Keerpunt
WAT MOETEN DE MENSEN MET HUN HUISVUIL?
Aannemers van de vuilophaaldienst in Suriname, zijn al ruim een week in actie uit protest tegen de enorme betalingsachterstand van de overheid. Huisvuil en containers vol afval in de verschillende districten, worden hierdoor niet opgehaald. Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft laten weten, dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor het probleem en vroeg de gemeenschap rekening te houden met de ontstane situatie. Ook werd door de minister een beroep gedaan op de samenleving, geen vuil op de hoeken van de straten te plaatsen. De vraag is nu: Wat moeten de mensen met hun huisvuil doen?
STAATS (BEDRIJVEN) SCHULD
De schulden worden volgens onze monetaire autoriteiten aangepakt, en als gerekend wordt volgens de formele cijfers die bekendgemaakt worden, is er in de eerste drie jaar van de regeertermijn een daling te zien van de schuldenlast van de staat Suriname als rechtspersoon van grofweg 4,1 miljard USD naar 3,9 miljard USD, wat een daling zou betekenen van ongeveer USD 200 miljoen en behoorlijk indrukwekkend is, binnen de scope en context van bijvoorbeeld de tweede Oppenheimer-lening: dubbel de waarde daarvan zou zijn afgenomen aan de nationale schuld. Op het tempo van regeren en inlopen, zou na twintig jaar Santokhi-Brunswijk beleid, Suriname schuldenvrij kunnen zijn, wat natuurlijk iets minder indrukwekkend is.
BURGERS BEWAPENEN ZICH TER BESCHERMING VAN CRIMINELEN!
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie maakte afgelopen week bekend, dat de Operatie Zero Tolerance het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Volgens de bewindsman zijn intussen bijkans 80 wapens in beslag genomen tijdens wegcontroles. Echter is nimmer nagegaan, wat de bedoeling van het wapen was en of er strafbare handelingen zijn gepleegd met het wapen.
EERST TIGRI, DAN CORANTIJNBRUG
De wereldeconomie bespreekt Suriname en Guyana niet apart. Steevast schrijft de economische rapportage van de internationale pers over ‘the Guyana-Suriname basin’. De selectie van gebieden met natuurlijke hulpbronnen voor internationale investeerders is een belangenafweging, waarin infrastructuur tussen productiepunten en logistieke hubs zwaar weegt.
Overwinning van leven op dood: Vrijheid, Gelijkheid en Generativiteit
Velen maken zich zorgen over de jeugd in Suriname. Men wijst daarbij op de toenemende criminaliteit, het stijgende aantal hiv-infecties, tienerzwangerschappen, slechte schoolprestaties en drop-outs. Deze verschijnselen hangen samen met armoede en werkloosheid, maar er is ook sprake van een falende overdracht van waarden aan de volgende generatie. Het onderwijssysteem faalt en het lukt ouders niet om hun cultuur over te dragen aan hun kinderen. We hebben te maken met een verminderde generativiteit van de samenleving.
VERSCHIL TUSSEN BUNDELING EN SAMENWERKING
Absoluut niemand besteedt zijn tijd en aandacht aan de politiek om te verliezen. Politici met zuivere idealen, willen verkozen worden. Politici met onzuivere bedoelingen, willen verkozen worden. Gregory Rusland presenteerde onlangs in de Dave Podcast, dat de NPS niet zoveel voor het volk kan doen, als de partij geen grote meerderheid behaalt bij verkiezingen. Hikmat Mahawat Khan vindt het onzinnig te geloven in nieuwe of een bundeling van kleine partijen als de oplossing voor de maatschappelijke problemen van Suriname. ‘Rommel’ is rommel en ‘rommel’ bij elkaar maakt het er niet beter op’, wordt bij de Berm, de Olifant, Grun Dyari en op Moengotapoe met daverend applaus ontvangen.
SNOEPREISJE
Voordat de president van de Republiek Suriname afreisde naar China, beweerde de minister van Buitenlandse Zaken, dat schuldsanering aan de orde was. Hij was zelf eerder afgereisd om in persoon het voorwerk te doen en er was op staf- en beleidsniveau een akkoord over het kwijtschelden van een bedrag van USD 500 miljoen. Keerpunt plaatste daar toen al vraagtekens bij. China heeft in tien jaar tijd geen enkele schuldenaar een halve cent kwijtgescholden. China bepaalt zijn buitenlandse beleid wereldwijd centraal. Suriname heeft in relatieve zin met zijn toekomstige olieproductie of gaswinning, niets te bieden wat Venezuela, Iran of Rusland niet kunnen bieden.
(E)MOTIES VAN WANTROUWEN
Als zelfreflectie voorkwam in het spectrum van gedachten en gevoelens van de NDP-fractie, zou men paars aanlopen, bij het opstellen van hun motie van wantrouwen tegen de president. Wanneer de voortvluchtigheid van meerdere partijleden, serieus onderwerp is van bestuursvergaderingen, huishoudelijke regels en quorum, weet je dat je het ‘paars’ bont gemaakt hebt met de ongrondwettelijke inslag, van je ‘democratische’ partijtje.
WATERPEIL IN HET STUWMEER EN DURE ENERGIE
De verklaring van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen over de energiecrisis in Suriname, werpt een urgent licht op de huidige situatie van het land. De aanhoudende droogte heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het waterpeil in het Afobaka stuwmeer, wat de opwekcapaciteit van hydro-energie ernstig heeft beïnvloed. Hierdoor moet Suriname overschakelen op thermische energie, wat resulteert in een aanzienlijk hoger brandstofverbruik. Het terugbrengen van de opwekcapaciteit van hydro-energie door Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) van 140 megawatt naar 90 megawatt is een duidelijk teken van de ernst van de situatie.
VOORMALIG REGERINGSCOMMISSARIS CBVS AAN HET WOORD
Commentatoren waren verrast, toen de nieuw benoemde Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Suriname bekendgemaakt werd, zonder Jim Bousaid als regeringscommissaris. De meest
LOADSHEDDING IN AANTOCHT
Verhoging na verhoging hebben gebruikers van EBS, zowel particulieren als ondernemingen, moeten incasseren om in het keurslijf van het IMF-programma te kunnen passen. De oplossing waarvoor gekozen is, heeft niets te maken met goed bestuur of zelfs met het voldoen aan een wettelijk minimum. Zo is Leo Brunswijk toegevoegd aan de directie, zonder een openbaar functieprofiel, een advertentie of de mogelijkheid voor anderen om mee te dingen naar de functie. Ergens moet het publiek maar erop vertrouwen dat de broer van de vicepresident over de opleiding, ervaring en managementcapaciteiten beschikt voor de functie, om over integriteit maar te verzwijgen. Of er wel of niet bezuinigd moet worden, is een mysterie. Jaarcijfers uit de jaren sinds het aantreden van deze regering ontbreken namelijk.
FID EN DE VOLGENDE REGERING
Toen TotalEnergies vorig jaar de inschatting deed dat USD 9 miljard vereist was aan investeringen voor de ontwikkeling van de Sapakara South- en Krabdagu-velden voor de kust van Suriname, was eenieder enthousiast vanwege deze belangrijke kans op ontwikkeling voor de Surinaamse oliesector. Met bijna 700 miljoen vaten aan olievoorraden in het vooruitzicht, vertegenwoordigt dit een aanzienlijke kans voor Suriname om zijn natuurlijke hulpbronnen te benutten en economische groei te stimuleren.
CRIMINELEN HEBBEN LAK AAN WAARSCHUWING VICEPRESIDENT?
Ronnie Brunswijk, vicepresident, zei de afgelopen week dat er hardhandig zal worden opgetreden tegen criminelen. Volgens hem zal er daadwerkelijk invulling worden gegeven aan het zerotolerancebeleid. Brunswijk stelde dat de veiligheidsdiensten samen zullen werken, om de veiligheid van de gemeenschap te garanderen. Volgens Brunswijk is het een kwestie van tijd, dat het veiligheidsgevoel wordt teruggebracht. Echter hebben we na de oproep van Brunswijk, geen verlaging gezien in de criminaliteitscijfers.
ONDERWIJSMINISTER ZIET EERDER SPOOKAMBTENAREN DAN ACTIEVE AMBTENAREN
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beschikt over een lijst van meer dan 1.000 spookambtenaren. Volgens de minister zijn er duidelijke instructies naar alle ministers gestuurd over de overtolligheid van ambtenaren in het kader van de Public Sector Reform en is er tot nu toe, voldoende geduld opgebracht. Echter vergeet de minister van Onderwijs dat een groep leerkrachten sedert oktober van het vorige jaar niet is uitbetaald! Wat heeft in dezen meer prioriteit? Zogenaamd waren zaken niet goed verwerkt en moest er een onderzoek komen. Zijn deze hardwerkende Surinamers die nu worden gedupeerd, ook spookambtenaren?
ER ZOU TOCH GEEN CENT MEER WORDEN UITGEGEVEN AAN BABYLON?
Volgens minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, is gebleken dat het toch nodig is om delen van het voormalige Hotel Babylon, dat voor 3.2 miljoen euro door de Surinaamse overheid is gekocht, te verbouwen. Eerder beloofde de minister dat er geen koperen cent zou worden uitgegeven. Dit blijkt dus niet waar te zijn! Een aannemer zal er dus ergens wat aan verdienen. Alweer een belofte waar de regering zich niet aan heeft gehouden. De vraag blijft waarom het pand voor zo een torenhoog bedrag is gekocht.
B S VEILIGHEIDSBELEID
Keerpunt vraagt zich in gemoede af, wat voor zin het eigenlijk heeft om een totaal gerestaureerd monumentaal pand wederom aan de overheid over te dragen, als je vooraf weet, dat men er totaal ongeïnteresseerd en nonchalant mee zal omspringen. In de afgelopen decennia heeft ze getoond, niet anders te willen. Dit pand op de hoek van de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat en de F.H.R. Lim A Postraat werd precies een jaar geleden na restauratie binnen het zogeheten PURP-project, aan de overheid overgedragen
POLITIEKE TEGENSTELLINGEN OOK BINNEN SAMENLEVING MERKBAAR
De afgelopen week is Suriname geconfronteerd geraakt door een mishandeling van een prominent lid van een politieke partij, die tijdens een singi neti zwaar werd mishandeld door aanhangers van een andere politieke partij. Later moest ook een gewezen VHP’er het ontgelden toen hij voor ‘ontnuchtering’ werd gebracht naar het politiebureau, en daar zwaar werd mishandeld. De bedreigingen via sociale media schijnen richting de verkiezingen steeds ergere vormen aan te nemen, terwijl fake accounts als paddenstoelen uit de grond schieten. De politieke spanningen schijnen steeds meer invloed te krijgen op de samenleving.
RONNIE BRUNSWIJK VERTEGENWOORDIGER SURINAME OP WERELDTONEEL
Recente belachelijke video’s tonen aan dat Ronnie Brunswijk, ondanks zijn positie als vicepresident, Suriname belachelijk maakt door actief betrokken te blijven bij goudconcessies, een duidelijke schending van de Surinaamse grondwet. Zijn openlijke betrokkenheid bij deze illegale activiteiten, inclusief het laten filmen ervan, getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de wet en het ambt dat hij bekleedt.
Is een strategische samenwerking met Guyana mogelijk voor de energieopwekking in Suriname t.b.v. de industriële ontwikkeling van beide landen?
Deze vraag is bij de schrijver van dit artikel opgekomen naar aanleiding van de bezorgdheid die minister Stanley Raghoebarsing enkele dagen geleden heeft geuit over de voortdurende droogte waardoor het Afobakameer niet voldoende water kan produceren voor de opwekking van voldoende hydro-energie met als gevolg dat meer thermische energie moet worden opgewekt met gebruikmaking van de dure HFO die tegen marktconforme prijs van Staatsolie wordt betrokken
VICE-PRESIDENT LAPT ONZE WETTEN AAN ZIJN LAARS
Vicepresident Ronnie Brunswijk, heeft de afgelopen week een filmpje laten zien waarin kilo’s goud aan hem worden afgestaan door concessiewerkers. In een andere video laat hij zien, hoe hij duizenden dollars daarvoor ontvangt. De opbrengst zal volgens hem gebruikt worden voor zijn verkiezingsprogramma. Deze man heeft duidelijk lak aan onze wettelijke regels die zeggen dat een vicepresident geen concessiehouder kan zijn.
HINDERWET MOET DRASTISCH AANGEPAKT WORDEN
Suriname is zo langzamerhand aan het ontaarden in een ware chaos. Eenieder schijnt maar te doen waar hij of zij zin in heeft en daarbij maling te hebben aan de hinder die een ander wordt bezorgd. Het is alsof men zich helemaal niet meer wenst te storen aan wettelijke regels die er wel bestaan, maar in sommige gevallen verouderd zijn en naarstig veranderd dienen te worden.