Justitia Pietas Fides MMDCCVXXIX

– Adviseurs. Het is een stel wel. Elke keer opnieuw, laten ze de boel in de war lopen. Nu weer het advies om ‘…namens het volk van Suriname…’ vergiffenis af te smeken? Dat doet het Volk individueel en collectief wel, in een strikt vertrouwde omgeving. Bepaald niet onder dirigentschap en ongewenste regie op het Onafhankelijkheidsplein, ten overstaan van en geregistreerd door allerlei overheids-/particuliere tv-camera’s. Wie dit soort monstrueuze zaken steeds initieert of organiseert, heeft ofwel geen gevoel meer met de samenleving of men doet het bewust om bepaalde fenomenen compleet voor schut te laten staan. Vijf en dertig jaren ‘plus’ aan gruwelzonden te hebben gepraktiseerd, zou en zal men niet op een willekeurige ‘tweede paasdag’ kunnen wegwassen/-vegen. Die reinigingsklus gaat niemand bij enig goed verstand ‘overnight’ aan. Het diepbewuste geluid, dat er politiek bedreven werd of bedreven zou worden, kon alleen al door de afzeggingstijl en het geschrift -in klare taal daaromtrent neergepend- worden herbevestigd. Geloven in het goede, is iets striktst persoonlijks. Niemand met enig houvast aan het ‘authentieke zelfrespect/-vermogen’, zal zich als mens überhaupt doen laten bewegen of zonder straffe hindering kunnen volstaan, dat allemaal aan waarden zonder meer af te laten nemen/pakken. En daarmee is eigenlijk alles weer gezegd.

– Boos. De malle broeders in Georgetown zijn boos? Misschien moeten de processen-verbaal nadrukkelijk worden bestudeerd. Men belt naar de politie voor assistentie. Aannemelijk mag worden gemaakt, dat een van de brutaaltjes die voor een ambassade als ‘portier’ of ‘bewaker’ werken, reeds enige vorm van handgemeen met een verdachte ‘verkeerd parkeerder’ was/is aangegaan. Komt men regelmatig tegen en dan ook wel eens aan de Fredericistraat, waar provocatie van de Surinaamse burgerij –op openbare gedeelten van weg en trottoir– niet tot de uitzonderingen hoeft te behoren. Maar wanneer bij weerspannigheid een bewaker geen immuniteit geniet en zich op de openbare weg of trottoir heeft begeven, moet een politieman deze figuur kunnen meenemen. En dan moet de onverlaat zich niet lafhartig achter een diplomatieke gezant gaan verschuilen. En de gezant in kwestie, moet zich niet door eigen gedragingen kwetsbaar gaan opstellen. Zou men ooit horen, dat de Nederlandse, Franse of Amerikaanse ‘chef de poste’, zich in een dergelijk risicovolle situatie zou hebben begeven? Bepaald dus niet. De grappenmakers in Georgetown moeten zich wat minder primitief met hun diplo-nota’s en eisen opstellen. Bovendien hun gezanten instruerend opleggen, zich niet in ‘public skirmishes’ te begeven. Want daar kunnen ongenode klappen vallen. Respect dwing je af, door je als evenwichtig diplomaat op te stellen en gedragen. En de lokale politie mag wel nader worden geïn-
strueerd, hoe zich te gedragen en de scheidslijnen tussen openbare weg en een ambassadeterrein, bij beschikkingsdocument afgegeven door het Ministerie van NH en/of ROGB, te respecteren. ‘Lessons learned again’.

– Droga. Een onverzadigbare markt geeft niet alleen te denken, maar zorgt ook voor prolongatie van last. Een stinkend actieve drugsvogel wordt dus nu via een rechtshulpverdrag gezocht in SU, voor handelseliminatie en uitlevering aan Nederland. Aan de andere zijde geeft de Washington Post aan, hoe een drugsdealer in Amsterdam of meel of cocaïne op eigen gezag en oordeel verkoopt aan de behoeftige klanten. Meel omdat hij aan drugspreventie zou willen meedoen en hagelwitte cocaïne omdat hij ook nog wat wil verdienen. Wat een zorgzaam drugsland!
http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/04/03/meet-the-dutch-cocaine-dealer-who-sells-flour-to-drunk-tourists-as-drug-prevention/?wpisrc=nl_wnkpm&wpmm=1

– Uitspraak van de week. Fractieleider Radjkoemar Randjietsingh van Nieuw Front (NF/VHP) vindt het jammer, dat de regering de afgelopen jaren niet naar de oppositie heeft geluisterd. “Suriname is aan het crashen…”, verwoordde hij de ‘ongehoorzaamheid’ van huidige regering. Radjietsingh gaf zijn opvattingen gedocumenteerd weer in gesprek met DwT.

– Politie. Niet de politie blijkt onderzoek te verrichten naar wat er aan rapportages uit Londen, over valsemunterij in SU binnenkwamen. Maar inlichtingendiensten zouden zich primair daarmee hebben beziggehouden. Vandaar dus dat Andy Rusland het parlement verkeerd voorlichtte en zich op miscommunicaties beroept. Blijkt meer gewoonte dan uitzondering, in nadagen van een regering Bouterse te zijn geworden.

– Stemrecht. Is het niemand opgevallen? Al enige tijd die issue bewust laten rusten. Maar is het niet in verkiezingstijd wederom opgevallen, dat allerlei gefriemelde met een vreemde nationaliteit en dus geen stemrecht in dit land Suriname hebben, bepalend willen worden in het ‘politieke commentaar’ of ‘aansturing’ in nationale zaken, wensen te praktiseren? Bovendien allerlei instituties in beheer willen krijgen en ook nemen die met moeite, de destructiever zijden van de ‘revo’, hebben weten te doorstaan? Echter decennialang geen moeite nemen of wensen te nemen om de legitieme nationaliteit aan te passen, maar wel het hoogste woord willen blijven voeren of een marginaal beschouwde daad bij het woord te voegen. Onkan! Misschien is het goed om die vogels, wederom nadrukkelijker in het schijnlicht te plekken. En dan gaat het dus echt niet enkel of alleen om de droga-gerelateerde klerelijers (…), voor een juister begrip. Want die zijn er namelijk ook in overvloed. ‘Bogo bogo dem wanni bemoei, nanga wi econ-tori’.

– Watra. Vanaf 2016 zal water uit de maagdelijk schone Coppename worden geëxporteerd naar Barbados? Door een NL-pompbedrijf? Saaaaan!

– Hoog. Hoe hoog komen ze voor? Op dinsdagavond aanstaande zal men de lijstzaken kunnen completeren. Hooghart, Gangaram Panday, Kensenhuis, Pollack, Touw Ngie Touw, Monorat na de justitiële aanvaring en onbeschaafde aanpak met/van ene Belfor. Allemaal van die amoebe kameleonachtige en meer op het tableau. ‘Tan teki san e go pesa!’. Adhin is een twijfelgeval? Maar natuurlijk…, als het Minov nog steeds gedepolitiseerd moet blijven voortgaan. Of is ook dat voornemen hartstochtelijk aan gruzelementen gegooid, door Abrikadabri? Dinsdagavond 07 April 2015, zal de paarse rook ook uit Ocer opstijgen. “Habemos candidates…”

– Melkwagen. De melkwagen is met een omzet/revenu van meer dan een miljard US-dollar, alvorens de winstberekening te maken en dus voor/na belastingen, risicovol en ook knap melkingsgevoelig geparkeerd geraakt? Na de algemene vergadering van aandeelhouders! Hopelijk volgt men het adagium van Jumbolina, dit keer wel: “Niet Daar Parkeren”. Want anders is het weer zo op, nu onder meer Chávez dit verkiezingsjaar 2015 niet meer met een ‘Learjet’ filantropische zaken kan overbrengen en Maduro verplicht de vinger op de knip moet blijven houden.

– Leer. Er is nog heel veel af te leren, als men vandaag de dag kijkt naar hoe geciviliseerd het nu mag toegaan in Rome, bij het gedenken van Christus sterfdag en Zijn virtuele lijdensloop naar het Kruis. Hier te lande werden weer allerlei vormen aan poespas, nochtans hinderlijk bedreven. Wie wil weten hoe dat in Rome, binnen het Forum Romanum en Colloseum en onder discreter toezicht van de verlichte Franciscus toeging…, kijken intussen als begeesterde bekeerlingen op de Ipad en/of Tab/Note, naar: http://www.npo.nl/kruisweg-in-rome-met-de-paus/POMS_S_RKK_203076

– Skowtu. ‘Mi papi drungu, dan san…’. Pioniersmanieren? Zo stelde de blaag zich op, toen collega-politieagenten zijn vader aan een alcoholblaastest in Nickerie wilden onderwerpen. Vader en zoon wilden zich niet aan wet- en regelgeving houden? Dat kwam zoontje lief, dus aardig in de toko toko-puree van het Westen te drijven. Ontheffing van de ambtelijke functie, in afwachting van het nog te sluiten onderzoek. ‘Mi e bel mi boi na skowtu yere…!’. “Dan a man pot a heri pikin boi, ini wan gangang probleem…! Eeeeeh bayo…, bigi probleem maaaanh’. Ontheffing!

– ODE, he! Daar gingen we dan. ODE heeft bezwaar aangetekend tegen afwijzing door het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Men ging naar het staatshoofd, die tevens voorzitter is van de NDP. Ook bij het staatshoofd werd ODE in het ongelijk gesteld, overwegende de 1% regeling. Probleem! De besturen van ODE pikken dat niet en willen herschikking. Zien wat dit wordt. Protest afgewezen door het staatshoofd, tevens voorzitter van de eigen NDP? Kan alleen maar kritieken aanroepen en/of opleveren. Oom Jules Wijdenbosch heeft jaren geleden daar ook al voor gewaarschuwd. “Zet het partijvoorzitterschap aan kant, als je staatshoofd wil worden”. Maar neen, hor! Je zou onverhoeds kunnen denken, dat men met die principale plek op de loop zou kunnen gaan? Inderdaad, is die mogelijkheid latent aanwezig.

– Ramp. Het VPRO-programma Argos heeft het verslag in handen van de diplomatieke bijeenkomst waarop Nederland vlak voor de ramp met de MH17 is bijgepraat over de gevaren in het Oekraïense luchtruim. Het is een verslag van de Nederlandse diplomate die erbij was en die het meteen na het overleg in Kiev naar Den Haag heeft gemaild. Tijdens de briefing werd verteld dat een Antonov-vrachtvliegtuig op 6200 meter boven het oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne was neergehaald met een Russische luchtdoelraket. Het kabinet heeft tot nu toe geweigerd het verslag van de bijeenkomst op 14 juli openbaar te maken. Uit de notulen blijkt dat de Oekraïense regering er toen al van uitging dat Rusland achter het neerschieten van de Antonov zat. “De Antonov kan alleen met Russisch materieel of door Russische eenheden zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort anti-aircraft-wapens beschikken”, schrijft de Nederlandse diplomate in haar verslag. Na de bijeenkomst werd de minimale vlieghoogte opgehoogd naar 9,7 kilometer, maar dat voorkwam de MH17-ramp niet. De vraag is of de regering luchtvaartmaatschappijen had moeten waarschuwen om niet meer over Oekraïne heen te vliegen. http://nos.nl/artikel/2028540-geheim-oekraine-verslag-over-neerschieten-antonov-openbaar.html

– Gezegende en veilige Paasdagen toegewenst, aan alle Surinamers en de vele gasten uit den vreemde overgekomen.

Justitia Pietas Fides MMDCCVXXIX

More
articles