Ingezonden

Over vernieuwing en wat gelijk moet blijven en waarom ouderen betere bestuurders zijn dan jongeren

Srefidensi staat voor een Surinaamse samenleving die zich van generatie op generatie continueert in de wereld.  Een dominant, overkoepelend, samenbindend waardensysteem, dat aanvaard wordt door alle groepen, is een voorwaarde voor een levensvatbare,  functionerende plurale samenleving  –  een  samenleving die zich als culturele, historische en geografische entiteit handhaaft.

Read More »

De ala kondre supu van kandidaten.

De politieke keukens van het land draaien op volle toeren.   Sommige keukens lijken op gaarkeukens.  Andere hebben de ambiance van een straatstand of een ondro hoso affaire.   Ik merkte weinig verschil tussen de soepjes die ik hier en daar heb geproefd, of het nu was uit een groot vat van een gaarkeuken of uit een potje op een gasstelletje van een ondrohoso partijtje. Het was allemaal dezelfde ala kondre soep.

Read More »

Landschap van industrialisatiepolitiek Suriname in komende 10 jaar

Langs welke nieuwe weg zal het industrialisatieproces zich voltrekken? Gaan we met ons allen het bauxiettraject volgen, of het gastraject, of beide trajecten? Naar onze  mening moeten we beide trajecten volgen, omdat bij het wedden op een paard er zoveel inherente risico’s zijn, die wij niet allemaal kunnen overzien en die wij beter kunnen voorkomen.        

Read More »

Bruggenbouwers in 2025: Surinaamse jongeren gaan voor een nieuw Suriname

Suriname, een land met weelderig regenwoud, culturele diversiteit en een complexe geschiedenis, wordt al decennia geconfronteerd met een diepe crisis: immoraliteit, corruptie en onethische praktijken die het sociale weefsel verscheuren. Vooral onder jongeren groeit het verlangen naar verandering – een verlangen om het land te bevrijden uit de greep der sleur.

Read More »

Wie is de zijspanpartij van VHP en van NDP?

Het is overduidelijk dat straks de VHP of de NDP, als een van de motorblokken, het voortouw gaan nemen in de coalitievorming. Zij zullen nog één of twee achterbakpartijen nodig hebben, afhankelijk van hun eigen omvang. Daarnaast zal die coalitie sterk leunen op de zijspan, die voor een soort van ‘legitimiteit’ gaat zorgen met iets van ethiek en van kennis en kunde.

Read More »

Schaarste aan intellect in de politiek

Ik zag op sociale media  een stuk van politicoloog Hans Breeveld met de titel: “Verkiezingscampagnes, waar blijft jullie inhoud?”.  Hij constateert dat de politieke partijen zich met veel fanfare en vlagvertoon zijn gaan registreren.   Er zijn grote kosten gemaakt met het van heinde  en verre  mobiliseren van mensen om onder begeleiding van brass bands een formele handeling te verrichten die door twee mensen gedaan zou kunnen worden, namelijk het overleggen van documenten. 

Read More »

‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje aan

Wij hebben allen jeugdherinneringen aan sinterklaasliedjes, zoals: ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje’, en: ‘Sinterklaas gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje’. Wij hoopten ‘s morgens mooie cadeautjes in onze schoen te vinden. Als kind geloofde je natuurlijk dat Sint langs was geweest, maar al vrij snel was je jouw kinderlijke onnozelheid kwijt, want je ontdekte dat je hard moest werken om cadeautjes te kunnen kopen en dat geld niet door een schoorsteen valt of in Suriname door een brievenbus.

Read More »

Inflatie omlaag, maar prijzen omhoog; hoe kan dat?

Overal in Suriname pronken billboards met de boodschap, dat de inflatie is gedaald van 61 procent naar 11 procent. Maar wie naar de prijzen in de winkels kijkt, ziet iets heel anders: die blijven juist stijgen. Hoe kan dat? Is het een politieke truc? Een fout in de cijfers? Nee, het antwoord schuilt in wat inflatie écht betekent en hoe die wordt gemeten.

Read More »

Ramadan als politiek wapen!

Ramadan is in beginsel alleen voor moslims en moslima’s; alleen zij kunnen conform de Islamitische regels vasten. Logischerwijze is dan ook het  Eid al-Fitr (viering van het einde van de maand Ramadan)  c.q. Eid – gebed voor degenen die hebben gevast tijdens de maand Ramadan.

Read More »

Over bundelingen

‘De Surinaamse politieke actor, met name de kiezer, is aan het experimenteren.  Ongeveer 50.000, bijna 1 op de 5 uitgebrachte stemmen in 2020, waren van mensen die slim hebben gestemd, dat wil zeggen niet-traditioneel/etnisch.  Het “slim setmmen”was een geslaagde breuk met de traditie, een experiment dat aantoonde dat kiezers dingen gedaan kunnen krijgen in de politieke arena. Dat smaakt velen naar meer. 

Read More »

BUNDELING HYPE BEWIJST VALSE POLITIEKE BEDOELINGEN

Er is nu een hype om te bundelen en plotseling willen een aantal politieke partijen dat doen, om een bijdrage te komen leveren. Samenwerken is altijd goed, maar de hype van bundeling gaat niet om samenwerking ten behoeve van de ontwikkeling van Suriname.

Read More »

Drie Dollar

Mijn presentatie voor de VES paneldiscussie “Bauxiet ontginning Bakhuis” van 19 december 2024 was getiteld “de waarde van de prijs”. Een uitgebreide uitleg bij de presentatie is te vinden op https://youtu.be/QiegmfwvqHc?si=yU2aLtUTT4l3op1g. Daaropvolgend schreef ik de artikelen “Duizend Kilo” (VES Inzicht nr 57) en “Met Ongepaste Spoed” (De West, 9 januari 2025). Lezers worden verwezen naar deze publicaties voor meer uitleg van hetgeen ik hier bespreek.

Read More »

WEST-SURINAME ONTWIKKELINGSPLAN

Zal de droom van dr. Ir. Frank Essed – het opzetten van een geïntegreerde Bauxiet-, aluinaarde- en aluminiumindustrie, gekoppeld aan het Kabalebo- waterkrachtwerk – toch nog verwezenlijkt worden? Met grote stelligheid zeg ik ja, indien de deskundigen hun expertise samen bundelen en hun criticaster mentaliteit overboord gooien. Het zou alleen maar van grote vaderlandsliefde, in navolging van Essed, getuigen indien deze deskundigen hun negatieve energie omzetten in een positieve richting en gezamenlijk een platform vormen, dat ten doel heeft de verdere ontwikkeling van het land mede richting te geven en niet slechts de Chinalco deal als schietschijf te gebruiken,

Read More »

De kansen voor een alternatieve politiek in 2025

Het jaar 2025 is begonnen.  Het is een jaar dat bol staat van hooggespannen verwachtingen over olie en verkiezingen.  Wat de olie betreft zijn er velen die hopen dat die de voornaamste materiële problemen van het land zal oplossen.  Anderen verwachten dat de olie zal leiden tot verergering van bestaande wantoestanden:  toenemende ongelijkheid,

Read More »

De consequenties van foute meningen en voorspellingen in de politiek

In de afgelopen weken heb ik een paar keer presentaties bijgewoond van Robert Ameerali, voormalig vice-president en zakenman, die een rekenmodel heeft ontwikkeld voor het maken van prognoses over de zetelverdeling bij de komende verkiezingen. Uitgaande van aannames over aantallen stemmen  worden de zetelverdelingen berekend en met computer en projector direct zichtbaar gemaakt op het scherm. 

Read More »

De onhoudbare verkiezingsbelofte van Santokhi: USD 750 voor elke Surinamer?

President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs een belofte gedaan die de aandacht van velen heeft getrokken: elke Surinamer zou USD 750 ontvangen wanneer de inkomsten uit olie- en gasexploratie beginnen binnen te stromen. Hoewel dit op het eerste gezicht een aantrekkelijke toezegging lijkt, zijn er fundamentele problemen met deze belofte die niet over het hoofd gezien kunnen worden.

Read More »

Amerikaans systeem op de schop, Surinamers besmet

Ondanks het feit dat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika wel een systeem van Democratie, Rechtsstaat en Trias Politica ademt, wijst de praktijk bijna het tegenovergestelde uit. De door Kamala Harris gepredikte Rule of Law en Good Governance, bewijzen juist Rule of Politics en Poor Governance te zijn. Onder andere namen kan parlementaire controle geen dictatuur voorkomen. Zelfs de presidentsverkiezingen zijn ondemocratisch. Het Amerikaanse systeem moet daarom op de schop.

Read More »