Keerpunt

DE BRAVO SHOW
De ABOP heeft op eigen kracht nooit meer dan vijf zetels gehaald. De substantiële stijging in het aantal stemmen in de exacte districten waar een krachtig en onderbouwd stemadvies gegeven is door ‘Stem Slim’ in 2020 en de lijstverbinding met Pertjajah Luhur, zijn de enige redenen dat een zwaar geïnflateerd zetelaantal aan de partijcombinatie werd toegekend.

CHAN HERHAALT FOUTEN VAN BOUTERSE:
Met nog geen vijf maanden te gaan tot de algemene verkiezingen, schijnt president Chan een pad te bewandelen, dat ons maar al te bekend voorkomt: het massaal benoemen van loyalisten op strategische posities. En niet uit het zicht verliezen het geschiedt in de enkele weken die het kabinet nog over heeft.

KROMME START BIJ CHINALCO DEAL BRENGT DNA IN ONMOGELIJKE POSITIE
Op dit moment kijkt iedereen naar DNA-leden, wat die gaan beslissen over de Chinalco deal, maar het is een onmogelijke taak die aan hen is voorgelegd. Alleen al die onmogelijke taak roept vragen op over de helderheid van geest bij degenen die dit aan hen hebben voorgelegd. De Chinalco deal is al bij de start begonnen met een kromme redenering en de commissie en de regering inclusief het ministerie van NH, ja met nadruk NH,

NATUURLIJK IS BOUTERSE GEWOON IN SURINAME
Terwijl het buitenlandse mediaplatform France-Guyana bericht dat Bouterse in Commewijne zou kunnen zijn, gaat het leven in Suriname gewoon verder. ‘Pe ie denk a man de’ is borrelpraat voor de winkel op de hoek, onder het genot van een djogo in een open pick-up-bak, maar niet iets dat de dagelijkse beslommeringen van de Surinamer in de weg staat. Bouterse heeft in zijn jaren van invloed, analfabeten tot miljonairs gemaakt.

Overeenkomst tussen Nederland en Suriname van kracht in Curaçao voor juridische samenwerking
De overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname over de wederzijdse erkenning en uitvoering van rechterlijke beslissingen en authentieke akten in burgerlijke zaken is per vandaag van kracht in Curaçao. Deze regeling, die oorspronkelijk op 27 augustus 1976 in Den Haag werd ondertekend, heeft als doel de juridische samenwerking tussen beide landen te bevorderen.

MENSELIJK MET ONZE GASTEN OMGAAN
Het Caribisch gebied en Latijns-Amerika hebben de nodige beproevingen en politieke schokgolven doorstaan. Dagelijks verlaten honderden personen alles wat ze hebben en iedereen die ze kennen, in de hoop op een menselijk bestaan en de kans om iets te doen voor de familie die achterblijft. Gastarbeiders uit China, Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen, Brazilië, Venezuela, Pakistan en Bangladesh, vinden hun weg naar Suriname en doen hier werk, dat niet alle Surinamers bereid zijn te verrichten.

DOORDACHT BEVOLKINGSBELEID
De arbeidsmigrant komt op weg naar een beter bestaan in Suriname, allerlei obstakels tegen. Veel daarvan zijn onnodig. Wij zijn als land de wereld tegemoet getreden met onze bodemschatten en hebben een uitnodiging verstrekt. De meer dan 10 miljard USD die er in het komende decennium op ons af komt met investeringen, vereisen mankracht uit een beroepsbevolking die dat kan ondersteunen. Technisch opgeleid personeel, vakmanschap, talenkennis, leidinggevende capaciteiten zullen vereist zijn op een niveau en een tempo, dat niet binnen vier jaar zelfstandig te ontwikkelen is.

GEVOLGEN IRAN TANKERFLOOT VOOR SURINAME
De rapportage van BNR Nederland over de betrokkenheid van in Suriname ingeschreven bedrijven die op de Amerikaanse sanctielijst staan, is verontrustend. Betrokkenheid bij de handel in Iraanse olie, plaatst landen in de sfeer van financiering van organisaties zoals Hamas en Hezbollah. In de Verenigde Staten is president-elect Donald Trump juist bekend om een harde lijn tegen Iran. Die lijn zal niet matigen, nu bekend is dat het land een aanslag op zijn leven wilde beramen

DE OVERDAAD VAN BOUTERSE EN HOEFDRAAD
Minister Stanley Raghoebarsing deed een boekje open over verkwisting rondom dienstreizen in het NDP-tijdperk. Natuurlijk was hij de gedistingeerde, prudente en kalme heer, die wij al drie decennia op het politiek toneel kennen. Namen noemde hij niet. En namen maken niet veel uit. Maar het was meer dan voldoende om een ontwikkeld gokje of twee te wagen.

MAYA NOG NIET DROOG ACHTER DE OREN
De publieke opkomst van Maya Parbhoe, voormalig gezicht van 597 Netwerken, heeft binnen een kort tijdsbestek veel stof doen opwaaien. Waar haar mening op verschillende podcasts en haar ‘onthullingen’ op sociale media haar in korte tijd tot een bekende naam maakten, lijken haar recente politieke ambities zowel verwondering als scepsis op te roepen. Het vertrek van Parbhoe uit 597 Netwerken, haar aansluitende politieke betrokkenheid, en haar wens om zichzelf als presidentskandidaat te presenteren, roepen naar onze mening, fundamentele vragen op over zowel haar intenties als haar geschiktheid.

WAPENDIEFSTAL EEN SPORT
Wat is het toch met die wapendiefstallen, waar we al vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw, steeds mee te maken hebben. We kennen ze uit de wapendepots van het Nationaal Leger in de Memre Buku Kazerne, en ook de verdwijning van wapens en handgranaten uit de bunker van de Ayoko Kazerne te Zanderij.

OVERHEID BLIJFT NEMEN VAN HET VOLK
De minister van Financiën en Planning wenst niet met Facebook-trollen te rollen over de government take. Geen overwerkte, overspannen en geirriteerde reactie, maar zijn oprechte, staatsrechtelijke en constitutionele kijk op zaken, een grammetje eloquentie verwijdert van ‘no aks mi law law sani’.

OLIEBELOFTE OP LOSSE SCHROEVEN VOOR SURINAME EN GUYANA?
De olievoorraden van het Guyana-Suriname-bekken worden al jaren gepresenteerd als een economische goudmijn die de toekomst van beide landen kan transformeren. Toch blijken de beloften van overvloed en groei steeds vaker in botsing te komen met de complexe realiteit van internationale oliehandel en geopolitieke belangen.

ROYALTY VOOR IEDEREEN
‘Royalty voor iedereen’ heet het spaarbiljet dat president Santokhi heeft aangekondigd. Uitgedrukt in USD met een rendementspercentage, krijgen wij dit populistisch wondermiddeltje, uitgedacht door niemand minder dan Bronto Somohardjo, als geduldige Surinamers. SRD 6.7 miljard, oftewel twee keer het begrotingstekort over 2025 wordt toegezegd aan het Surinaamse volk.

De douanekoers: een korte uitleg
In de laatste editie van VES Inzicht (november 2024) is een uitgebreid artikel van mij verschenen over douanekoersen. ‘Een beschouwing van douanekoersen in Suriname’, bestudeert de douanekoersen in Suriname vanaf 1994 tot 2024 tegen de achtergrond van het WTO-raamwerk, de Surinaamse wetgeving, en de volatiliteit (een maat van beweeglijkheid) van de Surinaamse munt. Hier volgt een samenvatting. Als een Surinaamse handelaar goederen importeert uit het buitenland, moet de waarde van deze goederen worden omgerekend naar de Surinaamse dollar (SRD) om invoerheffingen te berekenen.

NDP zegt A, doet B, maar wil stiekem C
De NDP speelt een ABC-spelletje met het volk. Het is belangrijk de NDP niet op voorhand te vertrouwen, want je weet dat het niet waar is wat zij zeggen. Bij hen geldt niet ‘what you see is what you get’. De NDP zegt A, maar doet nu al B, zij wachten niet eens tot mei 2025 om de boel te belazeren. Gewoon pier borsoe hardnekkig iets anders doen dan wat zij zeggen en beweren. Dat is vreselijk erg, maar het kan nog erger, want zij zeggen A, doen B, maar eigenlijk willen zij stiekem C.

Zorgwekkende ontwikkelingen rond mijnbouwproject Bakhuisgebied
De concessie aan het Chinese bedrijf Chinalco voor mijnbouwactiviteiten in het Bakhuisgebied, heeft de afgelopen weken geleid tot brede bezorgdheid onder burgers, milieuorganisaties en experts. Dit project, dat zich uitstrekt over 20.000 hectare van het ecologisch rijke Surinaamse regenwoud, roept vragen op over de ecologische, sociale en economische impact. Experts benadrukken dat dit gebied niet alleen van vitaal belang is voor de biodiversiteit, maar ook van cruciaal belang voor de inheemse gemeenschappen en toekomstige generaties van Suriname.

RICHANO RATELT
Iedere keer wanneer Richano Santokhi aan het woord komt, blijkt het verschil in deskundigheid tussen de media-operaties van de ABOP, de NDP en de VHP. Bouterse is binnen zijn familie lang niet de enige wereldwijd bekende crimineel, maar zijn vuile was is nooit door bloedverwanten buiten gehangen. Brunswijk is binnen zijn directe kring niet de enige veroordeelde crimineel, maar is nooit van dichtbij op deze manier in verlegenheid gebracht

GOD NOCH GEBOD
Suriname gaat richting anarchisme. Iedereen doet maar, en weinigen storen zich nog aan regels en verboden. Aan de Waterkant is er al maanden een aanzienlijke wegversmalling ontstaan door werkzaamheden van de aannemer Baitalie. Dit in verband met het uit te voeren PURP-project.

PURE GEVAARZETTING
Onderhoud van onze infrastructuur zou overal prioriteit moeten genieten. In Suriname laat het onderhoud in veel opzichten te wensen over. Veel van onze wegen zijn zo langzamerhand een lachertje geworden.

WILLEN WE WEL GOEDE EN SNELLE VERBINDINGEN?
Willen we wel goede en snelle verbindingen met onze oosterse buur Frans-Guyana, of is alles waar deze regering zich op richt Guyana, en de bouw van een zeer kostbare brug over onze nationale rivier, de Corantijn? We zijn in de afgelopen bijna vijf jaar doodgegooid met allerlei plannen voor de bouw van een oeververbinding met Guyana, die op zijn minst 400 miljoen dollar moet kosten en waar we het geld absoluut niet uit eigen middelen voor hebben. We zijn zelfs naar Beijing gereisd voor een bedeltoer, om de Chinezen de brug te laten betalen. Alleen konden we niet goed vertellen, hoe de gesprekken met de Chinezen zijn afgelopen en hoe we uiteindelijk voor de brug zullen betalen.