Ingezonden

De kansen voor een alternatieve politiek in 2025

Het jaar 2025 is begonnen.  Het is een jaar dat bol staat van hooggespannen verwachtingen over olie en verkiezingen.  Wat de olie betreft zijn er velen die hopen dat die de voornaamste materiële problemen van het land zal oplossen.  Anderen verwachten dat de olie zal leiden tot verergering van bestaande wantoestanden:  toenemende ongelijkheid,

Read More »

De consequenties van foute meningen en voorspellingen in de politiek

In de afgelopen weken heb ik een paar keer presentaties bijgewoond van Robert Ameerali, voormalig vice-president en zakenman, die een rekenmodel heeft ontwikkeld voor het maken van prognoses over de zetelverdeling bij de komende verkiezingen. Uitgaande van aannames over aantallen stemmen  worden de zetelverdelingen berekend en met computer en projector direct zichtbaar gemaakt op het scherm. 

Read More »

De onhoudbare verkiezingsbelofte van Santokhi: USD 750 voor elke Surinamer?

President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs een belofte gedaan die de aandacht van velen heeft getrokken: elke Surinamer zou USD 750 ontvangen wanneer de inkomsten uit olie- en gasexploratie beginnen binnen te stromen. Hoewel dit op het eerste gezicht een aantrekkelijke toezegging lijkt, zijn er fundamentele problemen met deze belofte die niet over het hoofd gezien kunnen worden.

Read More »

Amerikaans systeem op de schop, Surinamers besmet

Ondanks het feit dat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika wel een systeem van Democratie, Rechtsstaat en Trias Politica ademt, wijst de praktijk bijna het tegenovergestelde uit. De door Kamala Harris gepredikte Rule of Law en Good Governance, bewijzen juist Rule of Politics en Poor Governance te zijn. Onder andere namen kan parlementaire controle geen dictatuur voorkomen. Zelfs de presidentsverkiezingen zijn ondemocratisch. Het Amerikaanse systeem moet daarom op de schop.

Read More »

HET IS ALTIJD DE SCHULD VAN SANTOKHI

De gemoederen in Suriname hebben een vorm aangenomen die vergelijkbaar is met de situatie met Bouterse. Mensen waren tegen Bouterse en dan was alles, ook de hoeveelheid regenval, de schuld van Bouterse of men was voor Bouterse en dan was alles goed, ook al berooft de governor de Centrale Bank, neks no fout.  Nu zie je ook iets vergelijkbaars richting Santokhi. Alles is de schuld van Santokhi volgens de NDP’ers en de teleurgestelde gelukzoekers van de VHP. De die hard VHP’ers vinden dat je veel door de vingers moet zien bij Santokhi en bedekken alles met de mantel der liefde voor de grote roerganger.

Read More »

Staatsbedrijven dreigen verkwanseld te worden op basis van een flutdocument

De overheid staat op het punt om een enorme blunder te begaan om staatsbedrijven te liquideren of te verkopen op basis van een paar A4’tjes, die het niveau van een opstel van een middelbare scholier niet eens kan overschrijden. Het is onbegrijpelijk dat het document, dat geen rapport genoemd kan worden, niet eens bekend is bij het parlement en waarschijnlijk ook niet bij kabinetsleden en waarin geen onderbouwingen en analyses te vinden zijn kan en zal leiden tot ‘verkwanseling’ van ongeveer 160 staatsbedrijven.

Read More »

Sanering van Surinaamse staatsbedrijven

De Staat Suriname houdt al heel lang veel staatsbedrijven ofwel parastatale bedrijven, die weinig of niets presteren en doorgaans niets bijdragen aan de staatskas. Meestal moet er in de vorm van staatssubsidie geld bij. Ook al heel lang roepen velen dat deze staatsbedrijven nodig gesaneerd moeten worden. Daar lijkt nu enig schot in te komen. Een werkgroep heeft de staatsbedrijven geïnventariseerd en advies uitgebracht over hun toekomst.

Read More »

Misschien wil de NDP het volk dit uitleggen

De NDP heeft afgelopen 4 jaren steeds geweigerd uit te leggen wat zij fout hebben gedaan tijdens het besturen, niet tijdens hun campagne of hun interne OCER-perikelen want daar zijn wij niet in geïnteresseerd, dat zijn hun interne zaken.

Read More »

STAATSOLIE WORDT TE GROOT VOOR DE STAAT

Staatsolie neemt vormen aan die te groot zijn voor de staat om daar professioneel controle en toezicht op te houden. Inmiddels gaat Staatsolie over alles wat relevant is in Suriname: over de belangrijkste grondstoffen zoals olie, goud en mineralen en over de strategische middelen zoals energieopwekking en de stuwdam.

Read More »

Bouwen aan een toekomst zonder armoede: Suriname’s pad naar inclusieve groei

Door Diletta Doretti, Wereldbank Resident Vertegenwoordiger voor Suriname en Guyana, en Adriana la Valley, Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank Vertegenwoordiger voor Suriname. Terwijl Suriname zich herstelt na een langdurige economische crisis, blijft armoede een dringend probleem. Hoewel het land vooruitgang heeft geboekt, leeft nog altijd 17,5% van de bevolking in armoede, waarvan 1,1% in extreme armoede. De recente herdenking van Wereldarmoededag herinnert ons aan de wereldwijde missie van de Wereldbank: “een wereld vrij van armoede op een leefbare planeet.”

Read More »

De FID-overeenkomst met TotalEnergies: Een Kans of een Valstrik voor Suriname?

Recentelijk heeft Staatsolie, zonder parlementaire goedkeuring, een Final Investment Decision (FID) overeenkomst gesloten met het Franse TotalEnergies. De FID markeert het officiële groene licht voor een grootschalig project in de olie- en gasindustrie. Hoewel dit op het eerste gezicht veelbelovend lijkt voor de economische ontwikkeling van Suriname, roept het tegelijkertijd ernstige vragen op over transparantie, mogelijke corruptie en de daadwerkelijke voordelen voor het land.

Read More »

Vreemde djugu djugu over transparantie rond de FID

Dat er openheid naar en verantwoording aan het parlement moet zijn, mag niet eens ter discussie staan. Dus die discussie is niet nodig. Het is goed dat het parlement haar verantwoordelijkheid serieus neemt en dus controle uitoefent op de regering en daarmee op de bezittingen van het land. Maar het vreemde wat wij nu zien, is dat iedereen in Suriname plotseling aan het hyperventileren is over transparantie en controle nu een FID is getekend. Waarom nu? Waarom niet eerder? Omdat er NU een FID is getekend?

Read More »

Suriname een misdaadsyndicaat?

De taken van volksvertegenwoordigers of assembleeleden zijn vrij eenvoudig. Je moet gewoon luisteren naar het volk, de critici, de journalisten en de deskundigen. Dat moet je dan kunnen vertolken in beleid, naast de controlefuncties en het helpen maken van wetten.

Read More »

De handen in onschuld was-show van Van Trikt: deel 2, Stank en Aanklacht

In een serie artikelen over de grote ‘handen in onschuld was-show van Van Trikt’, zal ik in de komende dagen en weken het dossier afpellen en helder op het bord serveren, zodat wij weer helder beeld hebben van wat er gebeurd is, want hij probeert samen met zijn futubois ons te misleiden met allerlei social mediaberichten en mediacampagnes. Het is weer een tijd geleden en velen zijn de oorzaak vergeten.

Read More »

Hypocriet en achterlijk

Heel vroeger als je lippenstift en vooral donkerrode lippenstift aanbracht, werd je voor hoer aangezien. Ook als je korte rokken droeg. Laat staan ‘billenshorts.’ Je mocht ouderen ook niet tegenspreken of met een open hemd of sigaret voor ze staan. Soms krijg je de indruk dat grote delen van onze samenleving in deze periode zijn blijven steken, althans psychologisch.

Read More »

De handen in onschuld was show van Van Trikt, deel 1 vermoorde onschuld van Van Trikt

De rodeo die de financiële cowboys hebben gereden bij de Centrale Bank wordt door de cowboy en zijn hulpmannetjes direct en indirect via fake accounts verdraaid. Van Trikt is door de rechter gevraagd om zich te onthouden in de media over de zaak maar hij is daar te sluw voor en hij gebruikt alternatieve kanalen en spreekbuizen om het verhaal te verdraaien en de openbare opinie in zijn voordeel te beïnvloeden.

Read More »

Het kwade wordt beloond en het goede afgestraft

“Er komt regentijd. U ziet dat ik geen enkel kanaal heb laten opgraven. Ik laat het zo, zodat we een les leren over wat het betekent om in schulden te gaan. Laten we het voelen, want dit volk voelt niet. Laat hen de consequenties ervaren wanneer we verkeerd beleid goedkeuren.”

Read More »

Als Chan weg moet, betekent dat niet dat jij terug mag komen

Het enige wat de oppositionele politici doen, is klagen over Santokhi. Hij deugt niet, hij mag niet terugkomen. Zij, en de NDP’ers voorop, geven continu af op hem en zijn beleid. Deels is dat begrijpelijk, maar dan zeggen wij: oké Chan deugt niet, hij mag niet terugkomen. A bun, a regel, hij komt niet, maar dan wat? Dat wil niet zeggen dat jij moet komen, daar is geen enkele reden voor. Waarom moet jij dan komen? Kome peh?

Read More »

Vrijheid van meningsuiting onder druk:

In een vrije democratie en rechtsstaat zijn vrijheid van meningsuiting en persvrijheid de hoekstenen van een gezonde samenleving. Helaas staan deze fundamentele rechten in Suriname onder toenemende druk, zoals recentelijk is gebleken uit de juridische stappen die minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en de staat Suriname hebben ondernomen tegen hoofdredacteur Nita Ramcharan van Starnieuws.

Read More »

Witwassen door politieke partijen voorkomen

Terwijl hoge waarborgsommen worden ingesteld, blijven de financieringsbronnen hiervan onbekend. Vooral van de giften, die de verouderde grote politieke partijen toucheren tijdens de verkiezingscampagnes, blijven de financieringsbronnen voor de samenleving anoniem. We weten dat de politieke campagnes in de miljoenen USD belopen.

Read More »