Nog veel werk aan de winkel op Surinaamse wateren

(Foto: Johan de Randamie)

De Maritieme Autoriteit Suriname heeft vandaag vooruitlopend op de viering van Wereld Hydrografie Dag (WHD) op zondag 21 juni, een open dag gehouden op haar hoofdkwartier aan de Cornelis Jongbawstraat. Het thema voor dit jaar is `Our seas and waterways-yet to be fully charted and explored.’

Met dit thema vraagt de Internationale Hydrografische Organisatie (IHO) aandacht voor het feit dat veel van de wereldzeeën, oceanen en bevaarbare wateren niet zijn opgemeten, terwijl dat heel belangrijk is. Het thema concentreert zich ook op de mogelijkheid aanvullende gegevens te verzamelen om meer bruikbare dieptegegevens te verkrijgen.

Brian Ristie, stafmedewerker Nautical Planning en Ontwikkeling van de MAS, vertelt dat deze open dag georganiseerd is om de hydrografie meer bekendheid te geven. De Maritieme Autoriteit Suriname heeft een hydrografische afdeling en het is heel belangrijk te weten wat die afdeling van de MAS onder andere doet.

Met betrekking tot de hydrografie, geeft Ristie aan dat hydrografie de fysische eigenschappen van waterlichamen, zeeën, meren en rivieren en het aangrenzende land beschrijft, in het belang van de scheepvaart. Met deze open dag heeft men ook geprobeerd de belangstelling van de studenten aan te wakkeren, omdat er verschillende afdelingen zijn die mensen nodig hebben. “ Het is wel logisch dat niet alle studenten interesse hebben en of in dienst genomen kunnen worden, maar er zijn krachten nodig. De informatie die wij hier produceren, is heel belangrijk voor de scheepvaart, gelet op het feit dat 90% van al onze goederen via de wateren binnen komen. Onze rivieren zijn ondiepe rivieren en we maken gebruik van het systeem van hoogwaterstanden en om dat precies te berekenen, is er een degelijke kennis nodig om de berekeningen op dagbasis voor de scheepsagenten te doen, zodat ze efficiënt te werk kunnen gaan”, legt Ristie uit.

More
articles