Keerpunt

DUIVELSE ACHTERUITGANG

Keerpunt vindt het gewoon duivels, de onverschilligheid die er heerst bij machthebbers, als het gaat om de bescherming en het behoud van ons cultureel erfgoed. Het cachot, in de volksmond bekend als ‘duivel’, waar een belangrijke ‘revo’ militair zijn einde vond, is ook onderhevig aan zwaar verval, en dat allemaal pal naast het Kabinet van de President.

Read More »

VERKEERSSLACHTOFFERS NOG STEEDS TE VEEL

Het jaar 2024 heeft tot en met november, ongeveer 65 dodelijke verkeersslachtoffers geregistreerd, een aantal dat vergelijkbaar is met de 69 verkeersdoden in 2023 en iets lager dan de cijfers van voorgaande jaren: 74 in 2022, 81 in 2021 en 76 in 2020. Het totale aantal verkeersslachtoffers voor 2024 is nog niet bekend, maar ondanks deze relatief stabiele trend, blijft de impact groot, met name omdat een aanzienlijk deel van de slachtoffers bestaat uit bromfietsers,

Read More »

LEUGENS EN BEDROG

De regering Santokhi-Brunswijk, die in 2020 aan de macht kwam, werd gepresenteerd als een nieuwe hoop voor Suriname, een land dat worstelde met economische neergang, corruptie en een gebrek aan vertrouwen in de politiek. Dit natuurlijk allemaal in de nasleep van de regering onder leiding van nu wijlen Desi Bouterse. Tijdens de campagne beloofde zowel de huidige coalitie als de kandidaten, verandering, transparantie en herstel van de nationale economie. Maar na enkele jaren in functie is het duidelijk dat de verwachtingen niet volledig zijn waargemaakt en dat de prestaties van de regering onder grote kritiek staan.

Read More »

HOOP EN RISICO’S

Het huidige IMF-programma biedt een belangrijke basis voor economisch herstel, maar de voorgestelde maatregelen en de voortzetting van het programma, roepen enkele kritische vragen op over de haalbaarheid en effectiviteit van de langetermijnstrategie voor Suriname.

Read More »

OVERHEIDSZORG VOOR MONUMENTEN SCHIET TEKORT

De Monumentenwet gaat uit van bepaalde mechanismen. De aanwijzing van een monument als cultureel erfgoed. Het verbod van eenieder om daar wijzigingen in aan te brengen zonder toestemming. De zorgplicht van de eigenaar om in behoud te voorzien. De verplichting van de overheid om daar een bijdrage aan te leveren, door middel van subsidie of van een bijdrage zoals vrijstellingen of belastingvoordelen.

Read More »

NIET TE VROEG JUICHEN, WAAKZAAMHEID GEBODEN VOOR DE TOEKOMST

De regering Santokhi-Brunswijk heeft aanzienlijke inspanningen aangewend in een poging Suriname uit een diepe economische crisis te halen, dit zou blijken uit de recente vooruitgang geboekt in samenwerking met internationale financiële instellingen zoals het IMF en de IDB. Er wordt gesproken over een substantiële hervorming van wet- en regelgeving,

Read More »

NIEUWE VOERTUIGEN VOOR VEILIGHEID, MAAR UITDAGINGEN BLIJVEN

De overhandiging van 150 nieuwe dienstvoertuigen aan het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), markeert een belangrijke stap in de richting ter verbetering van de veiligheid in Suriname. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte tijdens de ceremonie bij de overdracht, dat deze investering van USD 3 miljoen, gericht is op het versterken van het veiligheidsgevoel in het land.

Read More »

WEST-SURINAME: SCHIETEN OM TE SCHIETEN

Ik voel mij geroepen om te reageren op het stuk van de heer Esajas: ‘Met Ongepaste Spoed…’; er staan namelijk een aantal onjuistheden en onvolkomenheden in, waardoor er een (met opzet?) verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. Ten eerste wordt ten onrechte gesteld dat de commissie drie maanden bezig is geweest.

Read More »

POLITIEKE PROJECTEN OP DE VALREEP: PLICHT OF PROPAGANDA?

In aanloop naar de vrije, algemene en geheime verkiezingen, zien we vaak een opvallend patroon c.q. fenomeen, namelijk de plotselinge uitvoering van overheidsprojecten, die jarenlang geen prioriteit schenen te hebben. Hoewel deze praktijk al decennialang een constant gegeven factor is in de Surinaamse politiek, blijft het een zorgwekkend fenomeen, dat onze aandacht verdient.

Read More »

THE SHERIFF IS BACK IN TOWN

Het schijnt een soundbite te zijn die goed voelt voor Santokhi: de Sheriff is back in town. Op de campagnetour van de VHP, heeft hij de slogan inmiddels zowel op presidentiële momenten als op partijpolitieke momenten gebruikt, met een grote glimlach en verend in zijn loopje. De pakken zitten wat ruimer, de kuif is verdwenen en er is wat zelfvertrouwen.

Read More »

GEFABRICEERDE FEITEN

Billboards prijken in Paramaribo namens de Surinaamse overheid, met daarop plaatjes die de indruk van glossy artificial intelligence en Photoshop wekken. Het gaat om zogenaamde verworvenheden van het regeerbeleid. Een behoorlijke rode kaart als het om campagnefinanciering en eerlijke verkiezingen gaat, want de regering behoort met haar voorlichtingsbudget niet de pluspunten van haar beleid te promoten,

Read More »

VAN 2024 NAAR 2025

Het jaar 2025 is nauwelijks van start en Keerpunt wil in het kort een analyse maken van het afgelopen jaar en wat ons in dit verkiezingsjaar te wachten staat.Het politieke landschap in Suriname in 2024 werd gekenmerkt door een combinatie van verkiezingsvoorbereidingen, economische hervormingen en toenemende sociale onrust.

Read More »

WEERSEXTREMEN BINNENLAND

Met interventie van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, NCCR, zijn in de omgeving van Boven-Suriname schoon drinkwater en levensmiddelen geleverd aan de leefgemeenschappen. Structureel is er een patroon van extreme droogte en extreme watersnood ontstaan in het binnenland, waar duurzame maatregelen tegen wereldwijd veranderende weersextremen moeizaam op gang komen.

Read More »

DECEMBERDECADENTIE

Range Rovers die uitbranden of total loss worden gereden, alsof ze geen auto’s van dicht tegen een ton USD betreffen. Kerstbroden en kokosbollen met cocaïne erin verpakt. Naarmate het einde van het jaar nadert, zijn het niet de stille nachten, heilige nachten die het nieuws halen, maar de ordeverstoringen van de narco- speeltuin die Paramaribo wordt en de ijverige ondernemersgeest van de belhamels die het handeltje op gang proberen te houden.

Read More »

SANERING SUCCESVOL

Kort voor de kerstdagen maakte minister Raghoebarsing bekend, dat het aantal ambtenaren van circa 53.000 gedaald is naar circa 46.000 in deze regeerperiode. De loonkosten zijn gestegen van circa 320 miljoen per maand naar circa 800 miljoen per maand en stijgen nog verder.

Read More »

HET JAAR VAN KEUZES

Als Surinamers zien wij het jaar 2025 tegemoet als een jaar van keuzes. De eerste keuze die we tegemoet zien, is of wij als land verder met het IMF willen of niet. De keuze van de regering is duidelijk gemaakt: iedereen die er invloed op heeft, wijst op alle manieren waarop het IMF en Suriname verder kunnen, maar de keuze is niet aan een grotendeels demissionaire regering alleen. Er zijn een paar alternatieven, met voorop Oppenheimer en een syndicaat aan obligatiehouders of een Chinees supersyndicaat met de People’s Republic of China, verholen achter dunne sluiers die vandaag Huawei, Chinalco en China National Petroleum Corporation kunnen heten en morgen weer een andere naam kunnen hebben of satellieten van Total Energies en APA Corporation.

Read More »

OLIEPRIJZEN IN 2025

De verwachtingen voor de olieprijs in 2025, schetsen een dynamisch beeld van de wereldwijde oliemarkt, waarbij overschotten en dalende prijzen naar voren komen als dominante thema’s. Analisten zoals J.P. Morgan, voorspellen een gemiddelde Brent-prijs van USD 73 per vat, terwijl meer pessimistische schattingen van sommige energie-experts een daling tot USD 40 per vat niet uitsluiten. Deze voorspellingen hebben verstrekkende implicaties, niet alleen wereldwijd, maar ook voor de zich ontwikkelende olie-industrieën in Suriname en Guyana.

Read More »

VOORUITSCHUIVEN PROBLEMATIEK VOLKSGEZONDHEID

Per begin 2025 gelden nieuwe ligdagtarieven. Zonder al te veel details prijs te geven, beloofde de minister van Volksgezondheid tot twee keer toe in de maand december, een nieuw stelsel en hervormingen. Hij noemde daarbij een bedrag van SRD 300 miljoen, terwijl ten tijde van FID, nog over USD 13 miljoen gesproken werd, voor ontvangst waarvan, de minister keurig de feestelijkheden bijgewoond heeft.

Read More »

ONDERMINISTERS DIENEN GEEN ENKEL BELANG

De taak van een regeringsleider zou moeten zijn om wantrouwen weg te nemen, partijlijnen te laten vervagen en een gezamenlijke missie te vertalen in gezamenlijk beleid. Deze worden vervat in een regeerprogramma. Er is door de VHP, ABOP, NPS en PL nooit een regeerprogramma samengesteld. Er is een regeerakkoord, maar een regeerakkoord bevat de politieke afspraak tussen partijen om een regering te vormen en de voorwaarden van hun samenwerking. Het regeerprogramma wordt door de eenmaal zittende regering onder leiding van de president voorbereid.

Read More »

STERK LEGER?

Krishna Mathoera, minister van Defensie, heeft het onlangs gehad over het tot stand brengen van een sterk leger. Een leger dat in staat moet zijn, zijn doelstellingen conform de grondwet, na te kunnen komen.

Read More »

RICHANO WEER AAN HET WOORD

Na alle verwijten aan het adres van de media vanuit BIBIS, dat aan Richano Santokhi een platform geboden wordt, besloot Richano eind december in te bellen naar een videokanaal en zich weer te uiten. BIBIS verliest steeds meer geloofwaardigheid, door telkens onwaarheid te herhalen, alsof het niet Richano zelf is die iedere keer weer het initiatief neemt.

Read More »