MINOWC ordent centrale inschrijvingen beter

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC), stelt een centrale inschrijving in voor nieuwe inschrijvingen voor de eerste leerjaren van het Voortgezet Onderwijs voor Senioren (VOS) en Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ). Het betreft de volgende onderwijstypen: pedagogische instituten, IMEAO, HAVO en VWO. Voor het NATIN zal de inschrijving geschieden op de school zelf.

Het ministerie heeft deze informatie meegedeeld aan de MULO- en LBGO-directeuren op donderdag 18 juni 2015. De directeuren kregen breedvoerig de nodige instructies hoe de centrale inschrijving op VOS-niveau zullen geschieden. De instructie voor de centrale inschrijving op het basisonderwijs en het VOJ zal door de onderdirecteur onderwijs, Roy Narain, worden gegeven in een instructiebrief.

De departementsleiding van het ministerie is over gegaan tot deze centrale inschrijving, omdat zij een goede verdeling van de verschillende vakkenpakketten op VOS-niveau nastreeft. Het transparant beleid moet, aldus een persbericht van het ministerie, leiden tot plaatsing van leerlingen in de buurt van hun woonadres. Er zal een reguliere inschrijving plaatsvinden door middel van een bekendmaking van het departement. Voor laatkomers zal er ook een periode van inschrijving bekend gemaakt worden.

Om de centrale inschrijving in goede banen te leiden, heeft het departement een commissie geïnstalleerd. De commissie heeft tot taak de leerlingen dichtbij hun woonadres te doen plaatsen op een school, hierbij wordt uitgegaan van het adres dat voorkomt op het uittreksel van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Het Examenbureau zal op de dag van de uitslag een aanmeldingsformulier meegeven aan de directeur van de VOJ-school waarop de desbetreffende leerling is ingeschreven. De directeuren van de VOJ-scholen zullen het aanmeldingsformulier samen met een namenlijst en een uittreksel van de leerling inleveren bij de commissie waarna de commissie via een computersysteem de leerlingen zullen sorteren naar schooltype en woonadres. De commissie zal na opgave van het aantal open plaatsen op VOS-scholen, de leerlingen verwijzen naar desbetreffende school.

Op het Schakelinstituut voor Middelbaar Onderwijs, kunnen ook dit jaar leerlingen zich inschrijven met een LBGO-diploma met als afstudeerrichting administratief-economisch. Tevens biedt het ministerie ook een mogelijkheid voor vervolgonderwijs aan tweemaal afgewezen examenkandidaten op MULO-niveau. Zij kunnen zich inschrijven op het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs.

De departementsleiding heeft gemeend dit studiejaar 2015-2016 ook ordening te brengen in de inschrijfgelden van de verschillende onderwijstypen op VOS-niveau. Het ministerie wil niet geconfronteerd raken met situaties waarbij ouders naast het inschrijfgeld ook nog moeten inkomen voor zwemgeld, toiletgeld of andere kosten. Door de instelling van een uniform inschrijfbedrag, a SRD 250, zullen ouders niet meer geconfronteerd raken met extra gelden die zij gedurende het schooljaar moeten uitgeven. Ook voor late inschrijving zal er een bedrag van SRD 50 extra geheven worden op het inschrijfgeld. Het ministerie hoopt door structuur te brengen een ordelijk verloop te garanderen op alle onderwijstypen binnen het Surinaams onderwijs.

More
articles