Keerpunt

IMPACT TRUMPS BELEID OP EUROPESE COCAÏNEHANDEL

De recente beleidswijzigingen van de Amerikaanse president Donald Trump, kunnen aanzienlijke implicaties hebben voor de georganiseerde criminaliteit die zich richt op de grootschalige cocaïnehandel, met name vanuit Nederland, België en Dubai.

Read More »

TOENAME VERKEERSSLACHTOFFERS

De recente gegevens van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), tonen een zorgwekkende toename van verkeersslachtoffers in Suriname. In 2024 waren er 78 verkeersdoden, een stijging van 9 ten opzichte van het jaar 2023. Van de 78 slachtoffers waren 30 bromfietsers, wat het overduidelijk maakt dat bromfietsers het grootste risico lopen in het verkeer.

Read More »

VERKIEZINGSPRAAT OF WERKELIJKE VERANDERING?

Met de verkiezingen in zicht, wordt de toon van het politieke spel veel belovend. President Santokhi verzekerde eerder deze week tijdens een VHP-wijkvergadering in Welgelegen, dat de portemonnee van de burger nu aandacht krijgt. De AOV-uitkeringen zullen stijgen, de belastingvrije grens wordt verhoogd en misschien wel de meest geruststellende belofte: de stroomtarieven zullen niet stijgen.

Read More »

SURINAME GERED, MAAR VOOR HOE LANG?

De minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, zegt dat Suriname er macro-economisch beter voor staat. De regering heeft opgeruimd, de chaos van de vorige regering rechtgetrokken, en hoewel de financiële middelen nog beperkt zijn, zou de economie volgens de bewindsman nu stabieler zijn. Maar is dat wel zo? Is de staat écht gered of wordt ons een tijdelijk succesverhaal voorgeschoteld?

Read More »

AANGIFTE OF VERZOEK

De politieke finale is aangebroken. Corruptie werkt als een rode lap op een stier in deze periode. Daarnaast is er een behoorlijk bestand aan dossiers, dat bij het volk ongemakkelijk ligt. Gevoelsmatig zijn er te veel tarantula’s die hun harige poten door zijdeurtjes steken, die de regering voor ze op een kier laat staan.

Read More »

BEWUST GEBREK AAN CIJFERS

Soms is de waarheid schokkend. De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), merkte tijdens de nieuwjaarsreceptie op, dat actuele data over werkgelegenheid ontbreken. Op basis van internationale bronnen moet vastgesteld worden dat de werkloosheid hoog is. Hoe is het mogelijk, beleid te maken of te beoordelen zonder behoorlijk zicht te hebben op de beroepsbevolking en de betrokkenheid van burgers?

Read More »

VERKIEZINGSPRAAT OF WERKELIJKE VERANDERING?

Met de verkiezingen in zicht, wordt de toon van het politieke spel veel belovend. President Santokhi verzekerde eerder deze week tijdens een VHP-wijkvergadering in Welgelegen, dat de portemonnee van de burger nu aandacht krijgt. De AOV-uitkeringen zullen stijgen, de belastingvrije grens wordt verhoogd en misschien wel de meest geruststellende belofte: de stroomtarieven zullen niet stijgen. Maar hoe realistisch zijn deze uitspraken nog? En nog belangrijker: waarom komen deze toezeggingen nu pas?

Read More »

POLITIEKE CRISIS OF VERKIEZINGSSTRATEGIE?

Met minder dan honderd dagen te gaan voor de algemene vrije en geheime verkiezingen, is de Surinaamse politieke arena in een soort beroering, door het schandaal rond de gronduitgifte aan de stichting van minister Delano Landvreugd. Inmiddels is besloten, het perceel dat eerder was toegewezen aan de Stichting Excellence Topsport Talentschool, opnieuw in de boezem van de staat te brengen.

Read More »

HISTORISCHE LEEGVERKOOP SURINAAMSE GROND

Grondconversie zorgt voor de grootste en goedkoopste leegverkoop van overheidsgrond in de geschiedenis van Suriname. Gronduitgiften met een tijdelijk karakter en met voorwaarden, worden dagelijks het volle eigendom van particulieren, zonder dat er enig gericht ruimtelijk ordebeleid of sociale gelijkheidsgedachte aan ten grondslag ligt.

Read More »

VHP ENIGE OPTIE OP 25 MEI?

Tijdens een drukbezochte Fiyari Oso-bijeenkomst, benadrukte president Chandrikapersad Santokhi, het belang van de verkiezingen van 2025 als cruciaal voor de economische en sociale toekomst van Suriname. De president en VHP-voorzitter schetste de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd en riep op tot eenheid en samenwerking, om zo een weg te banen naar herstel en duurzame ontwikkeling.

Read More »

WANNEER WORDT HET PAND VAN ROS GESLOOPT?

Het pand van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), dat sinds november vorig jaar in erbarmelijke staat verkeert door de hevige rukwinden die het dak hebben weggevaagd, vormt een dringende uitdaging op het gebied van veiligheid en stadsvernieuwing. Hoewel minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken vorig jaar heeft aangegeven, dat het pand in 2025 gesloopt zal worden, blijft de vraag waar de financiële middelen vandaan moeten komen om deze sloop daadwerkelijk te realiseren.

Read More »

NOODZAAK, HOOFDZAAK, BIJZAAK

De recente aanschaf van een aantal nieuwe ambulances door de Surinaamse regering, lijkt op het eerste gezicht een positieve stap in de richting van een versterkte gezondheidszorg. Het overhandigen van de sleutels op 16 januari aan diverse gezondheidsinstellingen, met de ambitie de toegang tot spoedeisende zorg te vergroten, klinkt als een welkom initiatief.

Read More »

NPS GING DRIE KEER IN DE FOUT

Het wordt tijd dat heel Suriname bewust wordt van de lamlendige en foute rol van de NPS in de afgelopen 50 jaar. Zelf wil de NPS alsmaar niet begrijpen, wat voor ellende zij heeft veroorzaakt in Suriname. Rusland denkt dat alles verdwijnt, als hij alles weglacht of arrogant wegwuift.

Read More »

PRESIDENT GEERLINGS-SIMONS

Jennifer Geerlings-Simons zit een partij voor, waar de informele structuren vanaf dag één, altijd het werkelijke gezicht geweest zijn van de beweging, en wat op papier verscheen, altijd ten doel en ten dienste heeft gestaan van één persoon: Desiré Delano Bouterse. Geerlings-Simons was de zoveelste in een lange rij aan intellectuelen en ideologen, van Van Mulier tot Chin-A-Sen, van Haakmat tot Hoefdraad, van Wijdenbosch tot haarzelf, die de etalage moesten versieren, om zijn macht verteerbaar te maken voor een hongerig en verhongerend volk.

Read More »

PRESIDENT SANTOKHI (TWEEDE TERMIJN?)

In het hele politieke landschap is er geen levend persoon met de naamherkenning van Chandrikapersad Santokhi. Hij en de VHP zijn het bekendste partijpolitieke merk en het gezicht, terecht of onterecht, van het beleid van de afgelopen vijf jaar.

Read More »

EX-PILOOT BEKRITISEERT BELEID SLM

Romeo Stienstra, vicecoördinator van het Wetenschappelijk Bureau van DA’91 en ex-piloot van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), heeft in een recent social media bericht, scherpe kritiek geleverd op het beleid rondom de SLM en de politieke uitbuiting die volgens hem, jarenlang heeft plaatsgevonden. Stienstra stelt dat de SLM – zijn jarenlange werkgever – is afgebroken door politiek machtsmisbruik, waarbij de luchtvaartmaatschappij steeds werd misbruikt voor persoonlijk gewin.

Read More »

VREES ONDER MIGRANTEN

Migranten uit Cuba, Haïti en Venezuela belanden na aankomst in Suriname, in een vicieuze cirkel. De onzekere status maakt legaal verdienen onmogelijk. Stil zitten betekent armoede, en juist armoede is meestal hetgeen waarom de mensen uit eigen land vertrokken zijn. Dus belandt men in het grijs circuit. Daar is men prooi en slachtoffer van iedereen, want alle bescherming ontbreekt.

Read More »

BEVOLKINGSBELEID OF BELEIDLOOS BEVOLKEN?

Terwijl de eerste volkstelling in meer dan een decennium bezig is, weten wij als Surinamers gevoelsmatig, dat de bevolking gegroeid is. Compleet nieuwe woonwijken, appartementjes in bestaande wijken, meer autoverkeer en een komen en gaan van en naar het binnenland, waar wij nauwelijks zicht hebben op kampen die tot nederzettingen uitgegroeid zijn.

Read More »

EEN LAND ZONDER MEDISCHE ZEEP: HOE DIEP ZIJN WE GEZONKEN?

In een ziekenhuis moet hygiëne een absolute prioriteit zijn. Toch kampt het grootste ziekenhuis van Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met een tekort aan iets zo fundamenteel als medische zeep. Operaties worden beperkt en alleen spoedgevallen worden behandeld.

Read More »

CHINALCO-DEAL: EEN UITGELEZEN KANS VOOR SURINAME

De voorgestelde deal tussen de Surinaamse overheid en Chinalco, biedt een unieke kans om de natuurlijke hulpbronnen van ons land te benutten voor directe en duurzame ontwikkeling van onze gemeenschappen. Terwijl tegenstanders pleiten voor uitstel vanwege verwachte inkomsten uit offshore olie, laat de geschiedenis ons zien dat wachten en aarzelen vaak hebben geleid tot gemiste kansen.

Read More »