Keerpunt
RATING UPGRADE EEN PLUIMPJE VOOR REGEERBELEID
Internationaal kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft onlangs de inschatting van Suriname als geldlener omhoog bijgesteld, van ‘stabiel’ naar ‘positief’. Olie exploitatie en de investeringen in het GranMorgu project, vormen daar aanleiding toe, ondersteund door de reeks aan fiscale maatregelen die de regering voorafgaand hieraan heeft genomen. Afbouw van subsidies en introductie van BTW,
TOENEMENDE KLACHTENREGEN
De klachten worden steeds talrijker en intensiever over de slechte levering van goed drinkwater door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, aan haar clienten. Bij onze redactie komen de klachten vrijwel dagelijks binnen dat de SWM in grote delen van Paramaribo en Wanica zeer slecht of helemaal geen water via haar buizen en leidingsystemen levert.
Hoezo geen hindostaan als president, terwijl er meer hindostanen dan creolen op de NDP hebben gestemd
Het is inmiddels geen geheim dat er futubois in de NDP zijn die al een tijd sensatie creëren en de samenleving vergiftigen met racistische uitspraken zoals “geen Hindostaan meer als president” en die futubois zijn allen prominente NDPers. In hun versie van de uitspraak, komt de scheldnaam voor ‘Hindostaan’ voor. De leiding van de NDP weigert ondanks herhaaldelijke oproepen om afstand te nemen van die uitspraken en van de prominenten. De huidige voorzitter Simons doet alsof haar neus bloedt, mede omdat zij kennelijk daar baat bij heeft,
DE POLITIEKE REALITEIT VAN GRATIE
De NDP is groot voorstander van gratie voor Desi Bouterse. De ABOP-voorzitter heeft in 2012 rond de aanname van de Amnestiewet al verklaard altijd voorstander te zijn van amnestie voor iedereen. De PL heeft in 2012 meegewerkt aan amnestie, zodat gratie geen taboe zou zijn. De twee instrumenten hebben hetzelfde effect: vrijheid voor daders van gruweldaden. De NPS flirt vrij openlijk met de NDP als het om samenwerking, pre-electoraal of na de verkiezingen, gaat.
WAT IS HET BELANG VAN DE WIJZIGING VAN HET PRIJSAANDUIDINGSBESLUIT?
Op 12 februari 1998 is het Prijsaanduidingsbesluit tot stand gekomen. De wetgever heeft toen bij dat besluit het verbod opgelegd om prijzen van goederen en diensten in een andere geldsoort dan de Surinaamse gulden (thans SRD) aan te duiden. Mijn inziens werd hiermee beoogd om o.a. de eigen munt te versterken en de vraag naar vreemde valuta te beperken. Immers, door de jaren heen hebben niet alle handelaren en dienstverleners zich uit zichzelf gehouden aan de wet, met alle gevolgen van dien.
SANERING VAN SURINAAMSE STAATSBEDRIJVEN
De staat Suriname houdt al heel lang veel staatsbedrijven ofwel parastatale bedrijven, die weinig of niets presteren en doorgaans niets bijdragen aan de staatskas. Meestal moet er in de vorm van staatssubsidie geld bij. Ook al heel lang roepen velen dat deze staatsbedrijven nodig gesaneerd moeten worden.
LESSEN VAN DE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Spannende Amerikaanse verkiezingen in november 2024 leveren lessen op voor onze eigen aanstaande verkiezingen in mei 2025. Veroordelingen zijn geen diskwalificatie. Voor wie had gedacht dat de strafrechtelijke veroordelingen Trump bij de zwevende kiezers onaantrekkelijk zouden maken, hebben de swing states een luid en duidelijk antwoord gegeven.
SURINAAMSE RECHTSSTAAT VERBETERT
Suriname is vooruitgegaan in rechtsstatelijkheid in een jaar waarbij de rest van de wereld achteruit ging. Het World Justice Project, mogelijk gemaakt door de Wereldbank en andere donoren, doet onderzoek naar de stand van gerechtigheid in landen over de hele wereld.
MENNONIETEN MODDEREN DOOR
Ondanks de publieke belofte van de president begin dit jaar dat geen centimeter grond gegeven wordt aan mennonieten, zijn de opvallende kolonisten weer nadrukkelijk aanwezig in het Surinaamse straatbeeld. Vergezeld van hun gebruikelijke chaperones akkeren zij voort. Alles wat nodig is voor grootlandbouw en voor kaalkap, wordt in stelling gebracht. Laten wij niet vergeten dat sinds die zwaarwichtige belofte, al gebleken is dat voor tientallen duizenden hectare reeds bereidsverklaringen getekend waren.
MONUMENTALE VERWAARLOZING
Zijn we nu onopgevoede mensen of zodanig ongeïntresseerd geraakt, dat het ons niets meer uitmaakt, dat ons cultuureel erfgoed in de vorm van historische monumenten langzaam maar zeker teloor gaat? We kunnen vrijwel ononderbroken beelden blijven afdrukken van ons cultureel erfgoed dat gewoon door verwaarlozing kapot gaat. Machthebbers en particuliere bezitters hebben totaal niet in de gaten hoeveel er verloren gaat.
Achterstandsgroepen en natievorming
Novembermaand, Srefidensimaand. Op 25 november herdenken we de zoveelste jaardag van Suriname als onafhankelijke republiek. Tijd om weer stil te staan bij onze nationale conditie. In een Whatsappgroep werd gereageerd op een groepsfoto van vijftien jonge mensen, vier mannen en elf vrouwen, volgens het onderschrift rechters in opleiding. Iemand schreef spottend: “Mooie bromki dyari”, omdat de meeste mensen leken op Hindostanen. Er was maar één vrouw die leek op een Afro-Surinamer.
Sanering van Surinaamse staatsbedrijven
De Staat Suriname houdt al heel lang veel staatsbedrijven ofwel parastatale bedrijven, die weinig of niets presteren en doorgaans niets bijdragen aan de staatskas. Meestal moet er in de vorm van staatssubsidie geld bij. Ook al heel lang roepen velen dat deze staatsbedrijven nodig gesaneerd moeten worden. Daar lijkt nu enig schot in te komen. Een werkgroep heeft de staatsbedrijven geïnventariseerd en advies uitgebracht over hun toekomst.
ANARCHIE BIJ NEDERZETTINGEN
De derde week van oktober drukte ons weer ruw met de neus op de feiten voor wat betreft het absurd fenomeen van nederzettingen vol vreemdelingen, midden in de traditionele leefgebieden van inheemsen, waar belasting, noch leerplicht, enige betekenis hebben.
GRANI
Op de wijze waarop NDP’ers Staatsolie in de verworvenheden kolom van Bouterse proberen bij te schrijven en VHP’ers offshore in de verworvenheden kolom van Santokhi, zou je zweren dat Surinamers schuldvrij, met lage inflatie, in een veilig land, zorgeloos rondliepen en zorg van wereldniveau konden genieten. Er wordt agressief getrokken aan ‘Grani’ voor bestuur, wat geen vruchten afgeleverd heeft om trots op te zijn. De dekoloog schetste in uitzonderlijk gevatte bewoordingen, dat de toevallige oprichting van Staatsolie eind jaren ‘80 geen meesterzet is geweest van militairen die niet over mijnbouwkundige kennis beschikken.
VIJANDIG MIGRANTENBELEID
Suriname is op weg naar grote industriële ontwikkelingen, die na 2028 een versnelde vaart zullen nemen en wel in de zogeheten oil and gas sector. De multinationale onderneming Total Energies en het Amerikaanse Apache zullen miljarden investeren in de aardoliesector en wel offshore. Suriname zal na 2028 in staat zijn, honderdduizenden barrels aardolie uit zijn oliebronnen voor de kust op te pompen en zal daaraan ook miljarden dollars verdienen. Als er geen vertragingen in het werk van Total en Apache optreden, zal er een enorme arbeidsgelegenheid worden geschapen.
SEOB HEEFT DUIDELIJK STANDPUNT
De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) blijft een duidelijk standpunt innemen ten aanzien van het belang van een vervolgprogramma met het IMF, met de nadruk op economisch herstel, goed bestuur en het versterken van de financiële sector. Dit vooruitzicht op duurzame groei in combinatie met streng fiscaal beleid is cruciaal voor de langetermijnstabiliteit van de Surinaamse economie, vooral nu de olie-inkomsten pas in 2028 zullen beginnen.
PODIUMTAAL VORMT OLIE OP VUUR
Het verkiezingsseizoen is in volle gang. De volle kalender aan partijbijeenkomsten loopt parallel aan de politieke ontwikkelingen in het land. En politici die in de jaren hiervoor nog door hun herders in de stal gehouden werden, gaan als beesten tekeer op podia. De ene kiest voor een utopia, waar iedere volwassen Surinamer de ander met een legaal vuurwapen overhoop mag knallen.
TRANSPARANTIE IS CRUCIAAL
De evaluatie van de Wet Arbeidsbescherming Gezin biedt een belangrijke kans om enkele kritische problemen aan te pakken die tot nu toe het vertrouwen in deze wet hebben ondermijnd. Hoewel de wet ongetwijfeld is ingevoerd met de juiste intenties om ouderschapsverlof te waarborgen, lijkt het duidelijk dat de uitvoering, met name wat betreft het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO), een bron van zorg is voor het bedrijfsleven.
PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES
President Chandrikapersad Santokhi heeft in 2020 tijdens een persconferentie over de olievondsten in Suriname veel nadruk gelegd op duurzame ontwikkeling en de noodzaak van sterke instituten. Hoewel deze woorden op het eerste gezicht veelbelovend klinken, blijven er toch enkele kritische vragen onbeantwoord.
LEERKRACHT WORDEN IS NIET MEER INTERESSANT?
De recente uitspraken van de minister van Onderwijs over de dramatische daling van inschrijvingen op pedagogische instellingen zijn verontrustend en wijzen op een diepgeworteld probleem binnen het Surinaamse onderwijssysteem. Het feit dat slechts 25 leerlingen zich hebben ingeschreven op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) en het feit dat er minder dan twintig inschrijvingen zijn op het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) illustreert niet alleen de afnemende interesse in het lerarenberoep, maar ook de alarmerende toestand van het onderwijs in het land.
ECONOMEN KRIJGEN GELIJK OVER KOERSONTWIKKELING
In mei van dit jaar zei president Santokhi nog dat economisten minder verstand van economie hebben en dat hij bereid was ze les daarover te geven. De wisselkoersen waren gemiddeld 10-20% lager dan ze nu zijn. Anders gezegd: de wisselkoersen zijn in een halfjaar tijd weer gestegen met datzelfde percentage. Niet voor de eerste keer heeft Santokhi te vroeg gejuicht, te luid gejuicht en ongepast gejuicht.