Keerpunt

KOMT MANGRE OP VOOR LEERKRACHTEN?

De voorzitster van de Bond van Leraren (BvL), Reshma Mangre, heeft de onderwijsminister de afgelopen week van repliek gediend. Volgens de in slaap gesuste bondsvoorzitter, had de bewindsman de vakbeweging in kennis moeten stellen, over zijn besluit extra lessen te verzorgen aan leerlingen die het niet hebben gehaald en zo in aanmerking zullen komen voor een herkansing.

Read More »

VORSWIJK SCHIET ZICHZELF WEDEROM IN DE VOET?

Ondanks herhaaldelijke gesprekken en waarschuwingen van president Chan Santokhi, lukt het minister Dinotha Vorswijk maar niet, de uitgifte van gronden eerlijk en transparant te maken. Er zijn wederom nieuwe gevallen opgedoken die voor een enorme ophef zorgen in de samenleving. In sommige gevallen zijn er zelfs eigendomspercelen uitgegeven, met valselijk opgemaakte documenten. De president zegt deze zaak nogmaals met vicepresident Ronnie Brunswijk, de partijvoorzitter van minister Vorswijk, te zullen bespreken.

Read More »

SURINAAMSE BANKEN ONDER VUUR

In een opmerkelijke wending heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland drie Surinaamse handelsbanken aangeklaagd voor hun vermeende rol in het witwassen van euro 19,5 miljoen aan crimineel geld. Dit geld, volgens het OM afkomstig uit de Surinaamse drugshandel, werd eerder op Schiphol in beslag genomen. De betrokken banken – Hakrinbank, De Surinaamsche Bank (DSB) en Finabank – ontkennen de beschuldigingen en eisen het geld terug via de rechter.

Read More »

ZWARE REGEN EN DE GEVOLGEN

De aardbeving van 2010 in Haïti eiste meer dan 200.000 levens, terwijl de zeebeving nabij Japan in 2011 rond de 20.000 levens kostte. De intensiteit van beide rampen was als natuurfenomeen op dezelfde schaal. De sociale onrust, zwakke instituten, benarde gezondheidszorg, het gebrek aan internationale partners en het onderling wantrouwen, verergerden het menselijk leed, ten gevolge van een onveranderbaar natuurvoorval.

Read More »

CONTROVERSIËLE BENOEMINGEN TIJDENS DE NDP

Tijdens de regeringen Bouterse I en II werden in ons land personen geaccommodeerd, waarbij onder andere veroordeelden op prominente posities werden geplaatst. Heden ten dage werpen deze benoemingen alsnog een verontrustende schaduw op de integriteit van staatsinstellingen die tot op heden niet optimaal kunnen functioneren. Los van het feit dat de gewezen president Desi Bouterse veroordeeld is vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden en vanwege drugshandel, zijn er voorbeelden van controversiële benoemingen die ons tot op de dag van vandaag in verlegenheid brengen.

Read More »

GUYANESE DRUGSKARTELS

Shaheed ‘Roger’ Khan, ooit Guyana’s meest beruchte drugsbaron, stond bekend om zijn luxe levensstijl en uitgebreide criminele activiteiten. Hij werd in 2006 in Amerikaanse documenten, gepubliceerd via Wikileaks, vergeleken met de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Khan leefde als een pre-koloniale vorst in Guyana, waar hij onder andere openbare grond kocht van een suikerfabriek en een bos exploiteerde in Essequibo.

Read More »

NDP EN DE ZEVEN DWERGEN

Met de ondertekening van het convenant tot samenwerking tussen de NDP, HVB, Nieuw Suriname en PDO, heeft de NDP vroeg in het verkiezingsjaar, oude be-kenden aan zich weten te binden, etnische diversiteit ingekocht en lekkage en versplintering van stemmen weten te voorkomen. Abrahams, die als waarnemend voorzitter de NDP vertegenwoordigt bij dit en vrijwel elk moment, sinds het op de vlucht slaan van Bouterse, heeft bij de vragenronde zijn ambities voor het voorzitterschap doen doorschemeren.

Read More »

De toxische mix van angstige kiezers en calculerende politici

Crisissituaties brengen dingen naar buiten die normaliter onzichtbaar blijven.  De maatschappelijke crisis laat geen enkele sector of laag van de samenleving ongemoeid.  Ecologische, economische, politieke, culturele en psychologische stoornissen grijpen op elkaar in en versterken elkaar, sterk gestimuleerd door sociale media.  Alles verandert in hoog tempo op  alle levensgebieden. 

Read More »

DE VROUW MISBRUIKT DE VROUW VOOR EIGEN POLITIEKE BELANGEN

Vrouwen willen zeer terecht, als gelijkwaardig aan mannen gezien worden. Het zou een non issue moeten zijn, maar de realiteit is in sommige streken helaas anders. Er zijn tal van redenen waarom vrouwen onevenredig vertegenwoordigd zijn in de politiek, in het openbaar bestuur of in managementfuncties. De hele wereld moet nog een inhaalslag maken.

Read More »

EEN LOOPJE MET HET MINAMATA-VERDRAG

Misschien is het gewoon om de aandacht een beetje af te leiden, en te doen of we daadwerkelijk iets willen gaan doen aan de kwikvergiftiging in stad en binnenland. Er wordt deze dagen wederom gesproken over de controle op goudbranderijen in onze hoofdstad, om te kijken of deze bedrijven wel de benodigde filterinstallaties op hun schoorstenen hebben en niet langer de gehele bevolking vergiftigen met een veel te hoge concentratie aan kwikdampen. Veel babbelen en weinig doen, daar zijn we bij Keerpunt voor wat betreft dit vraagstuk, meer dan gewend aan geraakt in de afgelopen decennia.

Read More »

NEDERLANDSE INSTITUTIONELE ARROGANTIE

Over de euro 19,5 miljoen waar de Nederlandse autoriteiten beslag op hebben gelegd sinds april 2018, schrijft het Financieel Dagblad, dat ruim zes jaar na dato, het Openbaar Ministerie drie Surinaamse handelsbanken wil vervolgen. De Nederlandse instituten, de pers daar mede onder begrepen, hebben in deze hele kwestie een ongelooflijke arrogantie naar Suriname en Surinaamse instituten ten toon gespreid.

Read More »

OVERHEIDSINKOMSTEN MOETEN OMHOOG?

Zowel SEOB als de minister van Financiën onderkennen, dat de inkomsten van de overheid hoger kunnen en moeten. Terwijl SEOB in zijn publicaties de aandacht legt op belastingontduiking, legt de minister de vinger op de zere plek als het gaat om bijvoorbeeld invoerrechten. Zowel qua afspraken als conform de eigen jaarbegroting, schiet Suriname op dit moment tekort.

Read More »

ORI PLUKT DE KERSEN VAN LEVENS

De nieuwe onderwijsminister nam enige tijd geleden een beleidsagenda over van diens voorganger, die uniek, gedurfd en uitdagend was. De politieke omstandigheden, het moment van intrede en de bestuursstijlen van beide beleidsmakers verschillen. Levens was als derde vervanger en meest ervaren bestuurder in het kabinet Santokhi-Brunswijk, van een eigen politieke partij en bovendien, meer in een mentor- en nestorrol, naar meerdere van het jonge bestuursteam.

Read More »

HOEVEEL MEER VERKEERSSLACHTOFFERS MET E-BIKES?

Het ongeval, waarbij een 19-jarige vrouw op een e-bike op maandag 10 juni het leven liet, benadrukt de dringende noodzaak voor het vormen van een beleid en de regelgeving rondom e-bikes. De roep van Keerpunt en de frustratie over de inertie van Justitie, benadrukken de urgentie van dit probleem. Een belangrijk aspect van dit incident is de verkeersinfrastructuur op de Mr. Jaggernath Lachmonstraat. Is de weg goed genoeg ingericht om veilig gebruik door zowel automobilisten als fietsers te waarborgen?

Read More »

SLM BLIJFT IN DE LUCHT, TEN KOSTE VAN ALLES

Sinds afgelopen zondag vliegt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) met een Airbus A330-200 van Air Belgium op de Mid-Atlantische route tussen Schiphol en Paramaribo. Hoewel de SLM in het verleden al vaker toestellen van Air Belgium heeft gehuurd, is dit de eerste keer in 2024, dat de SLM een wetlease-overeenkomst heeft gesloten met de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Read More »

HETE ADEM VAN DE RODE DRAAK

Van een regering die een ministerie van Regionale Ontwikkeling opgesplitst heeft in directoraten voor inheemsen en Afro-Surinamers, zou je verwachten dat als intern etnische ontwikkeling de kern is, er extern bij een ministerie als BIBIS, een focus zou zijn qua bestuursdienst of onderdirectoraat op het belang van China. Als onze grootste bilaterale schuldeiser, een van onze grootste importbronnen en een van onze grootste aanleverpunten van migranten, zou je hopen dat iemand het land, de bestuurders en hun methoden bestudeert.

Read More »

SURINAME BOLWERK ILLEGALE MIGRATIE

De kartels die Latijns- en Midden-Amerika in hun greep hebben, hebben hun harige tentakels al decennialang in Suriname laten wroeten. Het gemak waarmee illegale en corrupte regimes ingang vonden bij het militaire regime, daarna jarenlang bij de politieke erfgenaam van dat regime, lieten corrupte politici een nieuwe weg zien naar macht, campagne, financiering en persoonlijke rijkdom.

Read More »

BAL, MAN EN KNIESCHIJVEN

De oproep tot discussie op de inhoud is een bekend refrein vlak voor verkiezingstijd. Spelers zoals Telgt (SPA), Nibte (PRO) en zelfs de president (VHP) roepen op hun eigen manier op om op de bal te spelen en niet op de man.

Read More »

LAST VAN HANGJONGEREN

Buurtbewoners ondervinden last van jongeren die doelloos rondhangen op hoeken van straten, bij winkels en bij scholen. Luid en ongemanierd gedrag, confrontaties, provocaties, beschadigingen, onverantwoorde verkeersdeelname en openbaar onder invloed zijn van alcohol, verstoord de rust en het gevoel van veiligheid. Justitie is overbelast met harde, gewelddadige criminaliteit en de instanties zoals districtscommissariaten en het Directoraat Jeugdzaken, hebben geen duidelijk beleid om de situatie te verbeteren.

Read More »

IMF HEEFT TOCH VOORDELEN GEHAD?

Het lopende IMF-programma heeft de zesde beoordeling ondergaan en Suriname heeft het controlemoment goed afgerond. Grofweg USD 62 miljoen wordt vrijgegeven, als on-derdeel van inmiddels USD 350 miljoen. De maatregelen hebben een tol geëist op de koopkracht en het IMF erkent dat het sociaal vangnet onvoldoende aandacht heeft genoten.

Read More »

LEIDERSCHAP EN PALEISREVOLUTIE

Desi Delano Bouterse, couppleger, voormalig bevelhebber van het Nationaal Leger, oud-president en voorzitter van de Nationale Democratische Partij, NDP, is na een vonnis van 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn deel in de moorden van 8 december 1982, voortvluchtig en zal bij de komende verkiezingen van mei 2025, niet langer als voorzitter van de NDP kunnen optreden. Nog minder zal hij op de kiezerslijst van zijn partij kunnen prijken.

Read More »