spelen. “Ik heb enorm veel respect voor Louis van Gaal en ik denk dat hoe er nu met hem om wordt gegaan respectloos is”, schaarde Wenger zich woensdag openlijk achter zijn collega in Manchester. “Deze man is al ruim dertig jaar in de voetbalwereld actief en heeft grootse prestaties geleverd. Natuurlijk verdient hij meer tijd”. Time will always tell, everything in time. – ‘Time’. Het is straks 24 December 2015. In 1990, zo een vijf en twintig jaar geleden reden een Cascavel en een Urutu de kazernes te Paramaribo uit. Een DAF-YP reed het terrein van de STVS op, tijdens de Hoogmis en toespraak van de Paus in Rome. Pater Mulder becommentarieerde en vertaalde uit het Latijn. Op de politieradio kwam een melding van de KPS-post in LPI binnen, dat een pantser de STVS-terreinen was binnengereden. Een telefoontje met Ingrid de Vlugt bevestigde de aanwezigheid van militairen in de televisiestudio. Er zou bericht volgen. Meteen na de religieuze kerstuitzending/-viering vanuit Rome gerelayeerd, verscheen de dato 24 December 1990, de geüniformeerde Gefferie. Deze kwam Suriname vertellen, dat de regeermacht door het Nationaal Leger (weer!) was overgenomen. Voortekenen al een aantal dagen daarvoor. Tegen wil en dank, werden militairen geconsigneerd. Er werd flink gescholden, via de Motorola die kon worden opgevangen met een doodgewoon breedband radiotoestel. Geen scanner voor nodig. Later zou men spreken van “een telefooncoup”. ‘Rotzooi…’, zou Henck Arron roepen. Elke keer als de regering ten paleize aanwezig, verzet wilde bieden (…), werden op de gang wapens hoorbaar doorgeladen en gespannen. Minstens drie pantservoertuigen buiten de kazerne en op straat. De Kerst werd bezoedeld, terwijl velen aan het diner zaten. ‘Bij God en in Suriname is van alles mogelijk’. Inmiddels 25 jaar geleden. “Capisch…?”. ‘Si senior, coup!’. Capo di capi…, aan het werk. Graansoogst bleek maar een waarnemend bevelhebber te zijn, die een door het Volk gekozen regering Shankar omver moest werpen. “Merry X-Mas and remember all the good/innocent ones, …before long”. Justitia Pietas Fides MMCMXLVI