Concurrentie opkomende Fashion Industry moordend door Chinese massaproductie

door Celina Yntema

Modetrends in Suriname worden veelal bepaald door de massaproductie van de Chinezen, die nog steeds de winkelstraten van Paramaribo overheersen. Deze productie is zichtbaar van minder goede kwaliteit door de grote productie en slecht hand- of machinewerk, wanneer deze wordt vergeleken met de Europese standaard van kwaliteitseisen. De vele modeketens die Europa rijk zijn zoals Zara, Hennes & Maurits, Bershka, Mango en andere grote modehuizen bepalen grotendeels het straatbeeld van de mode in de Europese steden. Wanneer je kijkt naar het hedendaagse modebeeld in Suriname, zie je veelal dezelfde kwaliteit kleding die door bijna iedereen wordt gedragen. Dit is tevens ook de keuze die je hebt als Surinaams modeliefhebster. Door dit tekort aan opties wordt er door hen dan ook vaak gekozen om de kleding te bestellen via de ruimere keuze die je hebt aan Europese kledingsites. Tijdens de persconferentie over de Suriname Fashion Week, die gisteravond plaatsvond in het Wyndham Garden Hotel, waren er een aantal ontwerpers aanwezig, die allen nog eens benadrukten dat er nog geen Fashion Industry is in Suriname, maar dat deze wel op komst is. “Mensen komen steeds vaker met de vraag naar goede kwaliteit, ze worden zich hier langzaam bewuster van. Hierdoor willen ze ook geen Chinese kleding meer”, zegt Kristel Neirynk, modeontwerpster die gisteravond ook aanwezig was op de persconferentie om te vertellen over haar te presenteren lijn. “Suriname is wat mode betreft nog op een laag pitje, en door middel van de Fashion Week wordt een hogere standaard gecreëerd als het gaat om fashion. Dit heeft tevens als doel om aan te tonen dat Suriname zeker meegenomen kan worden als het gaat om talentvolle jonge ontwerpers die met een eigen unieke stijl naar buiten treden”, zegt Neirynk. Else Hardjopawiro is tevens één van de 20 ontwerpers die haar collectie, genaamd ‘Van Else’, gaat presenteren aan het grote publiek. De Nederlandse ontwerpster zegt hierover het volgende: “We zijn een klein land, maar wat ik erg bijzonder vind is dat er nu ook een platform aanwezig is voor jonge designers, om hun passie voor mode te kunnen ontwikkelen.” Ze is bereid om moeite te doen voor deze talentvolle ontwerpers, omdat zij weet dat het niet altijd gemakkelijk is, zeker als je jong en onervaren bent. De collectie van Else is chique en bestaat uit unieke jassen met ieder een eigen signatuur. Ze ontwerpt exclusief voor zakenvrouwen, chique en extravagant zijn woorden die bij haar ontwerpen passen. “Om jezelf te onderscheiden ten opzichte van andere ontwerpers moet je gaan netwerken, marketen en jezelf promoten. Draag je eigen kleding, en mensen zullen vragen waar je dit vandaan hebt,” benadrukt Neirynk nog eens.

Suriname Fashion Week
Warda Marica, directeur van de Suriname Fashion Week en tevens sieradenontwerpster, vertelde wat er de aankomende Fashion Week zoal te doen zal zijn. “Met het idee een ‘Fashion Week floor’ te creëren brengen we verscheidene workshops, waaronder een make-up en catwalk workshop, in het Wyndham Garden Hotel. Ook zal er donderdag, tevens een gratis deel van de Fashion Week, een Fashion debat worden gehouden met als thema: “Can we live from fashion in the Carribean?”. Na de discussie kan er worden genoten van een fashionshow. Vrijdag zal er een ‘fashion dinner’ worden georganiseerd in het Ramada Princess Hotel, met daarnaast twee modeshows. Tot slot zal er op zaterdag als afsluiter van de week een ‘extravaganza show’ worden georganiseerd, waar je de burlesque sfeer kunt ervaren. Dit is een showstijl die 150 jaren geleden begon, en in het teken staat van de kunst van het verleiden. Tevens is er gedurende een week een Fashion Week Store, waar je de kleding van de ontwerpers rechtstreeks kunt kopen.

Ontwikkeling van de Fashion Industry
“We doen het goed qua promotie buiten Suriname”, zegt Marica. “Als je ziet dat de Fashion Week vorig jaar met moeite 9 deelnemers had, dan zijn we erg blij met de 20 designers die dit jaar mee willen doen. Er zijn zelfs designers die last-minute mee willen doen. We zijn aan het groeien.” “Internet verkleint de wereld”, vult Neirynk hierbij aan. “Mensen kijken ook naar de opkomende trends, dus ik ben van mening dat het een industrie is die op komst is. Het talent is er, en als je als designer bereid bent hard er voor te werken, kun je successen boeken in de mode-industrie.” Hardjopawiro vult hierbij aan dat je je als jonge ontwerper moet focussen op een concept. Hierbij moet je kijken naar wat jouw visie is ten aanzien van je design. Je moet een lijn ontwerpen die voor Surinamers aanspreekt. Want de concurrentie van de Chinezen is en blijft moordend. Richard Young, Creative Director van de Fashion Week, zegt: “Surinam is a true melting pot of ethnicities and cultures, it gives an idea of a global village. So I think we have a new style to offer the world.” Hij is er zeker van dat mode uit dit deel van de wereld uiteindelijk zal verkopen. En over de aankomende Fashion Week: “Designers here all have a unique vibe. And I can’t wait to see what all the designers have to offer.”

More
articles